Μάστιγα για τους εφήβους το doomscrolling, η άσκοπη περιήγηση σε κακές ειδήσεις στα social media σε σημείο εθισμού

Μάτια φοβισμένα, γεμάτα άγχος, κούραση, πολλές φορές απόγνωση… Είναι το αποτύπωμα του doomscrolling στα συναισθήματα των εφήβων.

Όπως εξηγεί ο ψυχίατρος παιδιών και εφήβων Θάνος Κανελλόπουλος «ο παιδικός και εφηβικός εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος στην ανάπτυξη, όπως μπορείτε να καταλάβετε. Το doomscrolling επηρεάζει τον προμετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου που είναι σε ανάπτυξη και είναι το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την παρόρμηση και τη λογική. Και επίσης επειδή προκαλεί άγχος, εκκρίνεται κορτιζόλη, η ορμόνη του άγχους. Και όλο αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος».

Σύμφωνα με έρευνα της Marc:

  • Το 60,3% των εφήβων και των νέων μέχρι 24 ετών χάνει συχνά την αίσθηση του χρόνου όταν κάνει scrolling.
  • To 38,3% δηλώνει ότι κάνει doomscrolling πολύ ή αρκετά συχνά.
  • Το 42% συνεχίζει να σκρολάρει παρότι το περιεχόμενο είναι αρνητικό ή αγχωτικό.
  • Το 51,8% των νέων ηλικίας 17-24 ετών δηλώνει ότι τα social media αυξάνουν σημαντικά το άγχος για την κοινωνία, αλλά και το μέλλον.

«Συνδέεται φυσικά με πολλές διαταραχές ψυχικής υγείας, με άγχος, με διαταραχές ύπνου, με κατάθλιψη πολλές φορές», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των νέων, των γονέων και των εκπαιδευτικών για την καλλιέργεια υγιών ψηφιακών συνηθειών, είναι ο βασικός στόχος της Εθνικής Δράσης Προαγωγής Υγείας Παιδιού και Οικογένειας, που υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας και τη Unicef.

«Το doomscrolling είναι βασισμένο στον βιολογικό μηχανισμό των εθιστικών ναρκωτικών ουσιών. Δεν είναι λοιπόν ένα θέμα ψυχικής υγείας, είναι ένα θέμα δημοκρατίας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Αυτό το πρόγραμμα βρίσκεται στην καρδιά της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού», σημείωσε από την πλευρά του ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Unicef Γκασάν Χαλίλ.

Αυξημένο άγχος, ευερεθιστότητα, δυσκολία στον ύπνο, μειωμένη συγκέντρωση στο σχολείο, πεσμένη διάθεση ή απροθυμία απομάκρυνσης από τις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να αποτελούν ενδείξεις υπερβολικού doomscrolling.

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Στέλλα Χριστοδουλίδου, Ειρήνη Κυρίτση

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος