Meteo: Ισχυρό μελτέμι 15ετίας με ριπές ανέμου έως 150 km/h – Πού σημειώθηκαν οι ακραίες εντάσεις

Ένα από τα ισχυρότερα μελτέμια των τελευταίων 15 ετών καταγράφηκε στα τέλη Ιουλίου 2026, σύμφωνα με τις μετρήσεις του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι καταγραφές έδειξαν εξαιρετικά ισχυρές ριπές ανέμου σε περιοχές της Αττικής, της νότιας Κρήτης και της Εύβοιας, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν ακόμη και τα 150 km/h.

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε επιλεγμένους σταθμούς με μεγάλο ιστορικό λειτουργίας, ώστε να υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης των φετινών τιμών με τις αντίστοιχες καταγραφές προηγούμενων ετών, με έμφαση στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, κατά τους οποίους εμφανίζεται η μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση των μελτεμιών.

Στον Φουρφουρά Αμαρίου Ρεθύμνου, σταθμό που λειτουργεί από το 2010, καταγράφηκε μέγιστη ριπή ανέμου 111 km/h στις 29 Ιουλίου 2026, η υψηλότερη τιμή που έχει σημειωθεί ποτέ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στη συγκεκριμένη θέση.

Αντίστοιχα, στον Πλακιά Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, με έναρξη λειτουργίας το 2012, η μέγιστη ριπή έφτασε τα 114 km/h στις 30 Ιουλίου 2026, καταρρίπτοντας το προηγούμενο καλοκαιρινό ρεκόρ του σταθμού.

Στην Πεντέλη, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σταθμός κατέγραψε ριπή 108 km/h στις 31 Ιουλίου 2026, τη δεύτερη υψηλότερη καλοκαιρινή τιμή από την έναρξη λειτουργίας του το 2013. Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη τιμή στον συγκεκριμένο σταθμό παραμένει στα 113 km/h, από τις 20 Ιουλίου 2022.

Παράλληλα, δεύτερος σταθμός στην κορυφή της Πεντέλης κατέγραψε εντυπωσιακή μέγιστη ριπή 150 km/h στις 31 Ιουλίου 2026. Ωστόσο, επειδή ο σταθμός λειτουργεί μόλις έναν χρόνο, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή συγκριτικά δεδομένα για την αξιολόγηση της τιμής σε ιστορικό επίπεδο.

Στην Πάρνηθα, σταθμό με λειτουργία από το 2010, η μέγιστη ριπή έφτασε τα 109 km/h στις 31 Ιουλίου 2026, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη καλοκαιρινή καταγραφή στην ιστορία του σταθμού. Η υψηλότερη τιμή είχε σημειωθεί στις 8 Αυγούστου 2025 και στις 21 Ιουλίου 2024, με 111 km/h.

Ιδιαίτερα υψηλή ήταν η ένταση των ανέμων και στην Παξιμάδα Καρύστου, όπου καταγράφηκε ριπή 150 km/h στις 31 Ιουλίου 2026, η μεγαλύτερη καλοκαιρινή τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ στον συγκεκριμένο σταθμό από την έναρξη λειτουργίας του το 2013.

Meteo: Ισχυρό μελτέμι 15ετίας με ριπές ανέμου έως 150 km/h – Πού σημειώθηκαν οι ακραίες εντάσεις
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ενισχυμένα μελτέμια και αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται μεταβολές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία της Ευρώπης, οι οποίες επηρεάζουν και τη συμπεριφορά των μελτεμιών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το πλαίσιο ανάλυσης του ΜΕΤΕΟ, η κλιματική αλλαγή έχει συμβάλει σε μεταβολές της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται τάση ενίσχυσης της βαροβαθμίδας ανάμεσα στα βόρεια και βορειοδυτικά Βαλκάνια και τις περιοχές του νοτιοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Η εξέλιξη αυτή ευνοεί την επικράτηση ισχυρών βόρειων και βορειοανατολικών ανέμων σε μια ζώνη που εκτείνεται από την Αλεξανδρούπολη, μέσω της κεντρονότιας Εύβοιας και της Αττικοβοιωτίας, έως τη νότια και νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Οι συγκεκριμένοι άνεμοι χαρακτηρίζονται από μεγάλη διάρκεια, περιορισμένη εξασθένηση κατά τη διάρκεια της νύχτας και, σε αρκετές περιπτώσεις, υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με το κλασικό μελτέμι. Παράλληλα, σε υπήνεμες περιοχές, το ανάγλυφο μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ενίσχυση, αύξηση της θερμοκρασίας και δημιουργία ιδιαίτερα ισχυρών ριπών.

Αυξημένος κίνδυνος για τις δασικές πυρκαγιές

Η ενίσχυση των ανέμων αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο όπου η χώρα αντιμετωπίζει αυξημένες προκλήσεις στον τομέα των δασικών πυρκαγιών.

Η άνοδος της θερμοκρασίας επιταχύνει την εξάτμιση της υγρασίας από το έδαφος και τη βλάστηση, δημιουργώντας πιο ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση πυρκαγιών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η θερμοκρασία της ξηράς στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5 βαθμό Κελσίου την περίοδο 1991-2020, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο η θερμοκρασία της ξηράς είναι σήμερα περίπου 1,8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με το 1965.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος