Ν. Καπραβέλος: Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού – Τα σχολεία είναι «κολαστήρια του ιού» (video)

Για την ανάγκη της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Καπραβέλος, επισημαίνοντας τη μεγάλη διασπορά που υπάρχει στα σχολεία και την κοινωνία που οδηγεί σε εξάντληση των ιατρών στα νοσοκομεία.

«Βιώνουμε τραγικές στιγμές για μια ακόμη φορά. Είναι γεμάτες και οι 36 κλίνες εντατικής. Φτάσαμε στο maximum των δυνατοτήτων μας σαν σύστημα υγείας και στο maximum της αντοχής μας σαν υγειονομικό προσωπικό», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου καθημερινά δίνει μάχη για να σώσει ζωές υπό αντίξοες συνθήκες.

Σχολεία, ανεμβολίαστοι, υποχρεωτικότητα – Τρία αγκάθια

Ιδιαίτερα απογοητευμένος και καταπονημένος από αυτό την καθημερινή μάχη με τον κορονοϊό ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι πλέον «δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες στο Σύστημα Υγείας ούτε σε κλίνες ΜΕΘ, ούτε σε εξειδικευμένο προσωπικό. Η ιστορία παίζεται στην κοινωνία και πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία».

Και όπως δήλωσε, τρία είναι τα αγκάθια με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί η κυβέρνηση:

«Πρώτον, η διασπορά στα σχολεία. Υπάρχει πολύ μεγάλη διασπορά. Εφιστώ την προσοχή στην Επιτροπή και στην Πολιτεία. Τα σχολεία είναι κολαστήρια του ιού. Είναι σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της διασποράς και παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο ή μη της πανδημίας.

Δεύτερον, οι ανεμβολίαστοι, δηλαδή άνθρωποι που δεν προστατεύονται. Πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων για να προφυλαχθούν οι ίδιοι διότι αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο.

Τρίτον, ή υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: Πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα είτε στην ανθρώπινη δραστηριότητα είτε σε ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων. Είναι τρία αγκάθια που έχουν κόστος πολιτικό, αλλά αν δεν τα λύσουμε, η τραγωδία που βιώνουμε θα γίνει μεγαλύτερη».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΕΣΥ, «όλοι οι συνωστισμοί αυτή την ώρα που υπάρχει έξαρση της πανδημίας είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για να περιοριστεί η κινητικότητα».

Ο κ. Καπραβέλος έκανε έκκληση για να ληφθούν άμεσα μέτρα. «Σε λίγο θα είναι τραγική σε όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Τα μέτρα που πρέπει  να ληφθούν πρέπει να είναι δρακόντεια και όχι ασπιρίνες».

ΕΣΥ και ιατροί έχουν ξεπεράσει τις αντοχές τους

Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό στο «Γ. Παπανικολάου» όπου μια 51χρονη γυναίκα, αρνήτρια του κορονοϊού, έχασε τη ζωή της επειδή αρνήθηκε να διασωληνωθεί, ο κ. Καπραβέλος κατήγγειλε την ύπαρξη ενός οργανωμένου συστήματος παραπληροφόρησης.

«Το να υπάρχουν αφελείς ασθενείς που να μην εμπιστεύονται τους γιατρούς να το κατανοήσω, αλλά το να υπάρχει πίσω από αυτούς ένα κύκλωμα -και μάλιστα επόπτης υγείας- πραγματικά είναι ακατανόητο. Χάσαμε τη λογική μας. «Η ασθενής αντιδρούσε περίεργα απέναντι στις κατευθυντήριες οδηγίες που εφαρμόζονται σ’ όλο τον κόσμο. Διαπιστώνουμε ότι αντάλλαζε μηνύματα με κάποιους εκτός νοσοκομείου. Το να διαπιστωθεί ότι πίσω από αυτήν την ιστορία ήταν επόπτης υγείας που έδινε συμβουλές στην συγκεκριμένη κυρία να σηκωθεί και να φύγει».

Οι επόπτες υγείας δεν είναι πάντα γιατροί

Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος «είναι αδιανόητο άνθρωποι της υγείας να εμποδίζουν ασθενείς να διασωληνωθούν». Σύμφωνα με το ίδιο, ο άνθρωπος αυτός που είναι επόπτης υγείας και εργάζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, δεν είναι ιατρός.

«Δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Είναι κάτι που συναντάμε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Μία αντίσταση στην προσπάθεια μας να τους σώσουμε. Πίσω από όλα αυτά υπάρχει ένα κύκλωμα παραπληροφόρησης με παραβατική συμπεριφορά που υπονομεύει τη δημόσια υγεία».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ υπάρχει ένα νομικό κενό όσον αφορά τη δράση κάποιων αντιεμβολιαστών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι δυνατόν, κρατικός λειτουργός της δημόσιας υγείας αυτή την στιγμή να υπονομεύει το ίδιο το σύστημα που καλείται να υπηρετήσει;».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος