Ν. Βέττας: «Η τάση του ελληνικού πληθυσμού είναι να μην θέλει να δουλέψει στο χωράφι» – Όσα είπε για την τροπολογία σχετικά με τους μετανάστες 

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει μια πολιτική διαμάχη σε σχέση με την κυβερνητική τροπολογία που δίνει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια, με τον Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, να μιλά στην ΕΡΤ και στον Ηλία Σιακαντάρη για το αν πρόκειται για μια καλή ευκαιρία να αναδείξουμε κάποιες θέσεις εργασίας οι οποίες είχαν μείνει στα «αζήτητα».

«Στη χώρα μας το δημογραφικό όχι απλώς είναι αρνητικό, αλλά θα συνεχίσει να είναι αρνητικό. Ό, τι και να κάνουμε, τα επόμενα χρόνια ο πληθυσμός θα μειώνεται και η σύνθεσή του θα είναι περισσότεροι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και μικρότεροι άνθρωποι στην ηλικία που θα μπορούν να δουλεύουν. Άρα θα πρέπει ο σχεδιασμός να λάβει υπόψη ότι θα έχουμε λιγότερους ανθρώπους που θα εργάζονται. Αυτό δεν σημαίνει μόνο χαμηλότερο ΑΕΠ και λιγότερες θέσεις εργασίας», είπε αρχικά ο κ. Βέττας.

«Το δεύτερο έχει να κάνει με το τι είδους θέσεις εργασίας πρέπει να έχουμε και εάν ταιριάζουν οι ικανότητες οι οποίες υπάρχουν με τις δουλειές», συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως δουλειές οι οποίες είναι κυρίως χειρωνακτικές στον πρωτογενή τομέα, χρειάζονται «χέρια» και αναφέρθηκε στην αξία της τεχνολογίας σε αυτά τα επαγγέλματα.

Εξήγησε μεταξύ άλλων πως: «Πάντα θα χρειάζονται χέρια γιατί η τάση του ελληνικού πληθυσμού είναι να μην θέλει να δουλέψει στο χωράφι ή να μην θέλει να δουλέψει στην οικοδομή».

Ο κ. Βέττας τόνισε πως: «Υπάρχουν τέτοιες δουλειές και είναι θέμα προσφοράς ζήτησης. Έχουν ανέβει οι αμοιβές σε αυτές και θα ανέβουν κι άλλο. Άρα, περισσότεροι άνθρωποι θα πάνε, αλλά αν δούμε μεσομακροπρόθεσμα, θα έχουμε πάντα ένα κενό εκεί. Και με αυτή τη λογική το να προσελκύεις και τέτοιους ανθρώπους από το εξωτερικό είναι ένα λογικό μέρος της λύσης».

Πρόσθεσε πως υπάρχει επίσης πολύ μεγάλο έλλειμμα στο γεγονός ότι μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα και ιδίως την ανώτατη εκπαίδευση «δεν προσελκύουμε ανθρώπους αλλοδαπούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να έρθουν να σπουδάσουν εδώ μελλοντικά να μείνουν και να εργαστούν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος