Μεταξάκης στο Πρώτο: Από το εμβόλιο η πρώτη θρόμβωση – Παρασκευής: «Λαχείο» το εμβόλιο που αποφέρει κέρδη σε όλους (audio)

Για την περιπέτεια της υγείας του μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, ο 35χρονος Αλέξανδρος Μεταξάκης από την Κρήτη, ο οποίος – χωρίς να έχει υποκείμενο νόσημα – υπέστη δύο θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό του με AstraΖeneca και κατάφερε να ανταπεξέλθει.

«Εργαστηριακά, η πρώτη θρόμβωση σχετίζεται με το εμβόλιο λόγω κάποιου αντισώματος. Περιμένουμε τα εργαστηριακά αποτελέσματα για τη δεύτερη θρόμβωση», τόνισε. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι γιατροί του απαγόρευσαν ρητά να λάβει δεύτερη δόση εμβολίου οποιασδήποτε εταιρείας, ακόμη και αν το ήθελε ο ίδιος.

Ο Αλέξανδρος Μεταξάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα

«Το εμβόλιο είναι ένα “λαχείο” που μας αποφέρει σε όλους το κέρδος της προφύλαξης, από έναν ιό που μπορεί να μας προκαλέσει σοβαρό νόσημα», είπε από την πλευρά του στην ίδια εκπομπή ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών.

«Δυστυχώς με πιθανότητα – ανάλογη ενός “λαχείου” – να προκαλέσει σε κάποιους συνανθρώπους μας μια σοβαρή παρενέργεια», πρόσθεσε.

«Το “λαχείο” έχει να προσδώσει κάτι σε όλους μας, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και οι παρενέργειες, όπως σε κάθε φαρμακευτική ουσία. Σε αυτή την συγκυρία με την πανδημία, η ζυγαριά γέρνει σημαντικά προς το όφελος σε σχέση με τους πιθανούς κινδύνους», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις επιφυλάξεις για τα εμβόλια που εκφράζει ένα μέρος της κοινωνίας, ο καθηγητής εξήγησε ότι ακόμη και αν «έχουμε ένα ποσοστό 60% εμβολιασμένων, υπάρχει υψηλός κίνδυνος για σοβαρή νόσο, σε όσους δεν έχουν εμβολιασθεί». «Εάν για παράδειγμα κάποιος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα και έχει επιλέξει να μην εμβολιασθεί, κινδυνεύει εξίσου σε ένα ενδεχόμενο ήπιο κύμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, ανεξάρτητα από το ποια είναι η ανοσία στην κοινότητα».

«Είναι πιθανό η ασπίδα προστασίας από τα εμβόλια να διαρκεί για περισσότερο από ένα έτος, αλλά είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στην πορεία», πρόσθεσε ο κ. Παρασκευής.

Ο Δημήτρης Παρασκευής στο Πρώτο Πρόγραμμα

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος