Κυριάκος Μητσοτάκης: Το νομοσχέδιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αίρει αδικίες

«Η γυναίκα απαλλάσσεται από το δεσποτικό καθεστώς να χρειάζεται η έγκριση ενός συζύγου ή ενός συντρόφου για να χρησιμοποιήσει το βιολογικό της υλικό», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης στην ομιλία του για το νομοσχέδιο «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα.«Λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να κρυφτεί πίσω από το παρών όταν επί της ουσίας συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις» είπε και προσέθεσε: «Χάνουμε μια ευκαιρία σήμερα, για ένα νομοσχέδιο με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα γύρω από το όποιο δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις, να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στην όλο ένα αυξανόμενη τοξικότητα του δημόσιου βίου. Ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του».

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αξίζει να συζητηθεί ανοικτά σε όλη την κοινωνία, καθώς η πρόκληση συνδέεεται και με εθνικά στοιχήματα, με δικαιώματα και ασφαλώς με την αντιμετώπιση του δημογραφικού, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Το ενδιαφέρον μας για τον πολίτη είναι διαρκές και η πολιτεία έχει χρέος να σχεδιάζει σε ένα κοινωνικό πρόγραμμα όλες τις επιμέρους δράσεις της, σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προστίθεται στο συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την κοινωνική πολιτική.

  • Με το νομοσχέδιο αυξάνεται στα 54 έτη από τα 50 που είναι σήμερα το ηλικιακό όριο για την υποβολή μιας γυναίκας σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
  • Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού και για κοινωνικούς λόγους, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να κάνει ελεύθερη χρήση του γενετικού του υλικού χωρίς τη συναίνεση και την ενημέρωση του ή της συντρόφου του.

«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση να επαναξιολογήσει την στάση της»

Με αφορμή την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη: «Ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε μακελειό χυδαιότητας. Η δημοκρατία στο τέλος εξοστρακίζει αυτούς την υπονομεύουν».

«Ζητώ από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να επαναξιολογήσει τη στάση της. ‘Εχετε την ευκαιρία να υπερβείτε το κλίμα τοξικότητας που δυστυχώς έχει διαβρώσει όλο τον πολιτικό διάλογο. Είναι δύσκολες οι συνθήκες, δεν έχουμε ανάγκη από χυδαιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποδεικνύει στην πράξη ότι η κυβέρνηση είναι προοδευτική και διαβεβαίωσε ότι θα μείνει στο δρόμο των τολμηρών αλλαγών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έχουν στόχο τον συγχρονισμό στις ταχύτητες που επιβάλλει η ζωή, μακριά από υπερβολές που θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή. Είναι αλλαγές με κοινωνικό αποτύπωμα.Προσθέτουμε έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα ισότητας και ισοτιμίας».

Tόνισε πως με το σχέδιο νόμου καθορίζονται όλες οι διαδικασίες που θα διασφαλίσουν την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου, ενώ κλείνει και η πόρτα του εξωτερικού όπου κατευθύνονταν μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι.

«Ανοίγει, όμως, δυνητικά και αντίθετη όδευση, καθώς οι Έλληνες γιατροί έχουν μια ζηλευτή παράδοση στα ζητήματα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής» και προσέθεσε και επισήμανε:

«Με λίγα λόγια ένα πλαίσιο το οποίο είχε γίνει για πρώτη φορά κτήμα της ελληνικής έννομης τάξης το 2002, εκσυγχρονίστηκε ελαφρώς το 2005, τώρα εκσυγχρονίζεται πλήρως, ακολουθώντας τις αλματώδεις ιατρικές εξελίξεις γύρω από τα ζητήματα της γονιμότητας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος