Ν. Δένδιας από Αλεξανδρούπολη: Θα εξελιχθεί και θα γίνει λιμάνι εισόδου στην Ευρώπη – Οι τρεις άξονες ανάπτυξης (video)

Τον Μάρτιο του 2020 ο Έβρος και συνολικά η Θράκη έγιναν το πρότυπο της αντίστασης κατά των νέων, υβριδικών μορφών αποσταθεροποίησης της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά μέσω της εργαλειοποίησης του προσφυγικού- μεταναστευτικού. Αυτό ήταν ένα από το μηνύματα που έστειλε ο Νίκος Δένδιας από την Αλεξανδρούπολη, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη ως χώρος δικαίου, αλληλεγγύης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκινά από εδώ, από την ακριτική Ελλάδα.

Επισκεπτόμενος τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέδειξε την τριπλή σημασία που αποκτά τα τελευταία χρόνια το λιμάνι της πόλης.

Ως γεωπολιτική σταθερά, η οποία μετά και την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας υπηρετεί πάνω από όλα τα εθνικά συμφέροντα. Ως εμπορικό και οικονομικό σταυροδρόμι για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Και ως ενεργειακός κόμβος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το στρατιωτικό φυλάκιο των Πλαγιών, μόλις 1,5 χιλιόμετρο μακριά από τον ποταμό Έβρο, όπου και ενημερώθηκε από τον διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού για επιχειρησιακά και αμυντικά θέματα.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών

«Είναι μεγάλη μου χαρά σήμερα που βρίσκομαι εδώ στη Θράκη, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Καταρχήν, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά συνολικά και για τη θρακιώτικη κοινωνία, και για την ελληνική κοινωνία.

Είχαμε από την αρχή, από το 2019, τρεις κατευθυντήριους άξονες. Ο πρώτος είναι ο αμυντικός άξονας. Αυτός, νομίζω, με τις δύο Συμφωνίες που υπογράψαμε με τις ΗΠΑ, την MDCA και την τροποποιητική της, υπηρετείται απολύτως. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μπει μέσα στους σχεδιασμούς, και υπηρετεί με τον τρόπο αυτό, με την πιο καθαρή έννοια, το ελληνικό, το εθνικό συμφέρον.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει το εμπορικό, το οικονομικό κομμάτι. Αυτό το λιμάνι θα εξελιχθεί, θα γίνει ένα λιμάνι εισόδου στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη, και θα παίξει έναν πολύ μεγάλο ρόλο για την πόλη και την περιοχή στα χρόνια που έρχονται.

Και το τρίτο, καθόλου μικρότερο, είναι το ενεργειακό. Το υγροποιημένο αέριο, ο νέος σταθμός ο οποίος θα φτιαχτεί λίγα μίλια από εδώ, και η διασύνδεση με τον ΤΑΡ, θα οδηγήσει στο να γίνει η Αλεξανδρούπολη, στο να γίνει η Θράκη, ένας νέος ενεργειακός κόμβος. Και όλο αυτό συνολικά υπηρετεί το νέο όραμα για την πατρίδα μας. Διασυνδεδεμένη, αμυντικά ισχυρή, κυρίαρχη, με ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον σε μια ακμάζουσα Ευρώπη.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος