Μητέρες που εγκαταλείπουν το μωρό τους: Οι κοινωνικοί λόγοι, οι ορμονικές μεταβολές και οι ψυχολογικές επιπτώσεις

Μητέρες που γεννούν και εγκαταλείπουν το μωρό τους, πολλές από τις οποίες έχουν κρατήσει κρυφή την εγκυμοσύνη από την ίδια τους την οικογένεια. Αυτό που για πολλούς φαντάζει παράλογο συμβαίνει και έχει εξήγηση.

«Το πρώτο μπορεί να είναι ηλικία το δεύτερο μπορεί να είναι το οικονομικό. Ανάλογα με τη ζωή που ζει, την ηλικία του, το περιβάλλον του, τα ήθη, τα έθιμα, κάποια κορίτσια παραδείγματος χάρη, δεν είναι τόσο κοντά με τη μητέρα τους ώστε να της πούνε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το σύντροφό τους ή ότι κυοφορούν» δηλώνει στην ΕΡΤ η κλινικός ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Δρ. Χαρά Νομικού.
 
Η επιλογή της εγκατάλειψης είναι ένας ψυχικός τραυματισμός που δύσκολα επουλώνεται τονίζουν οι ειδικοί. 
Εκτός από τους κοινωνικούς λόγους ωστόσο, η ίδια η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις στη μητέρα.

«Το στρες αυτό έχει εξήγηση. Οφείλεται στην πολύ μεγάλη ορμονική μεταβολή που συμβαίνει στον οργανισμό μιας ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην εγκυμοσύνη της. Περίπου μια στις 10 γυναίκες που εγκυμονούν μπορούν να αναπτύξουν κάποιου είδους ψυχική διαταραχή, ένα ποσοστό γύρω στο 40-50% από αυτές να αναπτύξουν τη λεγόμενη βαριά κλινική κατάθλιψη», αναφέρει ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Αλέξανδρος Δερπαπας.

Μία ακτίνα αισιοδοξίας εκπέμπει η Πωλίνα η οποία από τα 18 της χρόνια είναι εθελόντρια και βοηθά μωρά και παιδιά που τα πρώτα τους βιώματα καταγράφονται μέσα στους θαλάμους των νοσοκομείων.
 
Τα εγκαταλελειμμένα παιδιά αφού φύγουν από τα Νοσοκομεία Παίδων φιλοξενούνται στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα» με σκοπό να υιοθετηθούν από ανάδοχες οικογένειες.

Ρεπορτάζ: Βαλέρια Δολαψάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος