Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στις ΜΕΘ καταγγέλλουν οι γιατροί (vid)

Καμπανάκι κινδύνου για τις μεγάλες ελλείψεις κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κρούουν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθηνών- Πειραιώς. Με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού πάντως, προκηρύχθηκαν 500 θέσεις γιατρών και νοσηλευτών, που θα στελεχώσουν τις μονάδες με διετείς συμβάσεις εργασίας, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με στοιχεία από το ΕΚΑΒ Αθήνας, κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης ημέρας η λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι στην εντατική δεν ξεπερνά τα 20 άτομα. Τις ημέρες των γιορτών, αυτός ο αριθμός σχεδόν υπερδιπλασιάζεται φτάνοντας τους 48-52 ασθενείς ημερησίως.

Αποτέλεσμα είναι, όπως επισημαίνουν πολλοί γιατροί, πολλοί ασθενείς να παραμένουν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, εν αναμονή της εισαγωγής τους σε ΜΕΘ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά καταγγέλουν πως 150 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, πλήρως εξοπλισμένα, παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.

Όπως καταγγέλουν εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο, 2 από τις 7 χειρουργικές αίθουσες έχουν κλείσει, ενώ το σύνολο του εξοπλισμού παρουσιάζει βλάβες κατά διαστήματα και τίθεται περιοδικά εκτός λειτουργίας ή λειτουργεί σε επίπεδο κάτω του 70%.

Την Παρασκευή ολοκηρώνεται πάντως, με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, η διαδικασία έκδοσης της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την προκήρυξη 500 θέσεων γιατρών και νοσηλευτών που θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής θεραπείας, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με διετείς συμβάσεις εργασίας.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος