Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Το εργασιακό ν/σ καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και το 8ωρο (audio)

To εργασιακό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση καταστρατηγεί βάναυσα το 8ωρο εργασίας και επιδεινώνει τη θέση των εργαζομένων, καθώς θα οδηγήσει σε περισσότερη δουλειά χωρίς υπερωριακή αμοιβή. Αυτό
τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνη του τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» του Πρώτου Προγράμματος του ραδιοφώνου της ΕΡΤ.

Στην πραγματικότητα καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι καμία επιχείρηση δεν θα επιλέγει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όταν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ατομικές συμβάσεις, με βάση τις νέες ρυθμίσεις που εισάγει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Όπως είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ατομική βάση, που εισάγεται με το εργασιακό νομοσχέδιο, οι εργαζόμενοι θα εξαναγκάζονται να αποδέχονται περισσότερη εργασία χωρίς μεγαλύτερη αμοιβή. Ο εργοδότης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την απειλή απόλυσης για να επιτύχει την υπογραφή ατομικής σύμβασης με τον εργαζόμενο. Η δυνατότητα αυτή διευκολύνεται και από το γεγονός ότι αλλάζουν οι όροι προστασίας από τις απολύσεις, με την κατάργηση της υποχρέωσης επαναπρόσληψης.

Η ψηφιακή κάρτα δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τόνισε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπό τις σημερινές συνθήκες οι νέες ρυθμίσεις θα πλήξουν εργαζόμενους και ανέργους, διότι οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να μην κάνουν προσλήψεις ακόμα και εάν έχουν περισσότερο φόρτο εργασίας, καθώς θα μπορούν να επιβάλουν περισσότερη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή στο υπάρχον προσωπικό.

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε θετικές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για ζητήματα όπως η άδεια πατρότητας, η προστασία και των ανδρών από την απόλυση σε διάστημα έξι μηνών από τη γέννηση του παιδιού του, η γονική άδεια 4 μηνών με επιδότηση για κάθε γονέα, το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία κ. ά. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από οδηγίες της Ε.Ε. και του διεθνούς γραφείου εργασίας.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος