Ν. Νίτσας στο Πρώτο: Η αφρικανική μετάλλαξη δικαιώνει την επιστήμη που επισημαίνει την αναγκαιότητα του εμβολίου (audio)

«Εκφράζεται μια γενικότερη ανησυχία των επιστημόνων για την αφρικανική μετάλλαξη και ακόμα μια φορά η επιστήμη δικαιώνεται σε σχέση με την διετή κρίση που περνάμε καθώς από καιρό έχουμε επισημάνει την επικινδυνότητα να ξεπηδήσουν νέες μεταλλάξεις με τον ιό να μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για την επίσπευση των εμβολιασμών» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Σε Ρυθμούς Επικαιρότητας» με τον Αλφόνσο Βιτάλη, ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας.

Για την συγκεκριμένη μετάλλαξη, βλέπουμε ότι έχει αρκετές μεταλλάξεις της ακίδας του ιού, προσέθεσε ο κ. Νίτσας και σήμερα ήδη συνεδριάζει ο ΠΟΥ για να ρίξουν εκεί οι επιστήμονες την προσοχή τους. Δεν μπορούμε προς το παρόν να πούμε ότι τα εμβόλια δεν είναι επαρκή, σημείωσε ή ότι θα χρειαστεί μια διαφοροποίηση των εμβολίων ή μια νέα δόση για να καλύψει αυτή την μετάλλαξη, καθώς δεν γνωρίζουμε αν θα επικρατήσει.» Άρα το ένα στοιχείο είναι το πόσο μεταδοτική είναι αυτή η νέα μετάλλαξη, για να δούμε αν θα επικρατήσει, γιατί υπήρξαν στο παρελθόν πολλές άλλες μεταλλάξεις οι οποίες τελικά δεν επικράτησαν. Αν επικρατήσει έναντι της Δέλτα, το δεύτερο ερώτημα είναι αν τα εμβόλια μας καλύπτουν ή όχι. Επομένως η στρατηγική όλων των χωρών θα εξαρτηθεί από την απάντηση σε αυτά τα δύο ερωτήματα».

Σε σχέση με την χώρα μας συγκεκριμένα και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, ο κ. Νίτσας επεσήμανε ότι το 75% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο και από αυτό ένα 10% δίνει πίεση στο ΕΣΥ. «Το υπόλοιπο 25% που είναι ανεμβολίαστο ή μη επαρκώς εμβολιασμένο δίνει ένα 90% πίεση στο ΕΣΥ. Είναι λοιπόν, πολύ σημαντική η επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα, όπως συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Γερμανία, με ένα πολύ ισχυρό σύστημα υγείας».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «η πίεση στο σύστημα υγείας για 2η συνεχή χρονιά, αγγίζει τα όρια του burn out. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν λιποθυμήσει και η συνδρομή των ιδιωτών μέσω και της επιστράτευσης, βοηθούν αυτή την στιγμή το σύστημα».

Όσο αφορά το θέμα των ελλείψεων των ειδικοτήτων και την συνδρομή στο σύστημα υγείας από ιατρούς λιγότερο σχετικών ειδικοτήτων με τον κορονοϊό, ο κ. Νίτσας είπε χαρακτηριστικά «σε μια μάχη το πιστόλι και το τουφέκι θα το πάρει ο οποιοσδήποτε. Και η βοήθεια του οποιουδήποτε γιατρού σε έναν πόλεμο που έχουμε αυτή την στιγμή είναι σημαντική. Βεβαίως ο εξειδικευμένος γιατρός μπορεί να προσφέρει περισσότερα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι η συνεισφορά των ειδικοτήτων που δεν αφορούν τον covid βρίσκεται κάτω από την επίβλεψη των πνευμονολόγων, παθολόγων των κλινικών covid. Θέλω να πιστεύω ότι κανείς από τους μη ειδικούς δεν αυτενεργεί, απλά πηγαίνει και βοηθά υπό την καθοδήγηση των εξειδικευμένων συναδέλφων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος