Ν. Δένδιας: Οι συνθήκες μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία ευνοούν τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στις σχέσεις Αθήνας- Άγκυρας μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία ευνοούν τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στις σχέσεις Αθήνας- Άγκυρας μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία ευνοούν τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», προσθέτοντας ότι η συμπεριφορά της γείτονος έχει αλλάξει άρδην, τόσο επί του πεδίου, όσο και στη ρητορική. Παρόλα αυτά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επισημαίνει ότι είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα και πως η κυβέρνηση έχει επίγνωση των δυσκολιών.

Η τρέχουσα συγκυρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελεί ευκαιρία συνεννόησης με την Τουρκία. Μια ευκαιρία την οποία η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβλέψει. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν απ’ τη συνέντευξη του Νίκου Δένδια, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Πιέρρο Τζανετάκο.

Μετά τους σεισμούς η τουρκική παραβατικότητα ουσιαστικά εκλείπει υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, καθώς δεν υπάρχουν παραβιάσεις και υπερπτήσεις, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας. Και πρόσθεσε με νόημα ότι «Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς από αυτές τις συνθήκες. Έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά. Πολλοί διατυπώνουν τη σκέψη ότι αυτό δεν θα διαρκέσει. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω αλλά φανταστείτε πόσο άσχημο θα ήταν εάν τη Τουρκία τείνει χείρα συνεννόησης προς την Ελλάδα, η Ελλάδα να την αρνηθεί»

Παρόλα αυτά ο Νίκος Δένδιας τονίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μπορεί να είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, αλλά τα όσα έχουν επιτευχθεί τον τελευταίο καιρό είναι εξαιρετικά σημαντικά ειδικά αν κανείς αναλογιστεί που βρισκόμασταν λίγες εβδομάδες πριν. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η υπάρχουσα ατμόσφαιρα, πρόσθεσε ο υπουργός.

Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος