Μαζικές διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα & επεισόδια για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη

Από τη βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη και από τη Ρόδο μέχρι την Κέρκυρα, πλήθος κόσμου διαδήλωσε σε ολόκληρη τη χώρα. Εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, πολίτες κάθε ηλικίας, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, απαίτησαν δικαιοσύνη για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Περισσότεροι από 40.000 διαδηλωτές -από την πλατεία Ομονοίας έως το Σύνταγμα- συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις μνήμης για τον άδικο χαμό 57 ανθρώπων στα Τέμπη, με κεντρικό σύνθημα «ποτέ ξανά» και αίτημα την απόδοση ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Μια μικρή ομάδα κουκουλοφόρων λίγο πριν από τις 16:00 προκάλεσε επεισόδια στο Σύνταγμα, στο κέντρο της Αθηνας. Επιτέθηκαν με πέτρες, μάρμαρα και βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν μπροστά από το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη. Οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν στις επιθέσεις που δέχτηκαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης και χημικά.

Επεισόδια έγιναν στην οδό Σταδίου  όπου άγνωστοι πυρπόλησαν σταθμευμένο φορτηγάκι.

Στην Πανεπιστημίου προκλήθηκαν ζημιές σε βιτρίνες. Στα Προπύλαια ορισμένοι ταραξίες βρήκαν καταφύγιο στην Πρυτανεία, η οποία τελούσε υπό κατάληψη από φοιτητικούς συλλόγους.

Επεισόδια και πύρινα οδοφράγματα έστησαν κουκουλοφόροι και στην οδό Πειραιώς.

Στην οδό Σταδίου έσπασαν το μνημείο της Marfin. Ο  Δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει στην άμεση αποκατάσταση του μνημείου.

Η αστυνομία προχώρησε σε 26 προσαγωγές και 15 συλλήψεις στο κέντρο της Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου και έκαναν πορεία στο Κέντρο της πόλης.

Οι διαδηλωτές κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Κρατώντας πλακάτ και μαύρα μπαλόνια έκαναν πορεία στην Εγνατία και κατευθύνθηκαν στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου κάποιοι προκάλεσαν επεισόδια μικρής έκτασης.

Μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στην Λάρισα.

Χιλιάδες διαδηλωτές και τους δρόμους της Πάτρας, όπου πολλά καταστήματα έμειναν κλειστά. Μέλη του δικηγορικού Συλλόγου της πόλης στάθηκαν στα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου κρατώντας μαύρα πλακάτ με τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Μικροεπεισόδια έγιναν στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού, όπου νεαροί πέταξαν αντικέιμενα στις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι πολιτικές αντιδράσεις

«Όσο προσπαθούν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις, δεν θα μπορέσουν να προσπεράσουν με τη χρήση βίας την ανάγκη του κόσμου να μάθει το “γιατί” χάθηκαν τόσες ζωές» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ελληνικός λαός ζητά να έρθουν όλα στο φως. Ζητά να υπάρχει δικαιοσύνη και κυρίως να υπάρχει το κράτος το οποίο αν εγγυάται την ασφάλεια προς όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στη νέα γενιά του τόπου που θέλει να δει ότι κάτι πραγματικά αλλάζει» σημειώνει ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

«Δεν φταίει η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα, φταίνε το καπιταλιστικό κέρδος και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνάνε αυτή τη χώρα. Αυτό το σύνθημα αντηχεί σήμερα απ` άκρη σ` άκρη σε όλη την Ελλάδα, σε όλη τη χώρα» τονίζει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης, Ελίνα Κολύβα, Ηλίας Κούκος, Βαλέρια Δολαψάκη | Ανταπόκριση – Θεσσαλονίκη: Παύλος Σαρόγλου, Χριστίνα Τοπούζη | Ανταπόκριση – Πάτρα: Μιχάλης Βασιλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος