Να σταματήσει η σύγχυση για το ΑΖ ζητούν οι επιστήμονες – Παγώνη και Κιουμής μιλούν στην ΕΡΤ (video)

Την Επιτροπή Εμβολιασμών καλούν να παρέμβει άμεσα και να δώσει σαφείς οδηγίες για το εμβόλιο της AstraZeneca, η Ματίνα Παγώνη και ο Γιάννης Κιουμής.

Οι δύο επιστήμονες μιλώντας στην ΕΡΤ έκαναν λόγο για «σύγχυση» που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην προσπάθεια για τη δημιουργία του τείχους ανοσίας.

«Όσοι έκαναν τη ά δόση της AstraZeneca και δεν εμφάνισαν καμία θρόμβωση ή χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων θα κάνουν κανονικά τη β΄ δόση, όπως είναι οι οδηγίες. Από τα επιστημονικά δεδομένα, 1,3 περιστατικά στους 1 εκατ. εμβολιασμούς, μπορούμε να τα συνδέσουμε με το επεισόδιο θρόμβωσης και θρομβοπενίας. Τελείως ασήμαντο είναι στατιστικά το ποσοστό», δήλωσε η κ. Παγώνη στην εκπομπή «Συνδέσεις» .

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ απευθύνθηκε σε αυτούς που είναι ακόμη ανεμβολίαστοι και τους κάλεσε να εμβολιαστούν προκειμένου να φτάσουμε τον Αύγουστο το τείχος ανοσίας στο 75 – 80%, ώστε να βγούμε από την ιστορία Covid-19.

«Nα πάνε να εμβολιαστούν σε συνεννόηση με τον οικογενειακό τους γιατρό. Να σταματήσει αυτή η σύγχυση. είπε η κ. Παγώνη και πρόσθεσε: «Επειδή έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στην πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών, την κ. Θεοδωρίδου, νομίζω ότι σήμερα θα πρέπει να βγει και να δώσει σαφείς οδηγίες για να σταματήσει η κατάσταση που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα. Περίπου 470.000 άτομα υπάρχουν αυτή τη στιγμή που έχουν κάνει την α’ δόση του εμβολίου με AZ και παίρνουν τηλέφωνα τους γιατρούς να δουν τι θα κάνουν όσον αφορά τη β’ δόση που εκκρεμεί», είπε η γιατρό αναφέροντας ότι οι γιατροί έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τα κινητά τους.

Γ. Κιουμής: Οι άνω των 60 ετών νιώθουν αναλώσιμοι…

«Η επιστροφή στην κανονικότητα καθόλου δεν βοηθιέται από καταστάσεις όπως οι χθεσινές. Από τη μία θέλουμε να φτάσουμε το τείχος ανοσίας, αλλά πιστέψτε με τέτοιες δηλώσεις και τέτοια κατάσταση σύγχυσης δεν βοηθά στο να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας».
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Γιάννης Κιουμής «οι άνω των 60 μπορεί να νοιώθουν αναλώσιμοι, αφού η σύσταση της Επιτροπής αφορά τους κάτω των 60 ετών”…

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βγουν οι υπεύθυνοι και να μιλήσουν με τα επιστημονικά δεδομένα.
«Έχει γίνει ήδη αρκετή ζημιά και αυτό θα έχει επίπτωση στο ρυθμό των εμβολιασμών. Κυρίως εκφράζουν ανησυχία αυτοί που έκαναν την ά δόση με AZ και περιμένουν να κάνουν τη β’ δόση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και αυτοί που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό με το εν’ λόγω εμβόλιο και μας καλούν ανήσυχοι τι να περιμένουν».

Ο κ. Κιουμής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τους λέμε ότι δεν έχουν να αναμένουν τίποτα άσχημο. Έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες δράσεις όσων αφορά τη συχνότητα και όχι τη σοβαρότητα. Και ζυγίζοντας το κόστος από τον εμβολιασμό, το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο κόστος αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας.
Όταν δημιουργούνται αμφιβολίες για την ασφάλεια κάποιων εμβολίων, τότε περιμένουν να ακούσουν και για τα υπόλοιπα εμβόλια «κακά πράγματα».
Όσον αφορά την επισήμανση της ανακοίνωσης της Επιτροπής Εμβολιασμών για «ειδικούς λόγους» που αναφέρονται στη χθεσινή ανακοίνωση, θα κάνουν έξαλλους αυτούς που έκαναν ήδη την πρώτη δόση. Δεν έπρεπε να μπει τέτοια ρήτρα «ειδικών λόγων» τώρα.
Έχουμε ήδη δει εάν υπάρχουν τέτοιοι «ειδικοί λόγοι» και για να επιτρέψουμε την πρώτη δόση τους
Αλλάζουν τα δεδομένα όντως. Αλλά οφείλουμε να δίνουμε στον κόσμο την αιτία και να εξηγούμε. Να δίδεται κατεύθυνση και στους γιατρούς πώς να οδηγούν τους πολίτες. Οι οδηγίες πρέπει να δίδονται σαφέστατες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος