Ν. Πλατανησιώτης, πρ. Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά: «Φρένο» στους προπηλακισμούς γιατρών και νοσηλευτών με το νέο Ποινικό Κώδικα

Την ανακούφιση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς για τη θέσπιση διάταξης με την οποία χαρακτηρίζεται ποινικό αδίκημα ο προπηλακισμός γιατρών και νοσηλευτών, εκφράζει ο Πρόεδρος του ΙΣΠ κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης σε σημερινή δήλωσή του.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς υπογραμμίζει τα ακόλουθα:

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη διάταξη που προβλέπει αυστηρές ποινές σε πρόσωπα που εισέρχονται σε δοµές παροχής υπηρεσιών υγείας ή πρώτων βοηθειών ασκώντας λεκτική και σωματική βία εις βάρος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Επιπροσθέτως, έτσι προστατεύονται και όλοι οι εργαζόμενοι, υπάλληλοι και ασθενείς που παρενοχλούνται ή θίγονται παραβατικές συμπεριφορές ή ενέργειες εντός υποδομών υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Εκεί που υπάρχει πόνος και ανάγκη για περίθαλψη, φροντίδα και ίαση δεν χωρά η βία. Ήδη όσοι εργαζόμαστε για την Υγεία των πολιτών, ανταποκρινόμαστε καθημερινά στα καθήκοντά μας με υψηλό φρόνημα, σε ένα δύσκολο περιβάλλον με αντίξοες συνθήκες. Το αποδείξαμε στην πανδημία και το επιβεβαιώνουμε καθημερινά σε κάθε εφημερία, σε κάθε τακτικό ιατρείο, σε κάθε έκτακτο περιστατικό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα αιτήματα των μελών του με σθένος και σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να συζητά με τα αρμόδια υπουργεία τρόπους, λύσεις, αλλά και ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας του συστήματος Υγείας υπέρ των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Η βία δεν συμβαδίζει με την Υγεία. Είναι θέμα αξιοπρέπειας για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους ασθενείς».

Τι προβλέπει η διάταξη

Πριν από μερικές ημέρες ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο Νόμος 5090/24 με θέμα: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Στο άρθρο 33 ορίζεται επί λέξει:

«Όποιος εισέρχεται σε δοµές παροχής υπηρεσιών υγείας, συµπεριλαµβανοµένων των κινητών µονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές µονάδες παροχής υγειονοµικών υπηρεσιών άµεσης βοήθειας και µε οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως µε φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζοµένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιµωρείται µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηµατική ποινή και αν η πράξη συνδέεται µε πρόκληση βιαιοπραγίας, µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηµατική ποινή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος