Μόλις 15 ημέρες στον σταθμό της Λάρισας ο σταθμάρχης – Σε εξέλιξη οι έρευνες

Ερωτήματα εγείρονται για το κατά πόσο θα έπρεπε την μοιραία ημέρα του δυστυχήματος στα Τέμπη, ο συγκεκριμένος σταθμάρχης να βρίσκεται στο πόστο μόνος του έχοντας την αποκλειστική αρμοδιότητα για τα τρένα. Όπως τονίζουν άνθρωποι που ξέρουν πως λειτουργεί ένας σιδηρόδρομος, θα πρέπει να έχεις εμπειρία για το σταθμαρχείο της Λάρισας που είναι αιχμής και διαχειρίζεται την κυκλοφορία πολλών τρένων και ο συγκεκριμένος σταθμάρχης βρισκόταν εκεί μόνο 15 ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ο συγκεκριμένος άνθρωπος θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως εφεδρικός σταθμάρχης. Η εκπαίδευσή του είχε διάρκεια εννέα μήνες. Γιά έξη μήνες έκανε εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη και για τρεις πρακτική.

Θα μπορούσε μετά το πέρας της εκπαίδευσής του να τοποθετηθεί σε κάποιον άλλο σταθμό λιγότερο κομβικό στον οποίο να έχει να διαχειριστεί λιγότερα τρένα.

Η Καλαμπάκα και η Λάρισα έχουν κοινή έδρα και οι σταθμάρχες μοιράζονται τις βάρδιες. Οπότε στο σταθμό της Λάρισας, ένα σταθμό αιχμής, ήταν μόνο για 15 ημέρες.

Όπως τονίζουν άνθρωποι που ξέρουν πως λειτουργεί ένας σιδηρόδρομος τονίζουν ότι θα πρέπει να έχεις εμπειρία για το συγκεκριμένο σταθμαρχείο και μάλιστα σε ένα τετραήμερο με αυξημένο φόρτο εργασίας.

Η πληροφορία που ξεκίνησε από δικηγόρο πολυτραυματία που επικαλέστηκε μαρτυρία κατοίκου της περιοχής, ότι το βράδυ του δυστυχήματος στο σταθμαρχείο «επικρατούσε εύθυμη κατάσταση» δεν επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ της ΕΡΤ προς το παρόν. Επιπλέον ο σταθμός βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από τα σπίτια προκειμένου να ακούσει κάποιος κάτοικος μουσική που να προέρχεται από εκεί.

Η μοιραία διαδρομή των 15 λεπτών

Ο σταθμάρχης των Νέων Πόρων που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από το σημείο που έγινε η φονική σύγκρουση μεταξύ των τρένων και είναι ο επόμενος από αυτόν της Λάρισας ενημέρωσε στις 11 και πέντε τον σταθμάρχη της Λάρισας ότι ξεκινάει από εκεί το εμπορικό τρένο με πορεία καθόδου προς Αθήνα.

Ο σταθμάρχης Λάρισας έλαβε το σήμα και απάντησε «καλώς». Αυτό σημαίνει πως για 15 λεπτά τα δύο τρένα βρίσκονταν στην ίδια γραμμή.

Αυτό που προκύπτει από τις πληροφορίες της ΕΡΤ από τον σταθμό των νέων Πόρων, είναι ότι το εμπορικό ξεκίνησε ένα λεπτό αργότερα από επιβατικό. «υπάρχουν τρεις καταγραφές μεταξύ των δύο σταθμών που επιβεβαιώνουν ότι για 15 λεπτά τα τρένα ήταν στην ίδια γραμμή και σε αντίθετη πορεία»

Ο σταθμάρχης της Λάρισας πριν αναλάβει εκεί και μετά από την πρακτική του στο σταθμό της Καλαμπάκας είχε περάσει για δύο ημέρες από τον σταθμό των Νέων Πόρων

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Έλενα Αποστολίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος