Μερική επιστροφή στην κανονικότητα από αύριο σε εστίαση και διασκέδαση

Μερική επιστροφή στην κανονικότητα από αύριο καθώς «χαλαρώνουν» τα πρωτόκολλα που ισχύουν στην εστίαση και στη διασκέδαση.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο, παραμένει ωστόσο η καθήμενη διασκέδαση.

Η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εξακολουθεί να επιτρέπεται αποκλειστικά στους πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες του τελευταίου τριμήνου, και μόνο για καθήμενους πελάτες. Προβλέπεται μέχρι 6 άτομα ανά τραπέζι. Απολύμανση των καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια. Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, την αποχώρηση και τη μετακίνηση εντός του καταστήματος ενώ ειδικά για το προσωπικό θα πρέπει να φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Ο μεγάλος αριθμός θανάτων, όπως καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα, προβληματίζει τους επιστήμονες.

Όπως ανέφερε ο Λοιμωξιολόγος – Διευθυντής ΕΣΥ, Α’ παθολογικής κλινικής ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας: «στην προηγούμενη εφημερία ήρθαν 150 άτομα θετικά στην covid το 95% ήταν Όμικρον και κάναμε 35 εισαγωγές».

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εμφανίζονται μειωμένες φτάνοντας τις 427 και παράλληλα καταγράφεται σταδιακή αποκλιμάκωση και στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγο «ένας από τους λόγους είναι ότι έχουμε ηλικιωμένους, ανεμβολίαστους, ευάλωτους συμπολίτες. Σταθεροποιείται βέβαια κι ελπίζω να αρχίζει σιγά σιγά να αποκλιμακώνεται όπως συμβαίνει και με τους διασωληνωμένους. Έχουν αρχίσει να ελαττώνονται και οι προβλέψεις είναι ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε ακόμη μικρότερο αριθμό».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη διενέργεια 304.257 τεστ όπου καταγράφηκαν 19.584 νέες μολύνσεις, 583 παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ ακόμη 78 συνάνθρωποί μας κατέληξαν. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα πάντως, αναμένεται αποκλιμάκωση στον αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων από την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυξημένο testing για τα παιδιά των οποίων τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω της επέλασης της «Ελπίδας».

«Τα περισσότερα τηλεφωνήματα που δεχτήκαμε από γονείς είπαν πως τα παιδιά δεν πέρασαν σοβαρά τη νόσο, όμως δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων για τον υγιή πληθυσμό των παιδιών πώς θα εξελιχθεί η νόσος κι αν χρειαστεί να μπουν στο νοσοκομείο» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία που έκλεισαν λόγω της κακοκαιρίας, θα επιστρέψουν από αύριο με ένα επιπλέον self test, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν συνολικά τρία για την εβδομάδα από τις 31 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου.

Οι μαθητές θα διενεργήσουν self test έως 24 ώρες, πριν από την προσέλευσή τους στο σχολείο δηλαδή την Κυριακή για τη Δευτέρα ενώ τα επόμενα τεστ θα γίνουν σύμφωνα με τα ισχύοντα, δηλαδή τη Δευτέρα για προσέλευση την Τρίτη και την Πέμπτη για προσέλευση την Παρασκευή. Το αποτέλεσμα δηλώνεται κανονικά στην πλατφόρμα edupass από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος