Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: Στον εισαγγελέα ο ιερέας

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο 37χρονος ιερέας που επιτέθηκε χθες με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη εναντίον μητροπολιτών. Προσερχόμενος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την πράξη του αλλά δεν απάντησε τίποτα μένοντας αμίλητος.

Νωρίτερα ο ιερέας βρέθηκε για ψυχιατρικές εξετάσεις στο Δρομοκαΐτειο. Ζήτησε ο ίδιος να μεταφερθεί σε μονάδα ψυχικής υγείας καθώς επικαλέστηκε ψυχιατρικά προβλήματα. Nα σημειωθεί ότι ο συνήγορος του 37χρονου ιερέα δηλώνει ότι θα ζητήσει τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

«Η μέριμνα της πολιτείας σε άτομα που είναι ψυχικά διαταραγμένα δεν υφίσταται. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε όλοι. Δεν είναι νομικό τέχνασμα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης του ιερέα από τη Βέροια, ο οποίος επιτέθηκε χθες με καυστικό υγρό στους Μητροπολίτες που συνεδρίαζαν για την υπόθεσή του στη Μονή Πετράκη.

«Λαμβάνοντας υπόψη το παρελθόν και οποιαδήποτε ψυχιατρική γνωμάτευση υπάρχει σε πιστοποιητικά, αναλάβαμε την υπόθεση. Αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί θα παραιτηθούμε από την υπόθεση. Όλα δείχνουν ότι ήταν σε ψυχιατρική κατάσταση τέτοια που δεν αντιλαμβανόταν την πράξη που έκανε. Δεν ήθελε να βλάψει. Ήθελε να εκτονώσει την αδικία του. Το άρθρο 34,35 και 36 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει ότι όταν δεν υπάρχει καταλογισμός στον δράστη είναι ελαττωμένη η ποινή του ή υπάρχει μερικός καταλογισμός».

Συγκλονισμένοι είναι οι ιεράρχες από το πρωτοφανές γεγονός και σήμερα μητροπολίτες, μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, συζήτησαν τα χθεσινά σοκαριστικά γεγονότα.

Επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη: Στον εισαγγελέα ο ιερέας
Eurokinissi

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ηλίας Κούκος, σήμερα ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου όμως λόγω των χθεσινών γεγονότων αναβλήθηκε. Βρέθηκαν όμως στο Συνοδικό Μέγαρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ιεράρχες και μάλιστα κάποιοι από αυτούς ήταν παρόντες στη χθεσινή επίθεση. Μεταξύ άλλων έγιναν συζητήσεις για να ληφθούν μέτρα προφύλαξης και προστασίας ώστε να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για την επίθεση

Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη όταν το δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο εξέταζε την οριστικοποίηση της ποινής καθαίρεσης ιερέα για αδίκημα περί ναρκωτικών. Ο 37χρονος δράστης, που είχε κρυμμένα στα ράσα του δύο μπουκάλια με καυστικό υγρό, στράφηκε εναντίον του δικαστηρίου κι έριξε το καυστικό υγρό.

«Η εικόνα που είδαμε είναι μία εικόνα όταν έχεις ρίξει ένα καυστικό υγρό το οποίο καίει τα πάντα. Αμέσως τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και το Προστασίας του Πολίτη έσπευσαν, άμεσα διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Είναι ένα τραγικό συμβάν τα καταδικάζουμε απερίφραστα» ανέφερε ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας, Γαβριήλ.

Η μαρτυρία του Mητροπολίτη Γλυφάδας για την επίθεση με καυστικό υγρό: Νομίζαμε ότι ήταν λάδι – Μετά αρχίσαμε να νιώθουμε το κάψιμο

Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο Μητροπολίτης περιέγραψε το χρονικό της επίθεσης με καυστικό υγρό:

«Εμείς είμασταν μέλη του δευτεροβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου και εξετάζαμε μια έφεσή του. Του ανακοίνωσε ο Προέδρος ότι απορρίφθηκε η έφεση διότι την υπέβαλλε εκπρόθεσμα. Αυτός τότε ρώτησε τον πρόεδρο, “να κάνω μια ερώτηση”. Και αφού πήρε την άδεια, ρώτησε «εάν μας είχε μιλήσει ο Δεσπότης του προκειμένου να βγάλουμε αυτή την απόφαση». Του απάντησε ο Πρόεδρος του Συνοδικού Δικαστηρίου «Φυσικά, όχι».

Τότε εκείνος βγάζει ένα μπουκάλι, περίπου δίλιτρο και άρχισε να το εκσφενδονίζει κατά πάνω μας. Στην αρχή δεν κατάλαβα. Άλλοι νομίζανε ότι ήταν νερό, άλλοι νομίζανε ότι ήταν λάδι, αλλά είδαμε ότι καίγονταν τα ράσα μας. Εγώ ένιωσα ένα κάψιμο στο λαιμό, οπότε κατάλαβα ότι είναι κάτι πολύ καυστικό. Μόλις τελειώνει, πετάει κάτω το μπουκάλι το οποίο σπάει. Και εκεί που νομίζαμε ότι τελείωσε, βγάζει και δεύτερο μπουκάλι. Κρύφτηκα πίσω από το βήμα των ομιλητών. Ευτυχώς τη γλίτωσα γιατί ήρθε προς το μέρος μου περισσότερο. Ήταν ένα τραγικό γεγονός. Δόξα τω Θεώ».

Μητροπολίτης Άρτας Καλλίνικος στο Πρώτο: Νόμιζα ότι ο ιερομόναχος μας έριχνε αγιασμό

«Η πρώτη μου σκέψη ήταν ήθελε να μας προσβάλλει πως δεν είμαστε με Πνεύμα Θεού, και μας έριχνε αγιασμό», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Μητροπολίτης Άρτας, Καλλίνικος, ο οποίος περιέγραψε καρέ – καρέ την πρωτοφανή επίθεση με καυστικό υγρό από ιερέα  εναντίον Μητροπολιτών μελών του Συνοδικού Δικαστηρίου.

«Τον καλέσαμε για να του ανακοινώσουμε την απόφαση. Ήρθε μέσα μαζί με τους συνηγόρους. Κάθισε όρθιος απέναντί μας και όταν άκουσε την απόφαση, με την οποία απορρίφθηκε η έφεσή του και επικυρώθηκε η καθαίρεσή του – μας ρώτησε:  “Σας είπε ο (μητροπολίτης) Βεροίας να με καθαιρέσετε;”», τόνισε.

«Την ώρα που έκανε αυτή την ερώτηση, έσκυψε και έβγαλε από μια τσάντα στα πόδια του μια φιάλη γυάλινη καφέ, σαν αυτές που είχαν τα παλιά χρόνια στα φαρμακεία και η οποία πρέπει να ήταν γύρω στα 2 λίτρα. Όταν την άνοιξε, δεν την έπιασε με το ένα χέρι, αλλά την έπιασε με τα δυο χέρια και άρχισε να κάνει ημικυκλικές κινήσεις παλίνδρομες προκειμένου να ραντίσει όλους τους μητροπολίτες που ήταν απέναντί του», είπε χαρακτηριστικά.

«Κατάλαβα ότι κάτι γίνεται όταν είδα το ράσο του γραμματέα των Συνοδικών δικαστηρίων, του πατρός Σεβαστιανού να γίνεται κόκκινο από το καυστικό υγρό και άρχισαν να με τσούζουν και τα μάτια μου», σημείωσε.

«Σήκωσα το αριστερό μου χέρι να προστατεύσω το πρόσωπό μου και έτρεξα στον διάδρομο για να βγω την αίθουσα συνεδριάσεων να πλύνω το πρόσωπό μου με νερό σε νιπτήρα», πρόσθεσε ο κ. Καλλίνικος. Πρόσθεσε, δε ότι πήγε στον Ευαγγελισμό με τον οδηγό του υπηρεσιακού αυτοκινήτου του, όπου οι γιατροί του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και τον παρέπεμψαν στο ΚΑΤ. «Είμαι καλά, με την έννοια του μη χειρότερα. Το σημαντικότερο είναι ότι τα μάτια μου δεν έχουν πάθει ζημιά, παρά το γεγονός ότι το υγρό έπεσε στο πρόσωπο. Υπάρχουν κάποια εγκαύματα τα οποία δεν είναι μεγάλου βαθμού και γι’ αυτό δεν με κράτησαν στο νοσοκομείο», επισήμανε ο Μητροπολίτης Άρτας.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Καλλίνικος είπε ότι ο δράστης ήταν καλά προετοιμασμένος, σημειώνοντας ότι είχε και δεύτερη φιάλη στην τσάντα του. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, πώς είναι δυνατόν να πέτυχε στο πρόσωπο 7 ανθρώπους που κάθονταν σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και οι οποίοι ήταν καλυμμένοι μέχρι το λαιμό, έχοντας ακάλυπτα μόνο τα πρόσωπα και τα μάτια τους. «Πώς καταφέρνει στα 6 μέτρα να πετύχει 7 ανθρώπους στα μάτια; Μου κάνει εντύπωση. ΚΙ εμείς δεν καθόμασταν να τον κοιτάμε. Αρχίσαμε να φυλαγόμαστε», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του συνηγόρου του δράστη ότι ο πελάτης του χρήζει ψυχιατρικής φροντίδας, ο κ. Καλλίνικος διερωτήθηκε γιατί «δεν επικαλέστηκαν νευρολογικούς λόγους στην έφεση που είχαν υποβάλλει». Πρόσθεσε, δε, ότι ο ίδιος τον έχει ήδη συγχωρέσει ήδη, από τα βάθη της ψυχής του.

Σ. Τζούμας: Ένας προβατόσχημος λύκος

Για τις λεπτομέρειες της πρωτοφανούς επίθεσης του υπό καθαίρεση ιερέα, μίλησε και ο εκκλησιαστικός αναλυτής, Σωτήρης Τζούμας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Όπως πληροφορεί, πρόκειται για έναν κληρικό που έχει περάσει από 40 κύματα, «έχει ταλαιπωρήσει πολλές μητροπόλεις στο διάβα του. Η εκκλησία έχει αυτό που λέμε το κατ’ οικονομίαν, δίνει την δυνατότητα σε όλους να αλλάξουν εαυτώ, όμως ο συγκεκριμένος ήρθε αντιμέτωπος με τα ποινικά δικαστήρια για σωρεία παραπτωμάτων που δεν συνάδουν με το εκκλησιαστικό σχήμα και τότε ο Μητροπολίτης Βεροίας, ένας σοβαρός, φιλεύσπλαχνος ιεράρχης, στον οποίο δημιούργησε σωρεία προβλημάτων, τον προέταξε αρχικά σε Επισκοπικό δικαστήριο και μετά στο Συνοδικό. Δηλαδή περιμένουν να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, δεν σου παίρνουν αμέσως το κεφάλι».

Τονίζει ο κ. Τζούμας πως «θα πρέπει να γίνεται ένας έλεγχος ακόμα και στους ιερείς, εφόσον είναι παραβατικοί, όταν πάνε να δικαστούν, γιατί φανταστείτε να είχε ένα όπλο την τσέπη του και να σκότωνε 2-3 από αυτούς. Αυτό το επεισόδιο να θυμάστε ότι θα φέρει σωρεία αλλαγών σε όλη την εκκλησία σε όλα τα επίπεδα. Σκεφτείτε, ότι με εξαίρεση τον μητροπολίτη Κασσανδρείας, Νικόδημο, που ήρθε ως αναπληρωτικό μέλος του Μητροπολίτη Βεροίας, γιατί ήταν δικός του κληρικός και υπάρχει conflct, και τον οποίο τον βρήκε το άδικο, τα υπόλοιπα είναι τα 6 μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία συνήρχετο χθες όπως θα συνήρχετο και σήμερα και αύριο».

Ερωτηθείς, γιατί ο συγκεκριμένος παραβατικός ιερέας βρισκόταν ακόμα στους κόλπους της εκκλησίας, ο κ. Τζούμας αναφέρει πως από καιρό τον είχαν θέσει σε αργία. «Αυτός ο άνθρωπος έχει εγκληματικές εφέσεις. Χθες πριν μπει στο δικαστήριο έβριζε τον μητροπολίτη του και απειλούσε. Και όταν μπήκε άρχισε να φωνάζει στον Πρόεδρο «ο Βεροίας σας μίλησε, ε;», ο οποίος του απάντησε, «Γιατί να μας μιλήσει ο Βεροίας, εμείς δεν ξέρουμε;» και τότε του πέταξε το μπουκάλι. Το τραγικό είναι ότι το έκανε ένας κληρικός.  Το τέκνο τα έβαλε με τους πατέρες, αυτό είναι εξαχρείωση και εξαθλίωση, πρέπει τους αρχιερείς να τους βάλει σε σκέψη ποιους χειροτονούν. Ένα προβατόσχημος λύκος που μπήκε στην εκκλησία να τα αλέσει όλα».

Ο κ. Τζούμας καταλήγοντας σημειώνοντας πως αυτή η επίθεση «δυστυχώς μας βάζει σε πολλές σκέψεις γύρω από το εκκλησιαστικό σύστημα και ποιος χειροτονεί ποιους. Πρέπει να επανεξετάζονται όλοι και εξαρχής να κρίνονται».

Θύματα της επίθεσης είναι οι Μητροπολίτες Κασσανδρείας- Νικόδημος, Αρτας- Καλλίνικος, Δρυϊνουπόλεως-Ανδρέας, Ζακύνθου- Διονύσιος Δ`, Κηφισιάς- Κύριλλος, Γουμενίσσης- Δημήτριος και Γλυφάδας- Αντώνιος.

Γραμματέας Συνοδικού Δικαστηρίου: «Έκρυβε τα μπουκάλια με το καυστικό υγρό κάτω από τα ράσα του»

«Στο ΚΑΤ είμαι από χθες το βράδυ. Έχω κάποια εγκαύματα στο κεφάλι, στο λαιμό και στο αριστερό χέρι. Δεν είναι πολύ σοβαρά, σε δύο – τρεις μέρες μπορεί να βγω, ωστόσο ίσως χρειαστεί κάποια χειρουργική επέμβαση, μου είπαν οι γιατροί. Δόξα το Θεώ δεν είχαμε κάποιο σοβαρότερο περιστατικό σε μάτια», δήλωσε στην ΕΡΤ, μέσα από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, ο Σεβαστιανός Σωμαράκης, Γραμματέας του Συνοδικού Δικαστηρίου, ο οποίος τραυματίστηκε από την επίθεση του ιερομόναχου στα μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου που τον δίκαζαν στη Μονή Πετράκη.

«Ήταν πρωτοφανές περιστατικό. Δεν το υποπτευόμασταν με τίποτα. Και πέρυσι, στην πρωτόδικη απόφαση όταν καθαιρέθηκε, είχε εκτοξεύσει ύβρεις προς τους δικαστές και κάποιες απειλές, αλλά είχε λήξει εκεί το θέμα. Χθες ήταν η έφεσή του η οποία απορριφθεί γιατί ήταν εκπρόθεσμη και όταν άκουσε ότι δεν μπορούσε να απολογηθεί ήταν προετοιμασμένος. Είχε στην τσάντα δύο μπουκάλια με οξύ, τα οποία προφανώς δεν τα είχαμε αντιληφθεί», ανέφερε στην εκπομπή “Από τις Έξι” ο τραυματισμένος κληρικός o oποίος συμμετείχε στην χθεσινή συνεδρίαση του Συνοδικού Δικαστηρίου, στη Μονή Πετράκη.

Ο Γραμματέας του Συνοδικού Δικαστηρίου δήλωσε ότι επειδή γνώριζαν για τον βίαιο χαρακτήρα του ιερομόναχου είχαν πάρει τα μέτρα τους, καλώντας έναν αστυνομικό ο οποίος βρισκόταν έξω από την αίθουσα του Συνοδικού Δικαστηρίου.

«Περίμενα ότι θα φώναζε, θα εξύβριζε, αλλά ότι θα έφτανε σε αυτό το σημείο δεν το είχα υποπτευθεί. Εγώ ήμουν ακριβώς δίπλα του γι αυτό “έφαγα” το περισσότερο υγρό πάνω μου. Όπως άνοιξε το μπουκάλι το έριξε πίσω μου. Ευτυχώς φορούσα κολάρο κάτω από τα ράσα, τα οποία έλιωσαν πάνω μου. Αυτά συγκράτησαν το υγρό να μην έχω περισσότερο πρόβλημα στην πλάτη, παρά μόνο στα σημεία που ήταν γυμνά. Στο λαιμό δηλαδή και στο χέρι».

Περιγράφοντας τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν τα θύματα της επίθεσης με καυστικό υγρό ο Σεβαστιανός Σωμαράκης είπε: «Αμέσως ένιωσα το κάψιμο και φώναξα στους δικαστές “πάμε έξω γιατί μας ρίχνει οξύ και ενημέρωσα τον αστυνομικό, ο οποίος βρισκόταν έξω. Το παιδί αμέσως τον συνέλαβε και από ότι πληροφορήθηκα έχει καεί στα χέρια».

Σύμφωνα με τον Γραμματέα του Συνοδικού Δικαστηρίου αν η συνεδρίαση γινόταν στην κανονική αίθουσα της Μονής Πετράκη, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα καθώς λόγω κορονοϊού επελέγη άλλη αίθουσα όπου οι αποστάσεις ήταν μεγαλύτερες. Έτσι το καυστικό υγρό δεν έφτανε όλο στα πρόσωπα και έτσι ήταν λιγότερα τα εγκαύματα.

Σχολιάζοντας την στάση που τήρησε ο δράστης της επίθεσης την περιέγραψε ήρεμη, πλην μιας αινιγματικής ανάρτησης που έκανε στο facebook όπου έγραφε «Στις 24 Ιουνίου, αν δεν ζω, θέλω να με θάψετε απλά και λιτά στο χωριό μου».

Να σημειωθεί ότι μία ομάδα τεσσάρων φρουρών της ελληνικής αστυνομίας που βρισκόταν τυχαία στην περιοχή κατάφερε τελικά να συλλάβει τον 37χρονο Ιερέα από τη Βέροια-δράστη του περιστατικού.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Νίκος Καπόγλης, Ηλίας Κούκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος