ertnews.gr

Ν. Κοτζιάς για Ουκρανία: Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα τυχόν «νίκης» της

06/03 22:44
Ν. Κοτζιάς για Ουκρανία: Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα τυχόν «νίκης» της

(Photo by Claudio CRUZ / AFP)

Απαντήσεις σε ερωτήματα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δίνει, μέσω άρθρου στην Καθημερινή, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι ο Πούτιν υποτίμησε την ενισχυόμενη εθνική συνείδηση των Ουκρανών.

Όπως υποστηρίζει, ο πόλεμος της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας γίνεται προκειμένου αυτή η χώρα να αλλάξει πολιτική: είτε να φινλανδοποιηθεί, είτε να γίνει άμεσα προτεκτοράτο της Ρωσίας, όπως έγινε με την Πολωνία τον 18ο αιώνα που η Ρωσία τη διαμέλισε τότε τέσσερις φορές.

Συμπαιρένει δε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι επιθετικός και άδικος, ενώ η αντίσταση της Ουκρανίας είναι ο ορισμός του αμυντικού και δίκαιου πολέμου. Επίσης, σημειώνει ότι ένας άδικος πόλεμος εμπεριέχει τον μεγάλο κίνδυνο να εξαπλωθεί και πέραν του αρχικού στόχου.

Εξάλλου, ο κ. Κοτζιάς θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο να βγει η σημερινή ρωσική ηγεσία από την παράνοια του πολέμου, καθώς ο χρόνος δουλεύει ενάντιά της. “Ο Πούτιν θα αναζητήσει πάση θυσία νίκη. Αλλά ακόμα και αν νικήσει τώρα στρατιωτικά, θα πρόκειται για πύρρειο νίκη. Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα τυχόν «νίκης» της” τονίζει.

Κλείνοντας εκτιμά ότι ο Πούτιν υποτίμησε την ενισχυόμενη εθνική συνείδηση των Ουκρανών και θα έχει μεγάλο κόστος στην Ουκρανία.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Νίκου Κοτζιά στην Καθημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version