Με Κυπριακό, ελληνοτουρκικά και κλιματική κρίση η ομιλία Κυρ. Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση – «Απόλυτος συντονισμός» Ελλάδας – Κύπρου

Το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και η κλιματική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σε λίγες ώρες, στις 00:45 ώρα Ελλάδος.

Σε συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στον απόλυτο συντονισμό τους σχετικά με το Κυπριακό. Όπως ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης σε συνάντηση του με ομογενείς, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε στον Ερντογάν ότι «λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή».

«Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ αμυντικά, γεωπολιτικά, διπλωματικά και λειτουργεί πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στον απόηχο του θετικού κλίματος κλίματος της χθεσινής συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν.

Η αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν – Στόχος η διατήρηση του θετικού κλίματος και η συνέπεια στην αποκλιμάκωση της έντασης

Σε σκηνικό Νέας Υόρκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην έκτη τους από το 2019 συνάντηση, χάραξαν τον οδικό χάρτη του διαλόγου Αθήνας και Άγκυρας, με κατάληξη τη συνεδρίαση του ανωτάτου συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου. Στα 62 λεπτά της συνάντησή τους οι δύο ηγέτες επισφράγισαν το θετικό μομέντουμ των τελευταίων μηνών.

«Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον πρόεδρο Ερντογάν. Συμφωνήσαμε να εργαζόμαστε, ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μία σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας, για να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές. Αλλά, φυσικά συζητήσαμε και τις μεγάλες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση» σημείωσε μετά τη συνάντηση μεταξύ άλλων ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ σε ρότα θετικής ανάγνωσης είναι και η Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει: «Είθε η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο σπίτι της Τουρκίας να είναι επωφελής για τη χώρα μας και την περιοχή μας».

Με τη «συνέχεια και τη συνέπεια» στην αποκλιμάκωση να παραμένει το βασικό σήμα που εκπέμπει η Αθήνα στην Άγκυρα, η καταλλαγή σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τα δείγματα που θα δώσει ο εξ’ ανατολών γείτονας προϊόντος του χρόνου αναμένεται να ορίσουν την εμπέδωση της εμπιστοσύνης. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα δύσκολες προκλήσεις μπροστά μας. Δεν είμαι αφελής, όταν πρόκειται για σημαντικές προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής. Θέλω, όμως, να αναγνωρίσω το γεγονός ότι έχουμε μία περίοδο ήρεμων νερών με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες και θα ήταν καλό να διατηρήσουμε αυτή τη θετική δυναμική» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μηνύματα για το Κυπριακό

Η επίλυση του Κυπριακού παραμένει «αγκάθι». Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα στον πρόεδρο της Τουρκίας, αναδεικνύοντας τις πάγιες ελληνικές θέσεις, στη σκιά της αδιάλλακτης στάσης Ερντογάν από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους σημειώνοντας: «Θέλω να επαναλάβω εδώ τη σταθερή μου δέσμευση για λύση του Κυπριακού που θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης, στο τετ α τετ που είχαν στη Νέα Υόρκη, επιβεβαίωσαν τον κοινό βηματισμό Αθήνας-Λευκωσίας.

«Οι προσπάθειες μας συνεχίζονται είναι κοινές. Ο συντονισμός είναι συνεχής, να εκφράσω την ικανοποίησή μου για όσα έχω ακούσει» σημείωσε αμέσως μετά ο Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας. «Οι συνομιλίες έγιναν σε καλό κλίμα ευκαιρία να επαναλάβουμε τις πάγιες θέσεις μας σε απολυτό συντονισμό με τον πρόεδρο της Κύπρου» συμπλήρωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης σε ομογενείς: «Αφήνουμε πίσω μια επώδυνη δεκαετία»

Στον αναπτυξιακό διασκελισμό της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα με μέλη της ελληνικής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.

Συναντήσεις Μητσοτάκη με επενδυτές στη Νέα Υόρκη: Η Ελλάδα επιδιώκει να μετατραπεί σε πάροχο ενεργειακής ασφάλειας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με επενδυτές, εκπροσώπους εταιρειών διαχειριστών κεφαλαίων και τραπεζών. Οι επενδυτές συνεχάρησαν τον Πρωθυπουργό για τη νέα εκλογική νίκη και την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προτεραιότητες της νέας κυβερνητικής θητείας με έμφαση στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Μίλησε ακόμα για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με στόχο την αύξηση των μισθών και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο κόμβο και σημείο εισόδου ενέργειας, αλλά επιδιώκει να μετατραπεί και σε πάροχο ενεργειακής ασφάλειας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως μια σταθερή ευρωπαϊκή δημοκρατία, γέφυρα όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, αλλά και του Διαδρομου Ασίας-Μέσης Ανατολής- Ευρώπης. Υπογράμμισε ακόμα τη σημασία της συνδεσιμότητας με τη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Γειτονία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος