Ν. Τόσκας: Σημαντικό χτύπημα στα κυκλώματα παράνομης διακίνησης, η συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία

Ως σημαντικό χτύπημα στα κυκλώματα παράνομης διακίνησης, χαρακτήρισε την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων που υπεγράφη την Τρίτη στην Σμύρνη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας σε συνέντευξή του στο απογευματινό δελτίο της ΕΡΤ.

Σε ερώτηση για το πώς η συμφωνία συνεργασίας βοηθά στην πάταξη των κυκλωμάτων των διακινητών, ο κ. Τόσκας απάντησε ότι “προσπαθούμε να νομιμοποιήσουμε τις μετακινήσεις, τις μεταφορές προσφύγων από την Τουρκία και την Ελλάδα προς τις ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται μετανάστες με νόμιμο τρόπο, να δημιουργήσουμε μια νόμιμη οδό, παράλληλη αυτής των κυκλωμάτων και των φραχτών, να διευκολύνουμε με ανθρώπινο τρόπο να πάνε αυτοί οι άνθρωποι εκεί που θέλουν, εκεί που γίνονται αποδεκτοί”.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ειδομένη και απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες που διαβιούν εκεί σε τραγικές συνθήκες, ο κ. Τόσκας είπε ότι “υπάρχουν σε απόσταση 10-20 χιλιομέτρων μια σειρά καταυλισμοί που έχουν στοιχειώδη υποδομή, τροφή, βασική υγειονομική περίθαλψη και φυλάσσονται κατά κάποιο τρόπο από την αστυνομία και εκεί οι πρόσφυγες μπορούν να μείνουν έχοντας τα βασικά εφόδια”.

«Οι πρόσφυγες συσσωρεύονται στην Ειδομένη με την ελπίδα ότι θα περάσουν στα βόρεια», πρόσθεσε ο κ. Τόσκας και υπογράμμισε ότι «τα σύνορα είναι κλειστά ουσιαστικά και αυτό θα πρέπει να το αποδεχτούν οι πρόσφυγες, να πάνε πίσω στους καταυλισμούς, να τους δώσουμε τα βασικά που χρειάζονται μέχρι να δούμε τι θα γίνει».

«Εμείς θα μοιράσουμε φυλλάδια σ’αυτούς τους ανθρώπους λέγοντάς τους πως δεν υπάρχει ελπίδα πηγαίνοντας προς τα πάνω, άρα ελάτε στους καταυλισμούς για να μπορέσουμε να σας στηρίξουμε στα βασικά», συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας.

«Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική που εφαρμόζεται στα Βαλκάνια, πιστεύουμε ότι μια άλλη πολιτική με ανθρωπιά, με δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας, αλλά και με ασφάλεια και τάξη μπορεί να υλοποιηθεί στην Ευρώπη και τέλος πάντων δεν μπορεί αυθαίρετα κάποιοι να φτιάχνουν φράχτες και να περικλείονται στους εαυτούς τους, αυτό θα έχει και άλλες επιπτώσεις και κοινωνικές και οικονομικές και πολιτικές μέσα στην ίδια την Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Τόσκας, σημειώνοντας ότι αφού η Ευρώπη δεν μπορεί να πάρει ενιαία απόφαση, « θα πρέπει κι εμείς να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους αλλά και να βοηθήσουμε και τη λειτουργία του κράτους μας».

«Αυτό θα γίνει και γίνεται αυτή τη στιγμή. Συνδυάζουμε την ανθρωπιά με την τάξη και την λειτουργία της κοινωνίας μας», κατέληξε ο κ. Τόσκας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος