Ν. Καπραβέλος: Ανάγκη να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί – Δεν αποκλείονται νέοι περιορισμοί (video)

Για τον υψηλό κίνδυνο του τέταρτου κύματος του κορονοϊού που θα αντιμετωπίσουμε το φθινόπωρο στη χώρα μας μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΕΣΥ Β. Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Γ. Παπανικολάου».

«Τρομάξαμε κυριολεκτικά να φύγουμε από το τρίτο κύμα της πανδημίας. Όλοι οι δείκτες αποκλιμακώνονται εκτός από τον δείκτη των θανάτων, δείγμα του σφοδρού κλίματος. Ακόμα και τώρα χάνουμε ασθενείς μετά από μακροχρόνια μάχη για τη ζωή τους», είπε ο ιατρός και μέσα από την εκπομπή “Από τις Έξι” κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν για να μην κινδυνεύουν από τις μεταλλάξεις του ιού και ιδίως την ινδική.

«Τι ακριβώς συμβαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Το ινδικό στέλεχος έχει μια τρομακτική δυνατότητα εξάπλωσης. Μια ταχύτητα πολύ μεγάλη. Μολύνει πάρα πολλούς και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των υγειονομικών συστημάτων», τόνισε ο κ. Καπραβέλος, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Μ. Βρετανία, η οποία πρώτη αντιμετώπισε το πρόβλημα. «Εκεί ανακόπηκε ο ρυθμός διάδοσης του χάρη στον υψηλό αριθμό εμβολιασμένων. Τα εμβόλια τα οποία διαθέτουμε αποτρέπουν από τη βαριά νόσο και τον θάνατο».

Όπως προειδοποίησε ο κ. Καπραβέλος,«εάν στο τέταρτο κύμα, που θα χτυπήσει τη χώρα μας τον Οκτώβριο – Νοέμβριο λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών, βρει τους πολίτες της χώρας μας στο 50% ανεμβολιαστούς θα είναι πραγματικά καταστροφή, όλεθρος».

Να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί

Και όπως επισήμανε ο διευθυντής της Β. Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Γ. Παπανικολάου» η λύση για να αποφευχθεί ένα καταστροφικό σενάριο για τη χώρα μας είναι «να επιταχυνθούν με οποιονδήποτε τρόπο οι εμβολιασμοί. Πρέπει να αποτρέψουμε να μπει στη χώρα μας το ινδικό στέλεχος με μάσκες, έλεγχο στα σύνορα. Εμείς που βιώσαμε το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας μιλάμε για καθολικότητα και υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε κατηγορίες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Δεν είναι πλέον θέμα ατομικής προστασίας αλλά δημόσια υγείας. Πάμε να αποτρέψουμε έναν όλεθρο στο τέταρτο κύμα».

Μπορεί να έχουμε εκ νέου περιοριστικά μέτρα

Απαντώντας στην ερώτηση για το εάν οι Έλληνες κληθούν να φορέσουν εκ νέου μάσκες σε εξωτερικούς χώρους ο κ. Καπραβέλος δήλωσε πως είναι υπέρ της χρήσης της καθώς αρκετές χώρες ήδη αναθεωρούν τα μέτρα χαλάρωσης που είχαν πάρει μπροστά στον κίνδυνο διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα:

«Η Πορτογαλία πέρασε ήδη σε περιοριστικά μέτρα. Η Αγγλία δεν λέει να αφήσει το lockdown. Πλέον όλες οι χώρες παίρνουν περιοριστικά μέτρα μετακινήσεων μεταξύ χωρών για να αποτρέψουν τη διάδοση του κορονοϊού. Αν και εμείς δεν προσέχουμε, είναι πιθανό, σε αυτές τι περιοχές να εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα μέσα στο καλοκαίρι. Δεν πρέπει να εξαπλωθεί το στέλεχος αυτό σε όλη την Ελλάδα».

Τα μέτρα ατομικής προστασίας πρέπει να εφαρμόζονται και στους εμβολιασμένους ζητά ο κ. Καπραβέλος, υπενθυμίζοντας ότι η ινδική μετάλλαξη στην Κρήτη ήρθε από πολίτες.

«Αν αυτό διασπαρθεί στην ελληνική κοινωνία θα έχουμε πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα στο τέταρτο κύματα. Πάμε να το ελέγξουμε. Τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν γιατί είναι πολύ αποτελεσματικά. H Πολιτεία θα πρέπει να συστήσει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή το καλοκαίρι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος