Μουσείο ναυαγίων στον βυθό της Τζιας – Ο σύμβουλος Κέας Γ. Τζαβελάκος μάς ξεναγεί στο ενάλιο ιστορικό πάρκο (video)

Array

Το πρώτο μουσείο ναυαγίων στην Ελλάδα και ίσως και στην Ευρώπη είναι γεγονός! Ο Δήμος Κέας μετά από 6 χρόνια προσπάθειας και συντονισμό 4 υπουργείων, πολλών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο ενάλιο ιστορικό πάρκο στο νησί.

Το μουσείο φιλοξενεί δύο από τα πιο σπουδαία ναυάγια επισκέψιμα υπερωκεάνια στον κόσμο, το περίφημο «Britannic» ή «Βρετανικός» αδελφό πλοίο του θρυλικού «Τιτανικού» που βυθίστηκε κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1916 και το υπερωκεάνιο «Μπουρντιγκαλά» το οποίο είναι γαλλικό. Τα δύο αυτά υπερωκεάνια βρίσκονται σε πάρα πολύ μικρή απόσταση από το λιμάνι της Τζιας.

Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν και ένα τροχήλατο ατμόπλοιο του 19ου αιώνα, το πρώτο μηχανοκίνητο πλοίο που ήρθε ποτέ στην Ελλάδα «Πατρίς» και βρίσκεται και αυτό στα νερά της Τζιας, στον ύφαλο του Κούνδουρου.

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο Γιάννης Τζαβελάκος Σύμβουλος του Δήμου Κέας αναφέρει για το ένα εκ των τριών ναυαγίων «Πατρίς» ότι «είναι καταπληκτικό από καταδυτικής άποψης ναυάγιο πάρα πολύ όμορφο και θεατρικό τόσο για φωτογράφιση όσο και για κινηματογράφηση».

Μετά από προσπάθεια πολλών ετών λειτουργεί το ενάλιο ιστορικό πάρκο Κέας το οποίο αποτελείται από 3 περιοχές , με κάθε περιοχή να βρίσκεται πάνω από το κάθε ναυάγιο.

Το ενάλιο ιστορικό πάρκο αφορά εξειδικευμένους δύτες με πολλή μεγάλη εμπειρία, συνεπώς στοχεύει σε ένα μικρό σχετικά κοινό το οποίο έρχεται απ’ όλο τον κόσμο. Δεν απευθύνεται σε επαγγελματίες αλλά σε εξειδικευμένους δύτες.

Τα ναυάγια βρίσκονται σε διαφορετικά βάθη μεταξύ τους. Το «Πατρίς» είναι προσβάσιμο για εκατοντάδες δύτες και βρίσκεται σε ένα υπέροχο ύφαλο ο οποίος από μόνος του είναι πηγή συγκέντρωσης ψαριών.

Το καταδυτικό πάρκο που είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα ουσιαστικά προβλέπει ότι πάνω απ’ όλες αυτές τις ζώνες προστασίας απαγορεύεται κάθε μορφή αλιείας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος