N. Τζανάκης: Θα νοσήσει το μεγαλύτερο ποσοστό από τους άνω των 60 ετών (videο)

Στην εξέλιξη της πανδημίας αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Nίκος Τζανάκης καθηγητής πνευμονολογίας στο νοσοκομείο Ηρακλείου, επικεντρώνοντας στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα είναι στα 400 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ανά 14 μέρες, η Κρήτη είναι στα 168 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους ανά 14 μέρες, δηλαδή σχεδόν2,5 φορές παρακάτω.

Στο συνολικό πληθυσμό είμαστε στο 71% ως προς τον εμβολιασμό, θέλουμε να φτάσουμε ένα 80-81% στον ενήλικο πληθυσμό και αυτό θα σημάνει ένα πέρασμα της πανδημίας σε ενδημική μορφή που σημαίνει ότι θα παρατηρούμε μολύνσεις – κρούσματα που θα είναι περισσότερο μολύνσεις ασυμπτωματικές στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και θα είναι πολύ λίγες οι διασωληνώσεις, οι νοσηλείες και κυρίως οι θάνατοι, σε νούμερα μονοψήφια ή πολύ χαμηλά διψήφια νούμερα και αυτό μας το έχουν δείξει χώρες όπως η Ισπανία που είναι πάνω από 87%, η Πορτογαλία που είναι στο 91%, στον ενήλικα πληθυσμό.

Πρέπει να λέμε την αλήθεια και τα πραγματικά στοιχεία στον κόσμο, στις μεγάλες ηλικίες (άνω των 60) 6 στους 10 θα το περάσουν καλά, σχετικά ήπια στο σπίτι 3-4 στους 10 θα χρειαστεί να διασωληνωθούν και ένα μικρό ποσοστό θα χάσει τη ζωή του.

Κάποιοι με λοιδόρησαν στις αρχές του φθινοπώρου όταν είπα ότι θα έχουμε 3.000 νεκρούς ακόμα, ο Σεπτέμβριος έκλεισε με 1070 νεκρούς, ο Οκτώβρης τρέχει ακόμα και έχει 930, είμαι πεπεισμένος ότι θα ανέβουμε πάνω από 1100 νεκρούς τον Οκτώβριο και μας μένει ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος. Αν διατηρηθούν αυτοί οι ρυθμοί, τότε είναι συντηρητική η πρόβλεψη που έκανα.
Δεν είναι τρομοκρατία ή παραπληροφόρηση, πρέπει μέσω της ΗΔΙΚΑ χωρίς να θιγούν τα προσωπικά δεδομένα,να πληροφορήσουμε τις δομές Υγείας που είναι κοντά στους ανθρώπους άνω των 80 ετών (εμβολιασμένο το 73% αυτής της ηλικιακής ομάδας). Αυτό το ποσοστό που υπολείπεται αν το εμβολιάσουμε θα υποδιπλασιάσουμε τους θανάτους γιατί αυτοί είναι οι άνθρωποι που πεθαίνουν. Μπορεί να είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή να μην έχουν πρόσβαση στους σχηματισμούς Υγείας».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι υποχώρησε το ποσοστό των αρνητών του εμβολιασμού, ανέφερε ότι «δεν δικαιολογείται η άρνηση, όσο προχωράει η πανδημία όλοι έχουμε κάποιο γνωστό νεκρό ή συγγενή που νόσησε, και όσο και αν ορισμένοι έχουν επηρεαστεί από τα επιχειρήματα των αρνητών του εμβολίου.

Η πλειοψηφία των ιερωμένων παίζει πλέον θετικό ρόλο στο θέμα του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος