Ν. Τζανάκης: Τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν είναι πανάκεια – Τα εμβόλια είναι το απόλυτο όπλο (video)

O Nίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης μίλησε στην ΕΡΤ για τις ελπίδες που γεννά η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με Covid-19, την σπουδαιότητα των εμβολίων και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα, το οποίο θα πρέπει να φτάσει στο 90% για να έχουμε το απαραίτητο τείχος ανοσίας.

«Αυτό που προσδοκούμε με τον εμβολιασμό, και δεδομένης της μετάλλαξης Δέλτα που σε μικρό βαθμό παρακάμπτει -όσον αφορά τη μόλυνση- τα εμβόλια, είναι να μην νοσήσουμε βαριά, να μην πάμε στα νοσοκομεία και πεθάνουμε», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Τζανάκης. «Όταν μιλάμε για κόκκινες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, αυτό αφορά ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους. Από αυτό τον αριθμό, μόνο το 45% είναι εμβολιασμένοι».

Σχολιάζοντας την ευφορία που επικρατεί για τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να τα εισάγει, ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε ότι δεν είναι πανάκεια. «Είναι ένα βοηθητικό μέτρο με συγκεκριμένες ενδείξεις. Δεν μπορούν να δίνονται από τον καθένα ιατρό. Δίνονται ενδοφλεβίως, με συγκεκριμένη έγχυση η οποία πρέπει να ελεγχθεί. Πρέπει να δημιουργηθούν μονάδες υγείας. Πέρα από το διαδικαστικό, θα πρέπει να οργανώσουμε και το πρακτικό κομμάτι της διάδοσής τους»

Επικίνδυνο το «κοκτέιλ» γρίπης και κορονοϊού

Μιλώντας για το αντιγριπικό εμβόλιο που συνταγογραφείται από σήμερα, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές περιοχές, ο καθηγητής πνευμονολογίας είπε: «Είμαστε σε ένα κοκτείλ αρκετά επικίνδυνο, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Δεν είναι δυνατόν περιοχές που επλήγησαν θανάσιμα το προηγούμενο διάστημα να έχουν εμβολιαστική κάλυψη 40 – 45%, όπως κόκκινες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα. Πρέπει επιτέλους οι συμπολίτες μου να τρέξουν να εμβολιαστούν. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από λύσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων που δεν παρέχουν προστασία από τη μόλυνση, αλλά προστασία σοβαρής νόσησης».

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, τον οποίο προβληματίζει το χαμηλό ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες των περιφερειών, της αυτοδιοίκησης. «Να μην τα περιμένουμε όλα από το υπουργείο, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Τι κάνει η εκκλησία;», αναρωτήθηκε ο ειδικός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος