Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα – Ένας 8χρονος έπιασε το σταυρό στο Ηράκλειο (εντυπωσιακές εικόνες)

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάζονται σήμερα τα Θεοφάνεια, η τρίτη εορτή που σηματοδοτεί και το τέλος των Χριστουγέννων. Πλήθος κόσμου βρέθηκε σήμερα στις εκκλησίες όλης της χώρας για να παρακολουθήσουν τη δοξολογία, και στη συνέχεια την τελετή αγιασμού των υδάτων και τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού.

Μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων βατραχανθρώπων βούτηξαν για τον Σταυρό στον Πειραιά. Πολλοί παρέστησαν στους εορτασμούς στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι, ενώ στη Θεσσαλονίκη η ρίψη του Τιμίου Σταυρού έγινε φέτος στον πρώτο Προβλήτα του λιμανιού, για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια.

Πειραιάς: Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου ο εορτασμός

Πιο αναλυτικά, με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε εορτή των Θεοφανείων στον Πειραιά. Από τον προβλήτα του λιμανιού, απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ τέλεσε την δοξολογία αγιασμού των υδάτων και έγινε η κατάδυση του τιμίου Σταυρού. Μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων βατραχανθρώπων βούτηξαν στα νερά για να πιάσουν το σταυρό και να λάβουν ευλογία.

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα – Ένας 8χρονος έπιασε το σταυρό στο Ηράκλειο (εντυπωσιακές εικόνες)

Νωρίτερα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, ετελέσθη ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, εκπροσώπησε σήμερα στον Πειραιά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ελληνική Κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα – Ένας 8χρονος έπιασε το σταυρό στο Ηράκλειο (εντυπωσιακές εικόνες)

Ο κ. Στυλιανίδης παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά και έπειτα μετέβη στην πύλη Ε7 του λιμένα Πειραιά, όπου παρακολούθησε τον Αγιασμό των υδάτων.

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα – Ένας 8χρονος έπιασε το σταυρό στο Ηράκλειο (εντυπωσιακές εικόνες)

Σε δηλώσεις του μετά το πέρα της τελετής ο κ. Υπουργός, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χρόνια πολλά σε όλους! Είναι μια μεγάλη ημέρα σήμερα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, Ημέρα Αγιασμού των υδάτων. Οι Έλληνες, απανταχού, γιορτάζουμε με μεγαλοπρέπεια αυτή την ημέρα. Είναι μια ημέρα που μας ενώνει, είναι μια ημέρα που μας κάνει πιο δυνατούς. Εύχομαι η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία, η ακτοπλοΐα μας, όλα τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, όλοι όσοι άνθρωποι βρίσκονται στη θάλασσα, να έχουν ήρεμες θάλασσες. Εμείς, ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θα είμαστε πάντα δίπλα τους να λύνουμε τα προβλήματά τους με πρακτικό και άμεσο τρόπο, δίχως πολλά λόγια, αλλά με πράξεις. Ευχαριστώ πολύ, Χρόνια Πολλά!».

Παρόντες ήταν και ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κατασαφάδος, αλλά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίνα Κασιμάτη. Ακόμη, παρών ήταν ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Χ. Δούκας στη Δεξαμενή – «Καλή Φώτιση σε όλες και σε όλους»

Με λαμπρότητα τελέστηκαν σήμερα η Δοξολογία για τα Θεοφάνεια στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι και στη συνέχεια ο καθαγιασμός των υδάτων στην Αδριάνειο Δεξαμενή της Αθήνας και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στον εορτασμό, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

«Χρόνια Πολλά σε όλους, με υγεία και δύναμη. Εύχομαι το Φως της αγάπης και της αισιοδοξίας να γεμίσει τις καρδιές μας», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Δούκας. Από την κυβέρνηση παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ευχήθηκε «Καλή Φώτιση σε όλες και σε όλους».

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα – Ένας 8χρονος έπιασε το σταυρό στο Ηράκλειο (εντυπωσιακές εικόνες)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λόγω της ημέρας, διακόπηκαν οι εργασίες συντήρησης που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα από την ΕΥΔΑΠ στον χώρο της Δεξαμενής και προστέθηκε νερό, στο οποίο έγινε και η κατάδυση του Τίμιου Σταυρού, ενώ το υπόλοιπο τελετουργικό πραγματοποιήθηκε εκτός του εργοταξίου, στην πλατεία της Δεξαμενής.

Θεσσαλονίκη: 21χρονος φοιτητής έπιασε τον Τίμιο Σταυρό στον Θερμαϊκό

Η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο έγινε φέτος στον πρώτο Προβλήτα του λιμανιού. Η επαναφορά του τελετουργικού για τον καθαγιασμό των υδάτων στο συγκεκριμένο σημείο στο λιμάνι, έγινε ύστερα από 60 χρόνια.

Η αλλαγή τοποθεσίας προσέφερε ευκολότερη πρόσβαση και απρόσκοπτη θέα στους χιλιάδες πιστούς που επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα – Ένας 8χρονος έπιασε το σταυρό στο Ηράκλειο (εντυπωσιακές εικόνες)

Ο 21χρονος φοιτητής Στέργιος Παγωνίδης είναι αυτός που έπιασε τον Τίμιο Σταυρό στον Θερμαϊκό Κόλπο, στη Θεσσαλονίκη, ανήμερα των Θεοφανείων.

Ο Στέργιος σπουδάζει στο Μαθηματικό του ΑΠΘ, ζει στον Εύοσμο ενώ όπως δήλωσε, αυτή ήταν η πρώτη φορά που βούτηξε στον Θερμαϊκό.

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα – Ένας 8χρονος έπιασε το σταυρό στο Ηράκλειο (εντυπωσιακές εικόνες)

Αρκετοί ήταν εκείνοι που από το πρωί παρακολούθησαν τη δοξολογία στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπου τιμητικά αγήματα των ενόπλων δυνάμεων απέδιδαν τιμές.

Στα Χανιά ο Πρωθυπουργός, στο Ρέθυμνο η ΠτΔ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρέστη στον Αγιασμό των Υδάτων στα Χανιά, θέλησε να στείλει «ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας και προόδου» τονίζοντας πως «καθώς βρισκόμαστε στην αυγή του 2024 έχουμε το δικαίωμα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Η κατάδυση του σταυρού έγινε από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει σταυρουδάκι στους κολυμβητές που βούτηξαν στα νερά του λιμανιού στα Χανιά.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την πλευρά της, επισκέφθηκε το Ρέθυμνο για τον εορτασμό των Θεοφανείων. Η κ. Σακελλαροπούλου, μετά την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, είπε: «“Φώτα, ολόφωτα” σήμερα και ο εορτασμός της βάφτισης του Χριστού εκφράζει διαχρονικά την ανάγκη της πνευματικής αναγέννησης του ανθρώπου, την έξοδο στο φως της αλήθειας και της αλληλεγγύης.

Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι, τέτοια γιορτινή μέρα, κοντά στους νησιώτες μας, σε μια ιστορική πόλη της Κρήτης, το Ρέθυμνο, κοιτίδα και σταυροδρόμι των σπουδαιότερων πολιτισμών της Μεσογείου. Από το ενετικό λιμάνι του εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και καλή φώτιση!»

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα – Ένας 8χρονος έπιασε το σταυρό στο Ηράκλειο (εντυπωσιακές εικόνες)
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI

Ηράκλειο: 8χρονος ο βουτηχτής που έπιασε τον σταυρό

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκαν και φέτος στο Ηράκλειο τα Θεοφάνεια και ο Καθαγιασμός των Υδάτων. Στο λιμάνι του Ηρακλείου, παρουσία πλήθους κόσμου, δεκάδες «βουτηχτάδες» έπεσαν στο νερό για να πιάσουν τον σταυρό, κάτι που κατάφερε ο 8χρονος Ευτύχης Σαραντινός, στον οποίο ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος χάρισε ένα χρυσό σταυρό.

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα – Ένας 8χρονος έπιασε το σταυρό στο Ηράκλειο (εντυπωσιακές εικόνες)

«Μακριά από σκοτάδια και σκοταδισμούς» ήταν το μήνυμα που έστειλε στους πιστούς ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, τονίζοντας ότι «αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να εκπέμψω, ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς της σύγχυσης που υπάρχει παντού και που αποδιοργανώνουν όλους μας καθημερινά, βαφτίζοντας το μαύρο άσπρο και το άσπρο μαύρο. Ας φωτιστούμε όλοι και ας εργαζόμαστε τα έργα του φωτός».

Η τελετή καθαγιασμού των υδάτων έγινε παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Μάξιμου Σενετάκη.

Κασσελάκης και Ανδρουλάκης στο Φανάρι

Σε κλίμα λαμπρότητας και κατάνυξης έγινε ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργος Κώτσηρας, ενώ το παρών έδωσαν οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΑΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή προσκυνητών από την Ελλάδα και άλλες χώρες, που έφθασαν στο Φανάρι για να παρακολουθήσουν την τελετή κατάδυσης του Σταυρού στα νερά του Κεράτιου Κόλπου, στην παραλία μπροστά από την έδρα του Οικουμενικού Θρόνου.

Καθαγιασμός των υδάτων έγινε και σε άλλα σημεία της Κωνσταντινούπολης, στον Βόσπορο, τα Πριγκηπόννησα, στον ‘Αγιο Στέφανο και στο Μόδι της Χαλκηδόνας στην ασιατική ακτή, όπου έγινε ο Αγιασμός των υδάτων για πρώτη φορά έπειτα από 49 χρόνια. Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των προσκεκλημένων του και ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Κασσελάκη.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, τόνισε: «Χρόνια πολλά, καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες όπου και να βρίσκονται. Είναι μεγάλη μου τιμή και είμαι ευγνώμων στον Οικουμενικό Πατριάρχη που με προσκάλεσε, να είμαι εδώ στα Φώτα, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι μία γιορτινή μέρα, μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία, όπου πρέπει να κάνουμε πράξη αυτό που είπε και ο Παναγιότατος στο κήρυγμα του. Αυτό το πνευματικό υπόβαθρο της πίστης μας να γίνει πράξη στην ειρήνη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε ειρήνη στη γειτονιά μας, αλλά και κοινωνική ειρήνη μέσα στην Ελλάδα. Εύχομαι από καρδιάς να φωτίσει το άγιο πνεύμα όλους τους Έλληνες, να μπορέσουμε να γίνουμε ο καλύτερος μας εαυτός, να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας, υγεία στο νέο έτος και ειλικρινά καλή χρονιά, χαμόγελο και όλοι μαζί για τον Ελληνισμό, όπου και αν είμαστε».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε: «Είναι χαρά και τιμή μου που βρίσκομαι για τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας μαε εδώ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Εύχομαι στην αρχή αυτή της νέας χρονιάς να υπάρχει ευημερία, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη για όλους τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους. Εύχομαι σταθερότητα και ειρήνη στην ανθρωπότητα και επιτέλους να τερματιστούν οι δύο συγκρούσεις που εξελίσσονται στην ευρύτερη γειτονιά μας σκορπώντας τον θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους. Χρόνια Πολλά με υγεία σε όλες της Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες απανταχού της Γης».

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα – Ένας 8χρονος έπιασε το σταυρό στο Ηράκλειο (εντυπωσιακές εικόνες)
ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ / EUROKINISSI

Υπενθυμίζεται πως αμέσως μετά ο Στέφανος Κασσελάκης, θα έχει κατ΄ιδίαν συνομιλία με τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αργότερα το απόγευμα, ο κ. Κασσελάκης θα έχει συνάντηση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο με εκπροσώπους Συλλόγων Κων/πολιτών, παρουσία του Γενικού Προξένου.

Ήπειρος: Αγιασμός των Υδάτων στα ποτάμια και στην Παμβώτιδα των Ιωαννίνων

Στα ποτάμια, τα λιμάνια και στην λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, έγινε με λαμπρότητα ο Αγιασμός των Υδάτων, στην Ήπειρο παρουσία πλήθους κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών που επέλεξαν για τον εορτασμό των Θεοφανείων προορισμούς στην περιοχή.

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα – Ένας 8χρονος έπιασε το σταυρό στο Ηράκλειο (εντυπωσιακές εικόνες)

Στα Ιωάννινα, τα Θεοφάνεια γιορτάστηκαν με κάθε επισημότητα. Μετά την θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, η πομπή έφτασε στην λίμνη Παμβώτιδα και ακολούθησε ο Αγιασμός των Υδάτων. Τα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, από την θρυλική γέφυρα Κοράκου στην ορεινή ‘Αρτα μέχρι την Κόνιτσα, το Ζαγόρι, το γεφύρι της Πλάκας τα Τζουμέρκα γέμισαν με κόσμο για να βιώσουν τον Αγιασμό των Υδάτων με τον παραδοσιακό ηπειρώτικο χρώμα.

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα – Ένας 8χρονος έπιασε το σταυρό στο Ηράκλειο (εντυπωσιακές εικόνες)

Στην Κόνιτσα είναι η πρώτη φορά που ο αγιασμός των υδάτων για τα Θεροφάνεια πραγματοποιείται στο ποταμό Αώο. Δέκα κολυμβητές, κάποιοι με ειδικές στολές για να ανταπεξέλθουν στα πολύ παγωμένα νερά του ποταμού, έπεσαν στο ποτάμι για να πιάσουν τον σταυρό, με την εξωτερική θερμοκρασία να είναι στους 11 βαθμούς.

Στο Ανατολικό Ζαγόρι στο πέτρινο γεφύρι Καμπέρ Αγά, βούτηξαν στο Ζαγορίτικο ποταμό, για το Σταυρό, ένας πατέρας με την 13χρονη η κόρη του. Το κορίτσι, έπιασε το Σταυρό.

Στον ποταμό Άραχθο στο ιστορικό γεφύρι έγινε στην Άρτα, ο Αγιασμός των Υδάτων. Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφανεία στην Ηγουμενίτσα και ο Αγιασμός των Υδάτων έγινε στο παλιό λιμάνι.

Στο λιμάνι της Πρέβεζας, βούτηξαν 9 τολμηροί κολυμβητές για να πιάσουν τον Σταυρό που έριξε στη θάλασσα, στο λιμάνι, ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος. Ο τυχερός που έπιασε πρώτος τον Σταυρό έλαβε την ευλογία.

Πλήθος κόσμου σε Πάτρα και Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα η τελετή αγιασμού των Υδάτων έγινε στο λιμάνι της πόλης. Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε – για 3η μάλιστα φορά- ο 18χρονος αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος. Ο 18χρονος πήρε ευχές από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας καθώς και ένα χρυσό Σταυρό.

Στη Φλώρινα ο καθαγιασμός των υδάτων έγινε στον ποταμό Σακουλέβα μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα από τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίο παρουσία των φορέων της περιοχής και πλήθος κατοίκων και επισκεπτών. 

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και στην Πάτρα. Επίκεντρο του εορτασμού το πρωί, ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός της Ευαγγελίστριας, όπου τελέστηκε Όρθρος και η Αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομου.

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα – Ένας 8χρονος έπιασε το σταυρό στο Ηράκλειο (εντυπωσιακές εικόνες)

Μετά τη δοξολογία σχηματίστηκε πομπή προς το λιμάνι για τον αγιασμό των υδάτων, παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων αλλά και πλήθους κόσμου.

Με σύμμαχο και τον καλό καιρό δεκάδες κολυμβητές έπεσαν στα παγωμένα νερά του Πατραϊκού, στο μόλο της Αγίου Νικολάου, για να πιάσουν τον Σταυρό.

Ρόδος

Με λαμπρότητα και παρουσία αρκετού κόσμου λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο νησί της Ρόδου η τελετή καθαγιασμού των υδάτων για τον εορτασμό των Θεοφανείων ενώ ανάλογες τελετές πραγματοποιήθηκαν και σε όλα τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

Στη Ρόδο παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και παρουσία αρκετού κόσμου που είχε κατακλύσει την παραλία Μανδρακίου η θεία λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου ξεκίνησε νωρίς το πρωί, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε ο Μέγας Αγιασμός εντός του ναού. Στη συνέχεια, ακολούθησε πομπή για τη συνέχιση της τελετής.

Αρκετοί ήταν οι τολμηροί που και φέτος έπεσαν στα παγωμένα νερά προκειμένου να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό που ανέσυρε ο Γιώργος Μηλιός

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος