Στα σύνορα του Έβρου: Οι διαδρομές των διακινητών και τα πλαστά διαβατήρια (video)

Array

Στο πεδίο του μεταναστευτικού, πρωτοφανή έξαρση παρουσιάζει η δραστηριότητα των διακινητών τον Σεπτέμβριο στα κοινωνικά δίκτυα. Έφτασαν στο σημείο να στέλνουν βίντεο στα social media με διαδρομές και συντεταγμένες για να περάσουν οι μετανάστες από την Τουρκία τα σύνορα του Έβρου. Ανάρπαστα και τα πλαστά ελληνικά διαβατήρια.

Χάρτης που αποτυπώνει τα σύνορα του Έβρου και δίνει στίγματα για τις διαδρομές που χρησιμοποιούν οι διακινητές κυκλοφορεί στους κόλπους των διαδικτυακών γκρουπ που προωθούν τα δρομολόγια από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Δίνονται ακόμα και συντεταγμένες για τα ακριβή σημεία όπου γίνονται στάσεις. Η διαδρομή ξεκινά από τις τουρκικές όχθες στον ποταμό του Έβρου, συνεχίζεται με στίγματα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Ξάνθη, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη.
Στη συνέχεια τα κυκλώματα παίρνουν ξανά χρήματα από τους μετανάστες πουλώντας τους πλαστά διαβατήρια. Πλαστογράφος, διαφημίζει ελληνικό διαβατήριο, καλώντας του μετανάστες να του στείλουν προσωπικό μήνυμα για την αγορά του.

Μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στα κυκλώματα έστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο.

«Το θέμα με τις νησίδες του Έβρου είναι μία εναλλακτική των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών, που δε μπορούν να περάσουν το φράχτη και προσπαθούν να πιέσουν τις ελληνικές Αρχές, να βγούμε εμείς εκτός φράκτη και να πάρουμε τους μετανάστες», ανέφερε ο Νότης Μητσοτάκης.

«Η απειλή είναι ορατή και παράλληλα έχουμε και μία προσπάθεια διάχυσης fake news», επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Από τους παράτυπους μετανάστες που εισήλθαν φέτος στην Ελλάδα το 17% είναι από το Αφγανιστάν, το 14% από τη Συρία, το 12% από το Πακιστάν και το 7% από το Μπαγκλαντές.

«Πέρυσι το πρώτο οχτάμηνο είχαμε 480 περιστατικά και φέτος έχουμε φτάσει στα 1.100», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Κοκκάλας.

Στον Έβρο απετράπη από την αρχή του χρόνου η είσοδος σε 160.000 ανθρώπους.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος