Μ. Ξενογιαννακοπούλου στο Πρώτο: Η κυβέρνηση να κάνει πίσω στην συμφωνία για την απασχόληση ανήλικων παιδιών – Δείχνει αδιαφορία (audio)

«Βγήκε χθες μια δήλωση από την πλευρά της Υφυπουργού Εργασίας, της κ. Μιχαηλίδου, η οποία πραγματικά ήταν προκλητική, με την έννοια ότι ήρθε σε μια συμφωνία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο προκειμένου να απασχολούνται ανήλικα παιδιά και μιλάμε για ηλικίες 16-17 ετών, παιδιά που είναι σε δομές φιλοξενίας, παιδιά ορφανά, εγκαταλελειμμένα, με μερική φθηνή εργασία στα ξενοδοχεία. Οφείλει να κάνει πίσω η κυβέρνηση», υπογράμμισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, η τομεάρχης Εργασίας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Προσέθεσε, πως αυτό ήταν κάτι που κατήγγειλε αμέσως η Ομοσπονδία των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, λέγοντας ότι αυτό είναι παιδική εργασία, αφετέρου ότι έρχεται να βάλει θέσεις φθηνής εργασίας, μέσα στο πνεύμα της συλλογικής απορρύθμισης που έχει φέρει η λογική του νόμου Χατζηδάκη. «Γι’ αυτό και εμείς αντιδράσαμε αμέσως και η απάντηση του Υπουργείου, επιβεβαίωσε ότι όντως προωθούν αυτά τα παιδιά που είναι ανήλικα, αντί η Πολιτεία να φροντίζει αυτά τα παιδιά να πάνε σχολείο, να έχουν ένα απολυτήριο, να έχουν ένα καλύτερο μέλλον, έρχεται στα πιο αδύναμα παιδιά της χώρας μας  να τα βάλει σε μία δουλειά φθηνής εργασίας». Και συμπλήρωσε, «είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ με τις δύο συναδέλφους, την κ. Φωτίου που είναι αρμόδια για την Πρόνοια και την κ. Νοτοπούλου, αρμόδια για τον Τουρισμό, από το μεσημέρι αναδείξαμε αυτό το θέμα, η απάντηση ήρθε τα μεσάνυχτα. Αυτό είναι δείγμα ότι υπήρχε νευρικότητα και αμηχανία».

Αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, κατέληξε λέγοντας, ότι δεν μπορεί μια σύγχρονη δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, να πηγαίνει σε λογικές μεσαίωνα εργασιακού και κάτεργου ειδικά για τα παιδιά που έχουν περισσότερο ανάγκη την στήριξή μας για να χαράξουν μια πορεία στην ζωή τους και δεν μπορεί να επικρατήσει η λογική της φθηνής εργασίας με κάθε τρόπο σε όλους τους χώρους.

Η κυβέρνηση δείχνει αδράνεια, αδιαφορία και ολιγωρία σε σχέση με την ακρίβεια

Από την μια πλευρά σαφώς υπάρχει ένα επιβαρυμένο διεθνές περιβάλλον και λόγω των προβλημάτων των τιμών του φυσικού αερίου και των μεταφορών, παραδέχεται η κ. Ξενογιαννακοπούλου. «Όμως η κυβέρνηση έχει αδρανήσει και αδιαφορήσει. Από τον προηγούμενο Μάρτιο και με επιστολές της, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας είχε στείλει και είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην ΡΑΕ λέγοντας ότι έπρεπε να σταματήσουν οι εναρμοσμένες πρακτικές.  Αδιαφορία».

Βγήκε μελέτη του ΙΜΕ από την ΓΣΕΒΕΕ που δείχνει ότι γύρω στο 23% από τις επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τις τιμές το τελευταίο διάστημα, ανέφερε.

«Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 5 μήνες φέρνει το ζήτημα στην Βουλή, κάναμε και επίκαιρη επερώτηση στον κ. Γεωργιάδη και το μόνο που είχε να μας πει ήταν «τι θέλετε να κάνουμε, ελεύθερη αγορά έχουμε και η αγορά αυτορρυθμίζεται». Υπήρχε και υπάρχει ολιγωρία, αδράνεια και ευθύνη.  Έχει μειωθεί πάρα πολύ και το εισόδημα των εργαζομένων. Γιατί με τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη έχουμε μειώσεις αποδοχών, απλήρωτες υπερωρίες και είδαμε και την προκλητική αύξηση του 2% στον κατώτατο μισθό, 0,50€ μεικτά το μεροκάματο, δηλαδή μισό κουλούρι».

Εν όψει και της ΔΕΘ, η τομεάρχης Εργασίας, τόνισε πως ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις. «Ο κ. Τσίπρας εχθές σε συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη έκανε μια σειρά από προτάσεις. Για τον φόρο της ενέργειας. Θα πρέπει η κυβέρνηση σήμερα να αποφασίσει να αναστείλει τον φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Να παγώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα νοικοκυριά. Έλεγχοι στην αγορά, κινητοποίηση της επιτροπής ανταγωνισμού επιτέλους για τις εναρμοσμένες πρακτικές και φυσικά μείωση και συγκράτηση των τιμολογίων της ΔΕΗ».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόορων εκλογών, σενάριο πιθανό όπως είπε ο κ. Τσίπρας από τον Μάρτιο του 2022, η κ. Ξενογαννακοπούλου δήλωσε πως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι για εκλογές και αποφασισμένοι για την μάχη που έχουν να δώσουν. «Έχουμε πλέον ένα προγραμματικό πλαίσιο, σε κρίσιμα θέματα, την οικονομία και την εργασία έχουμε πάρει σαφείς θέσεις και δεσμεύσεις, όπως ότι θα καταργήσουμε τον νόμο Χατζηδάκη, που είναι αντεργατικός και αντιαναπτυξιακός και θα φέρουμε μια νέα πρόταση που να κατοχυρώνει τους μισθούς και τα δικαιώματα στην εργασία».

Ερωτηθείσα, γιατί δεν φαίνεται να κεφαλαιοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση την όποια κούραση μπορεί να δείχνει η κυβέρνηση, η κ. Ξενογαννακοπούλου απάντησε πως οι δημοσκοπήσεις είναι σχετικής αξιοπιστίας σε μια περίοδο πανδημίας και αποκοινωνικοποίησης. «Το κλίμα στην κοινωνία είχε ήδη αρχίζει να αλλάζει από τον εργασιακό νόμο και μετά, οι πυρκαγιές και όλη η δραματική κατάσταση που ζήσαμε τον Αύγουστο ήταν μια πολύ σημαντική ρωγμή για την κυβέρνηση και ό,τι και να προσπαθεί να κάνει, της βγαίνει αρνητικά. Είναι χαρακτηριστικό το θέμα του ανασχηματισμού και το πώς το εξέλαβε ο ελληνικός λαός».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος