Μάχη με τα πύρινα μέτωπα ανά την επικράτεια – Μήνυμα 112 στην Άνδρο

Συνεχίζουν να δίνουν μάχη οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου (26/8) στην Άνδρο, στην περιοχή Βιτάλι, όπου στάληκε και μήνυμα 112, ενώ αυτή την ώρα συναγερμός έχει σημάνει για δύο πύρινα μέτωπα στη Μεσσηνία αλλά και στην Λάσδικα της Αρχαίας Ολυμπίας στον Πύργο. Στη θέση Γκάτζα του δήμου Λοκρών Φθιώτιδας, μαίνεται επίσης πυρκαγιά αλλά και στον Έβρο η κατάσταση παραμένει δύσκολη, καθώς στάλθηκε και μήνυμα 112 στους κατοίκους στην περιοχή Αύρα, με κατεύθυνση προς την Κομοτηνή.

Μήνυμα απομάκρυνσης στους κατοίκους στην περιοχή Αύρα, με κατεύθυνση προς την Κομοτηνή εστάλη από το 112 εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή.

Καλούνται οι κάτοικοι της περιοχής να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών.

Στην Άνδρο σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις περιοχές Βιτάλι και πλησίον της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής στην Άνδρο λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας που εκδηλώθηκε το πρωί. Στάλθηκε μήνυμα από το 112 νωρίεταρ σήμερα για εκκένωση της περιοχής Γίδες προς το λιμάνι του Γαυρίου.

Μεσσηνία: Διπλό πύρινιο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή του Λαδά

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην Καλαμάτα για δυο πυρκαγιές που ξέσπασαν λίγο μετά τις 4 σήμερα το απόγευμα στον Ταΰγετο. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δυο φωτιές ξέσπασαν από κεραυνούς σε δύσβατη περιοχή κοντά στην κοινότητα Λαδά, χωρίς ωστόσο να απειλείται για την ώρα κάποια κατοικημένη περιοχή.

Στις προσπάθειες της πυροσβεστικής υπηρεσίας για να περιορίσουν άμεσα τα μέτωπα συνδράμουν η εθελοντική ομάδα ΟΑΚ 4χ4 Μεσσηνίας, εθελοντές από τον Ταΰγετο καθώς και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο στην Λάσδικα Αρχαίας Ολυμπίας

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δύσβατο σημείο στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Λάσδικα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Επι τόπου, έχει σπεύσει μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 7 οχήματα και 15 πυροσβέστες, ώστε με την συνδρομή και ενός πεζοπόρου τμήματος να προσεγγίσουν γρήγορα την εστία της φωτιάς καθώς η περιοχή έχει έντονο ανάγλυφο.

Φωτιές από κεραυνούς: Οριοθετήθηκαν οι εστίες στο Γραμματικό

Η έντονη κεραυνική δραστηριότητα με πάνω από 270 κεραυνούς μέσα σε 2-3 ώρες προκάλεσε έξι εστίες στην Αττική, σε Γραμματικό, Καλέτζι, Μαραθώνα, Βαρνάβα, Βάρη και Βούλα, πέρασε στην Κάρυστο χωρίς να προκαλέσει φωτιές.

Στην Αττική τα πιο σημαντικά μέτωπα προκλήθηκαν στο Γραμματικό και στον Βαρνάβα, όμως όλες οι εστίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και πλέον έχουν οριοθετηθεί παντού.

Η τραγική λίστα των θυμάτων

Δυστυχώς ανεβαίνει η τραγική λίστα των θυμάτων από τα πύρινα μέτωπα, φτάνοντας πλέον συνολικά τους 21 νεκρούς, εκ των οποίων ο ηλικιωμένος κτηνοτρόφος στον Πρόδρομο Βοιωτίας και συνολικά 20 μετανάστες στην περιοχή του δάσους της Δαδιάς.

Από την Αστυνομία εντοπίστηκε ακόμη ένας νεκρός σε προχωρημένη αποσύνθεση σε μεγάλη απόσταση από την περιοχή της φωτιάς όμως που ο θάνατός τους αποδίδεται σε παθολογικά αίτια.

Συλλήψεις εμπρηστών

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Λάρισας, ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση, σε ξηρά χόρτα, στην περιοχή της Λάρισας. Κάμερες σπιτιού τον κατέγραψαν να τοποθετεί εμπρηστικό μηχανισμό σε έκταση με ξηρά χόρτα, δίπλα από το σπίτι.

Επίσης, συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρύστου, ένας 20χρονος, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση, σε ξηρά χόρτα, στην περιοχή της Καρύστου.

Ο ίδιος ομολόγησε ότι είχε προκαλέσει σε προγενέστερες ημερομηνίες κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του 2023,  ακόμη τέσσερις πυρκαγιές στην περιοχή της Καρύστου, ενώ ερευνάται και για μία πέμπτη περίπτωση.

Ο συλληφθείς φέρεται μετά τα περιστατικά να έκανε και αναρτήσεις στα social media για τις φωτιές στην περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος