Μήνυμα αλληλεγγύης για το προσφυγικό από τον Θ.Γιάγκλαντ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχτηκε το μεσημέρι τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα για να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με όρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, το οποίο πραγματοποιείται στο Ναύπλιο.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η παρουσία του κ. Γιάγκλαντ και η ομιλία του στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού με όρους ανθρωπισμού, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, και ιδίως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα μέλη εκείνα του Συμβουλίου της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό με φοβικά σύνδρομα που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού.

Ο κ. Γιάγκλαντ, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η παρουσία του υπογραμμίζει την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και τόνισε ότι η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να είναι τόσο πολιτική όσο και οικονομική.

Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, επισημαίνοντας : «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς οφείλουν να συνεργαστούν όλα τα όργανα και οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν είναι σε θέση να εργάζονται μόνο τις καλές μέρες, τότε η κρίση είναι περισσότερο βαθιά από όσο νομίζουμε».

Συνάντηση Τσίπρα – Γιάγκλαντ στο Μέγαρο Μαξίμου

Η συμβολή του Συμβουλίου της Ευρώπης στην εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό κυριάρχησε στις συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κύριος Γιάγκλαντ συνεχάρη την Ελλάδα “για το γεγονός ότι έχει διαχειριστεί την προσφυγική κρίση αποτελεσματικά και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών”.

Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο κ. Γιάγκλαντ ανέφερε ότι είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι θα πάει στο Στρασβούργο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στις 22 Ιουνίου.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν ιστορικές και πολύτιμες, σε κρίσιμες στιγμές, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει υπάρξει ο ισχυρότερος υποστηρικτής της χώρας μου για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα και τα κοινωνικά δικαιώματα».

«Είναι αλήθεια αυτό που είπατε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν πάντα εκεί και η Ελλάδα ήταν πάντα στο Συμβούλιο της Ευρώπης από την αρχή», είπε ο κ. Γιάγκλαντ, ο οποίος αναφέρθηκε και στη συνεισφορά της χώρας μας στο να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο έμφαση στα κοινωνικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραπέμποντας σε σχετικά πρωτόκολλα που έχει υπογράψει η ελληνική πλευρά, όπως, μεταξύ άλλων, εκείνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος