Ν. Φιλαδέλφεια – Αδελφός 29χρονου Μιχάλη: «Θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη» — Σε εξέλιξη η μαραθώνια απολογία 40 χούλιγκαν

Απολογιών συνέχεια σήμερα, για ακόμα 40 κατηγορούμενους, για την άγρια επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη. Η διαδικασία αναμένεται και σήμερα να είναι πολύωρη.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τη συμμετοχή στα επεισόδια και τη φονική επίθεση, ενώ όσοι βρέθηκαν ακόμη και με πειστήρια, όπως μαχαίρια, λένε ότι τα είχαν επάνω τους «για δουλειά».

Με απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα και οι 30 κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν την Παρασκευή κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Παράσταση προς Υποστήριξη της Κατηγορίας δήλωσε στους Ανακριτές ο αδελφός του 29χρονου. «Θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον αδερφό μου» δήλωσε προσερχόμενος.

Ο ένας εκ των δικηγόρων που τον συνόδευαν και δήλωσαν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, κ. Μαυρομάτης δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλος πόνος και οργή στην οικογένεια.

Οι ίδιοι ζητούν να συλλέγει και να τεθεί στη διάθεση της ανάκρισης όλο το βίντεο οπτικό υλικό από τις κάμερες των συνοριακών σταθμών, αλλά και από τους σταθμούς των διοδίων που διήλθαν οι Κροάτες χούλιγκαν μέχρι την άφιξή τους στην Αττική.

Ζητούν να συλλέγει το βίντεο οπτικό υλικό από τους σταθμούς Προαστιακός Κορίνθου, Δουκίσσης Πλακεντίας, Περισσός, Ειρήνη, Πευκάκια.

Να ανασυρθούν όλα τα δεδομένα, τα μηνύματα, οι φωτογραφίες, οι κλήσεις από τα κατασχεθέντα, από τα τηλέφωνα και τις ηλεκτρονικές συσκευές που βρέθηκαν πάνω στους κατηγορούμενους.

Επίσης, να τεθούν στη διάθεση της ανάκρισης όλες οι αναφορές, οι συνεννοήσεις και οι συνομιλίες των ανδρών των ομάδων Δράση και των στελεχών της Αστυνομίας τις κρίσιμες ώρες που διαδραματίζονταν τα τραγικά επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Να διερευνηθεί αν είχαν μισθωθεί καταλύματα διαμονής των Κροατών χούλιγκαν στην Ελλάδα και από ποιους. Και, βεβαίως, να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο σε σχέση με όλους τους κατηγορούμενους.

Το υπόμνημα

Ενώπιον της κας Προέδρου του 25ου Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών 

Προοίμιο

Απόσπασμα από το ποίημα «Σχήμα της απουσίας» του Γιάννη Ρίτσου:

«Ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιάαπ΄τα σπίτια τους,

Tριγυρίζουν εκεί. 

Δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά. Μένουν στο σπίτι κι έχουν μια ξεχωριστή προτίμηση να παίζουν στον κλεισμένο διάδρομο και κάθε μέρα μεγαλώνουν 

μέσα στην καρδιά μας,

τόσο που ο πόνος κάτω απ΄τα πλευρά μας

δεν είναι πια απ΄τη στέρηση,

μα από την αύξηση…

Κι αν κάποτε οι γυναίκες βγάζουν μια κραυγή στον ύπνο τους,

είναι που τα κοιλοπονάνε πάλι…»

ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΑΙΤΗΜΑ

Του παρισταμένου προς υποστήριξη της κατηγορίας για την αξιόποινη πράξη της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως.

Για τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων

με σκοπό τη συλλογή και διατήρηση των αποδείξεων καθώς και για την εξασφάλιση των ιχνών του εγκλήματος και τη διερεύνηση της τέλεσης  λοιπών αξιόποινων πράξεων . 

Αξιότιμοι κύριοι Δικαστές, ύστερα από την εγκληματική αμέλεια,  , αδράνεια, ανοχή  και ασυνεννοησία των εμπλεκόμενων ελληνικών αστυνομικών αρχών- από την ώρα που εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων μέχρι την συνάντηση που είχαν με τους εν Ελλάδι συνεργούς τους με κοινό σκοπό την δολοφονική επίθεση ( οι προβοκάτορες την ονόμασαν ραντεβού) σε όσους βρίσκονταν το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2023 έξωθεν του γηπέδου “Αγία Σοφιά” στην Νέα Φιλαδέλφια – δύσπιστος πλέον από επιλογή – επαφίεμαι και εμπιστεύομαι μόνο Εσάς που εκπροσωπείτε την Ελληνική Δικαιοσύνη και την Ελληνική Πολιτεία για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και της απόδοσης ευθυνών σε όσους αιτιωδώς συνετέλεσαν στην δημιουργία συνθηκών που οδήγησαν στην  στυγερή δολοφονία του αδερφού μου.

Προς τούτο πρόχειρα υποβάλλω τα κάτωθι αιτήματα-σκέψεις:{ γνωρίζοντας ότι ο φυσικός δικαστής τα έχει ήδη στο μυαλό του}..

• Να συλλεγεί και να τεθεί στην διάθεση της ανάκρισης όλο το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες των συνοριακών σταθμών εισόδου των κατηγορουμένων καθώς και των σταθμών διοδίων που διήλθαν μέχρι την άφιξή τους στην Αττική

• Να συλλεγεί το βιντεοληπτικό υλικό από τους σταθμούς «ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ» «ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ» , «ΠΕΡΙΣΣΟΣ», «ΕΙΡΗΝΗ», «ΠΕΥΚΑΚΙΑ»

• Να ανασυρθούν όλα τα δεδομένα ( μηνύματα, φωτογραφίες, εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις και βιντεοληπτικό υλικό) από τις κατασχεθείσες στα χέρια των κατηγορουμένων ηλεκτρονικές συσκευές.

• Να τεθούν στην διάθεση της ανάκρισης όλες οι σχετιζόμενες με το τραγικό συμβάν και  την παρουσία των κατηγορουμένων στην Ελλάδα – συνομιλίες,  αναφορές και ενδοσυνεννοήσεις που έχουν καταγραφεί στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. 

• Να διερευνηθεί αν είχανε μισθωθεί  καταλύματα διαμονής στην Ελλάδα και από ποιους.

• Να κληθούν μάρτυρες από Εσάς παθόντες και αστυνομικοί για την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών της δολοφονικής επίθεσης που έλαβε χώρα από τους κατηγορουμένους .

• Να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο τουλάχιστον από τις συσκευές που έχουν ήδη κατασχεθεί και αποδίδονται στους κατηγορούμενους, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι συνομιλούσαν με Έλληνες υπηκόους και από πότε ξεκίνησε να λαμβάνει χώρα η μεταξύ τους επικοινωνία.

• Να τεθεί στην διάθεση Σας το πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης που όπως ακούγεται διενεργείται ήδη εντός της Ελληνικής Αστυνομιας.

Μετά τη λήψη αντιγράφων της δικογραφίας και των απολογιών των κατηγορουμένων επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου.

Πληρεξούσιους Δικηγόρους και αντίκλητους μου διορίζω τους δικηγόρους Αθηνών: α) Χρήστο Ν. Μαυρομάτη του Νικολάου (Α.Μ. Δ.Σ.Α. 23925) και β) Σταύρο Γεωργόπουλο του Ευαγγελου (Α.Μ. Δ.Σ.Α. 24214)  τους οποίους εξουσιοδοτώ όπως, αντ’εμού και για λογαριασμό μου, ενεργώντας από κοινού ή κεχωρισμένως, εγχειρίσουν την παρούσα ενώπιον του κ. Προέδρου του 25ου Τακτικού Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, λάβουν αντίγραφα εκ της σχηματισθείσας ανακριτικής δικογραφίας και προβούν εν γένει σε κάθε αναγκαία διαδικαστική ενέργεια προς υποστήριξη των απορρεόντων δικαιωμάτων μου από την παρούσα δήλωση παραστάσεως για υποστήριξη της κατηγορίας.

Οι χθεσινές απολογίες

Οι πρώτοι 30 που απολογήθηκαν χθες, 28 Κροάτες, ένας Έλληνας και ένας Αλβανός προφυλακίστηκαν.

Όλοι αρνήθηκαν το βαρύ κατηγορητήριο και υποστήριξαν ότι βρέθηκαν στο σημείο είτε τυχαία είτε για να παρακολουθήσουν την προπόνηση της ομάδας τους στο γήπεδο «Αγιά Σοφιά ΟΠΑΠ ΑΡΕΝΑ».

Σήμερα αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία λήψης γενετικού υλικού (DNA) από τους κατηγορούμενους.

Οι τελευταίοι 45, από τους συνολικά 105 συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον ανακριτή αύριο Κυριακή. 

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος