Μάλτα: Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος αναζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Η αντιμετώπιση του Προσφυγικού ως ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, είναι η βασική επιδίωξη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας. Την Πέμπτη θα ακολουθήσει άτυπη σύνοδος των κρατών-μελών της ΕΕ για το ίδιο θέμα.

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη Σύνοδο με δύο βασικές επιδιώξεις:

  • Να γίνει κατανοητό το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ως ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της, και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η χώρα μας.
  • Επίσης, να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.α).

Στην άτυπη Σύνοδος Κορυφής των Κρατών Μελών της ΕΕ, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να θέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις της για το ζήτημα, ενόψει και του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

Στη διήμερη Διάσκεψη Κορυφής, θα συμμετέχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ και σειρά αφρικανικών χωρών.

Οι κυρίως εργασίες της σημερινής πρώτης ημέρας ξεκινούν στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) με τις εναρκτήριες ομιλίες και την πρώτη σύνοδο εργασίας, ενώ ολοκληρώνονται με το δείπνο εργασίας που ξεκινά στις 21:30 (ώρα Ελλάδας).

Οι Ευρωπαίοι θα ασκήσουν πιέσεις στην Αφρική προκειμένου να περιοριστεί η εισροή προσφύγων και μεταναστών προς την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει οι Ευρωπαίοι να συγκεντρώσουν 3,6 δισεκ. ευρώ για το Αναπτυξιακό Ταμείο για την Αφρική, με τα μισά χρήματα να προορίζονται για τον περιορισμό του μεταναστευτικού κύματος από την ήπειρο αυτή.

Η σύνοδος της Βαλέτας είχε προγραμματιστεί ήδη την άνοιξη έπειτα από ένα τραγικό ναυάγιο που προκάλεσε τον θάνατο 800 προσφύγων στην κεντρική Μεσόγειο, σε μια θαλάσσια οδό που ακολουθούν χιλιάδες Αφρικανοί πρόσφυγες. Έκτοτε βέβαια η προσοχή έχει στραφεί στα Βαλκάνια και τους Σύρους αιτούντες άσυλο που είναι ολοένα και περισσότεροι, αν και η εισροή Αφρικανών στην ΕΕ δεν έχει περιοριστεί.

Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποθαρρύνουν όσους δεν θεωρούν πρόσφυγες, με εξαίρεση όσους προέρχονται από την Ερυθραία.

Αυτοί είναι οι περισσότεροι μεταξύ των 140.000 Αφρικανών προσφύγων και μεταναστών που έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης το 2015, όμως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κατέγραψε επίσης 19.000 Νιγηριανούς, χιλιάδες Σομαλούς, Σουδανούς και κατοίκους της Γκάμπια.

Ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που θα συζητηθεί στη Βαλέτα αφορά «την επαναπροώθση και την υποδοχή» στην Αφρική παράτυπων μεταναστών, διαδικασίες τις οποίες η ΕΕ θέλει να επιταχύνει.

Η σύνοδος αναμένεται να καταλήξει σε ένα «σχέδιο δράσης», με συγκεκριμένα προγράμματα ως το τέλος του 2016, ανάμεσα στα οποία θα περιλαμβάνεται οικονομική και επιμελητειακή βοήθεια.

Όμως οι αφρικανικές χώρες παραπονούνται για την πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» που ακολουθεί η ΕΕ σε ό,τι αφορά τους πολίτες τους και μάλιστα σε σύγκριση με την αντιμετώπιση που έχουν οι Σύροι αιτούντες άσυλο.

Ζητούν από τους Ευρωπαίους να μην κλείσουν εντελώς τις πόρτες τους στους Αφρικανούς πρόσφυγες και μετανάστες, δημιουργώντας «κανάλια νόμιμης μετανάστευσης» –μέσω του τουρισμού, των σπουδών και της εργασίας–, όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για την αντίδραση της κοινής γνώμης στις χώρες τους.

Γι’ αυτό τον λόγο η ΕΕ θα προτείνει να βοηθήσει την Αφρική να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της εσωτερικής μετανάστευσης, συνδράμοντας χώρες που δέχονται πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες, όπως είναι το Σουδάν, το Καμερούν και η Αιθιοπία.

Η Σύνοδος ολοκληρώνεται την Πέμπτη το μεσημέρι. Εν συνέχεια θα διεξαχθεί άτυπη Σύνοδος των κρατών-μελών της ΕΕ.

Στην ατζέντα θα βρεθούν: η συνεργασία με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, η εφαρμογή των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί για τη μετεγκατάσταση, η σύσταση των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυνατοτήτων υποδοχής και της παροχής στη FRONTEX και την EASO της απαιτούμενης τεχνογνωσίας, καθώς και η αποτελεσματική ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος