Ν. Καπραβέλος στην ΕΡΤ: Είμαστε στην τελική φάση του κύκλου της πανδημίας – Προσοχή στους ευάλωτους

Array

«Ειλικρινά το λέω. Είμαστε πλέον στην τελική φάση του κύκλου της πανδημίας με ηπιότερα χαρακτηριστικά. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυτό το δύσκολο κομμάτι δεν πιέζονται. Δεν υπάρχουν ουρές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τόνισε μιλώντας στο ΕΡΤNEWS και τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα ο διευθυντής του ΕΣΥ στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

Όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος: «πλέον είμαστε πιο έτοιμοι. Υπάρχουν αντιιικά φάρμακα, υπάρχουν οι εμβολιασμοί. Έχω πει ότι το στέλεχος της Όμικρον παραλλαγής και η συζήτηση σε όλο τον κόσμο λέει ότι δεν μπορεί να μας προκαλέσει μεγάλη ζημιά».

«Αν δεν ήταν η Κίνα με τα πολλά κρούσματα και η “Κράκεν” με την υπερμεταδοτικότητά της θα μιλάγαμε πλέον -όλη η παγκόσμια ιατρική κοινότητα- για το τέλος της πανδημίας μέσα στο 2023. Πήρε μια μικρή παράταση, πιστεύω μέχρι το ’24[…] ο κορονοϊός είναι εδώ, έχει σοβαρές επιπτώσεις, τραγικές στις μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα, θρηνούμε ακόμα ένα απαράδεκτο αριθμό νεκρών και επίσης λόγω παρενεργειών της πανδημίας, δηλαδή των υπερβολικών μέτρων που πήραμε τα 2 τελευταία χρόνια, έχουμε έξαρση των υπόλοιπων λοιμώξεων που έχουν επιπτώσεις στα μικρά παιδιά κάτω από 2,5, αλλά δυστυχώς και πάνω από 2,5. Όσοι γονείς με ακούν καταλαβαίνουν τι εννοώ και εξάλλου η αγωνία μας επειδή εκεί ακριβώς το σύστημα πάσχει, δεν έχουμε ΜΕΘ παιδιατρικές, άρα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή».

«Θέλει προσοχή, θέλει μάσκες στα σχολεία. Το υποστηρίζω σαν ισχυρή σύσταση, τόνισε ακόμα ο κ. Καπραβέλος και συμπλήρωσε ότι «πάντως ειλικρινά και στα παιδιά αυτή η ιογενής λοίμωξη δεν έχει τα χαρακτηριστικά τα κακοήθη του κορονοϊού. Μπορεί να μας κάνει κάποιες βρογχιολίτιδες και τα παιδιά μας να χρειαστούν κάποια αναπνευστική υποστήριξη. Έχει καλοήθεια μέσα, γι’ αυτό και βλέπετε δεν έχουμε τραγικές συνέπειες. Τα καταφέρνουμε κουτσά στραβά, αλλά όμως χρειάζεται προσοχή. Επομένως δεν χρειάζεται πανικός. Είμαστε στην τελική φάση του κύκλου της πανδημίας. Θα το ξεπεράσουμε, αρκεί να δείξουμε αυξημένη ετοιμότητα και προσοχή. Οι ισχυρές συστάσεις των γιατρών, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες και με υποκείμενα νοσήματα, είναι οι μάσκες και η αποφυγή των συνωστισμών».

Ο Νίκος Καπραβέλος σημείωσε ακόμα ότι «όταν ένα σύστημα δεν το εκπαιδεύεις, όποιο σύστημα και να είναι αυτό, ακόμη και το μυϊκό σύστημα, εάν μείνεις ξαπλωμένος δέκα μέρες, δεν θα μπορέσεις να σηκωθείς από το κρεβάτι. Έτσι έγινε και με το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθένησε τα τελευταία χρόνια. Άρα έχουμε μια έξαρση των υπόλοιπων ιογενών λοιμώξεων, οι οποίες μπορούν να μας κάνουν ζημιά. Χρειάζεται μια προσοχή στα μικρά παιδιά και στους μεγάλης ηλικίας, αλλά και εκεί μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Προς Θεού δεν είναι ο εφιάλτης που περάσαμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος