Μαίνεται η φωτιά στον Έβρο – Δεν απειλούνται οικισμοί (video)

Για 10η ημέρα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στον Έβρο. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη σε δύο μέτωπα στη Δαδιά. Ανησυχία προκαλεί ενδεχόμενη αλλαγή της φοράς του ανέμου.

Προς στιγμήν τουλάχιστον και με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν φαίνεται να απειλούνται οικισμοί, καθώς και χθες είχαμε κάποιες προληπτικές εκκενώσεις. Όσον αφορά την κατάσταση, σήμερα και μέχρι αυτή την ώρα δύο είναι τα μέτωπα. Το ένα είναι στην οριογραμμή Έβρου Ροδόπης, όπου εκεί δίνεται μία μεγάλη μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη είναι στην Δαδιά και κυρίως το μέτωπο Κοτρωνιάς – Τρεις Βρύσες, όπου είχαμε μια σημαντική αναζωπύρωση, η οποία μάλιστα έχει προκαλέσει και κάποιες εστίες ψηλότερα στο βουνό.

Εδώ είναι λοιπόν το μεγάλο στοίχημα, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή ημέρα, μια και από το βράδυ αναμένεται αλλαγή στην φορά στην κατεύθυνση των ανέμων και αυτό είναι άγνωστο το πώς θα λειτουργήσει, αναφορικά με τη φωτιά και με τις πιθανές αναζωπυρώσεις που μπορεί να έχουμε.

Ακόμη περισσότερο από την αυριανή ημέρα, καθώς από την Τρίτη το βράδυ περιμένουμε νοτιάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται αν δεν έχει ελεγχθεί σε ένα ικανοποιητικό βαθμό μέχρι τότε η φωτιά. Θα πρέπει βέβαια να παρατηρήσουμε ότι σήμερα οι επίγειες δυνάμεις είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες στη μάχη κατά της φωτιάς, καθώς επιχειρούν 474 πυροσβέστες.

Είναι εδώ το σύνολο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής που έχουν έρθει από χώρες από άλλες χώρες για να βοηθήσουν, όπως είναι από την Κύπρο, από την Αλβανία, από τη Σερβία, από την Τσεχία, από τη Βουλγαρία, από τη Ρουμανία. Βέβαια επιχειρούν και εναέρια μέσα, όχι αυτή τη στιγμή, ίσως πιθανά στην αναζωπύρωση αυτή και τη συγκεκριμένη στιγμή, εάν επιχειρούσαν τα εναέρια μέσα να μπορούσαν να είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Γίνεται πάντως μια τιτάνια προσπάθεια έτσι ώστε να ελεγχθεί η φωτιά κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο ή με τον μεγαλύτερο βαθμό, τουλάχιστον μέχρι τις βραδινές ώρες.

Μαίνεται η φωτιά στον Έβρο – Δεν απειλούνται οικισμοί (video)


Κυβερνητικό κλιμάκιο στον Έβρο

Στις πληγείσες περιοχές του Έβρου βρίσκεται σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να πραγματοποιήσει μια πρώτη αποτίμηση της καταστροφής. Επίσης από σήμερα Δευτέρα 28/8 μπορούν να κατατεθούν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις. Όπως τόνισε ο Υπουργός ΕπικρατείαςΜάκης Βορίδης, «η ακριτική μας αυτή περιοχή έχει πρωτεύουσα σημασία, θα φανεί και από τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακοινωθούν, αλλά και από τις εξαγγελίες και δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες θα ακολουθήσουν. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε δεν είναι επικοινωνιακό, είναι ουσιαστικό και μεταφράζεται σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης».

Ρεπορτάζ: Βασίλης Πρεμίδης, Δημήτρης Σταματάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος