Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα: Μία από τις τελευταίες της έννοιες λίγο πριν το τέλος

Για τη σημασία της απώλειας της Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ο πρώην Δήμαρχος Αρκαλοχωρίου, φίλος και συγγενής της γυναίκας που τόσα προσέφερε στον χώρο του ελληνικού πολιτισμού, Χαράλαμπος Γιαννόπουλος.

Σε ζωντανή σύνδεση έξω από το εξοχικό της οικογένειας της εκλιπούσης στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι σε αυτό το μέρος η Μαρίνα Λαμπράκη έκανε τα πρώτα της βήματα και ότι περνούσε τα καλοκαίρια στο συγκεκριμένο σημείο: «η Μαρίνα ήταν ένας άνθρωπος πολύ μελετημένος γενικότερα και πιστεύω ότι κίνητρο σοβαρό για εκείνη ήταν οι αρχαιότητες στην περιοχή, το σπήλαιο του Προφήτη Ηλία που είναι ακριβώς πίσω από το σπίτι. Τα αρχαία αυτά αντικείμενα που ήταν συνέχεια στα μάτια της πιστεύω ότι ήταν η αφορμή που την οδήγησε στην πορεία να σπουδάσει αρχαιολογία και φιλολογία».

Ακόμα ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι η Μαρίνα Λαμπράκη κράτησε δεσμούς με τη γενέθλια γη της καθώς την επισκεπτόταν σχεδόν κάθε χρόνο με εξαίρεση τα δυο τελευταία χρόνια που «ίσως είχε κάποιο πρόβλημα, αυξημένες φροντίδες για την ολοκλήρωση της Πινακοθήκης καθώς είχε ένα τεράστιο άγχος να τελειώσει αυτό το έργο».

«Εμείς είχαμε τακτική επαφή καθώς κάθε εβδομάδα σχεδόν μιλούσαμε. Ενδιαφερόταν πάρα πολύ για τον τόπο, είχε όνειρα για τον τόπο κι ανάμεσά τους ήταν και εκείνο που αφορούσε μια πινακοθήκη αντιγράφων σπουδαίων ζωγράφων και Κρητικών καλλιτεχνών μεγάλης αξίας, Όμως έμειναν αυτά στη μέση, ήρθε κι ο σεισμός που έκανε πού μεγάλες ζημιές. Η Μαρίνα  ήταν περήφανη για την καταγωγή της τόσο για το Αρκαλοχώρι όσο και για την οικογένειά της και τον πατέρα της που ήταν σιδηρουργός και μάλιστα έλεγε πολλές φορές “έχω βάψει” με την έννοια ότι έχει γίνει ατσάλι, δηλαδή έχει πυρωθεί στη φωτιά μαζί με το σίδηρο. Ακόμα ανέφερε “μην ξεχνάτε ποτέ ότι είμαι η κόρη ενός σιδηρουργού” και το έλεγε με υπερηφάνεια γιατί ο σιδηρουργός αυτός ήταν πράγματι καλλιτέχνης σιδηρουργός, φτωχός άνθρωπος αλλά πολύ δημιουργικός».

Ακόμα ο κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος είπε ότι μία από τις τελευταίες της έννοιες ήταν το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που έπεσε στον σεισμό. «Έμαθα τώρα ότι και τις τελευταίες ώρες της ζωής της έκανε αναφορά στο εκκλησάκι και ιδιαίτερα στην καμπάνα του διότι ο πατέρας της έκοψε μία βόμβα γερμανική -που προφανώς δεν είχε σκάσει- και από αυτή κατασκεύασε την καμπάνα. Είχε λοιπόν την έννοια να τοποθετηθεί πάλι μετά την αποκατάσταση της εκκλησίας που γίνεται τώρα».

Ρεπορτάζ: Δ. Καρυωτάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος