Μαρτυρία για φιάλη οξυγόνου στην Πεντέλη ― Πρ. Πυροσβεστών: «Η μια πυρκαγιά προκαλούσε άλλες εστίες» (video)

Array

Στη συλλογή των στοιχείων που θα οδηγήσουν στο πόρισμα αναφορικά με τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Πεντέλη, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας. 

Για το χρονικό της φωτιάς, ο ίδιος έκανε λόγο για άμεση κινητοποίηση τόσο με εναέριες δυνάμεις όσο και με οχήματα. «Ήταν τόσο δυνατοί οι άνεμοι και τόσο ιδιάζουσες οι συνθήκες που επικρατούσαν, που η μία πυρκαγιά δημιουργούσε άλλες εστίες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίγκας. «Ήταν τόσο δυνατοί οι άνεμοι που εμπόδιζαν το νερό στη μάνικα» περιέγραψε ακόμα.

«Η πυρκαγιά ξεκίνησε από την περιοχή του Ντράφι. Ξεκίνησαν οι άνεμοι και την οδηγούσαν προς την περιοχή της Πεντέλης. Επεκτάθηκε προς την περιοχή της Διώνης. Έφτασε εντέλει στις 03:00 της Τετάρτης στο νοσοκομείο της Πεντέλης» είπε μεταξύ άλλων.

«Η κλιματική κρίση έχει φέρει αυτά τα αποτελέσματα. Πρέπει να συνυπάρξουμε αποφασισμένοι να την αντιμετωπίσουμε (…) Η λέξη πρόληψη πρέπει να υιοθετηθεί από όλους μας. Αν δεν προβούμε σε αυτό θα μας οδηγεί σε αυτές τις καταστάσεις» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ήταν πάρα πολλά τα οικόπεδα που ήταν ακαθάριστα και οι περιοχές που δεν υπήρξε μέριμνα ώστε να καθαριστούν» τόνισε..

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την προστασία και ανάπλαση του Πεντελικού Βλάσσης Σιώμος, περιέγραψε το μέγεθος της εξάπλωσης της πυρκαγιάς, αναφερόμενος στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για την επέκτασή της.

«Έχω υποψίες για εμπρησμούς, αλλά δεν μπορώ να αποδείξω κάτι. Είναι δουλειά του ανακριτικού. Έχουμε πολλές ενδείξεις από περιγραφές συμπολιτών μας. Για παράδειγμα υπάρχει μαρτυρία για αναβάτη μοτοσικλέτας ο οποίος στις 18:00 – 19:00 της Τρίτης, όταν μαινόταν η πυρκαγιά, είχε ανέβει από την πίσω πλευρά του Πεντελικού και κατόπιν χάθηκε από το οπτικό πεδίο των παρατηρητών των πυροφυλακίων. Εκεί δεν ξέσπασε πυρκαγιά. Το βράδυ περί τις 00:00 άλλη μοτοσικλέτα έφυγε και πήγε από το πίσω μέρος του στρατιωτικού νοσοκομείου. Κι εκεί δεν ξέσπασε πυρκαγιά» περιέγραψε.

Ο κ. Σιώμος στην ζωντανή σύνδεση με την ΕΡΤ έδειξε και μια μπουκάλα οξυγόνου που βρέθηκε στην περιοχή. «Σε ένα καλό σενάριο, ίσως ένα ασθενοφόρο την ξέχασε στην περιοχή, αφού συχνά σπεύδουν γιατί γίνονται ατυχήματα. Σε άλλο σενάριο δεν θέλω να σκεφτώ τι σημαίνει. Πάντως είναι σφραγισμένη η μπουκάλα» είπε ακόμα.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπατζάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος