Μ. Βορίδης: Το ΕΣΥ είναι περισσότερο ενισχυμένο από ποτέ – Ρίζα του προβλήματος οι ανεμβολίαστοι (video)

Την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τη θνησιμότητα εντός και εκτός ΜΕΘ κλήθηκε να σχολιάσει στις «Συνδέσεις» ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση γίνεται πολιτική χρήση μίας επιστημονικής μελέτης, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι «την περίοδο της πανδημίας το ΕΣΥ είναι περισσότερο ενισχυμένο από ποτέ».

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το θέμα των ημερών που προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή και οδήγησε στη διαγραφή του κ. Κουρουμπλή από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών.

Πολιτική η εργαλειοποίηση της μελέτης

«Γι’ αυτό έκανε παρέμβαση ο κ. Τσιόδρας» ανέφερε στις «Συνδέσεις» και πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο γνωστός λοιμωξιολόγος αφορά «τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε η μελέτη από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, «προφανώς αυτού του είδους η αντιπολίτευση οδήγησε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ήθελε ο κ. Τσίπρας. Ήθελε να δημιουργήσει μια πολιτική δυσκολία στην κυβέρνηση εργαλειοποιώντας μια επιστημονική μελέτη και κατέληξε να έχει διαγραμμένο ένα βουλευτή. Όταν μπαίνεις σε αυτού του τύπου την πολιτική αντιπαράθεση…, στην πραγματικότητα εκτρέφεις έναν πολιτικό λόγο σαν αυτό που χρησιμοποίησε ο κ. Κουρουμπλής. Αυτά δεν είναι ασύνδετα μεταξύ τους. Γι’ αυτό και υπάρχουν διαφορετικές φωνές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και δεν συμμερίζονται όλοι αυτού του είδους την αντιπολίτευση».

Το ΕΣΥ και η ενίσχυσή του

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του στο θέμα των παρεχόμενων από το ΕΣΥ παροχών υγείας σε ασθενείς covid ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται προσωπικό άνω των 20.000 ατόμων που έχει προσληφθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού».  Και όπως είπε εντός του 2022 θα γίνουν άλλες 4.500 προσλήψεις υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι επαρκές αυτό το προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή είναι η αντιπολίτευση τού επί δύο ή επί τρία.

Οι ανεμβολίαστοι, η ρίζα του προβλήματος

«Έχουμε σαν δεδομένο ότι αυτοί που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι σε ποσοστό 85% ανεμβολίαστοι. Έχουμε σαν δεδομένο ότι αυτοί που καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 95%. Πού πρέπει να είναι η έμφασή μας», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Πού πρέπει να είναι η έμφασή μας; Στο να αυξήσουμε τα κρεβάτια νοσηλείας ή να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν; Εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί δεν θα λυθεί το πρόβλημα ακόμη και να διπλασιαστούν οι υπάρχουσες ΜΕΘ».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις αρκετών νοσοκομειακών γιατρών που κάνουν λόγο για αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ, είπε ότι αυτές οι επικρίσεις οφείλονται στην αντιπολίτευση.

«Αυτή την αντιπολίτευση την έχω ονομάσει αντιπολίτευση τού επί δύο. Όσους και να προσλάβουμε θα μάς ζητάνε τους διπλάσιους. Η ρίζα του προβλήματος είναι οι ανεμβολίαστοι και όχι το πόσοι θα προσληφθούν», τόνισε.

Το ΕΣΥ περισσότερο ενισχυμένο από ποτέ

«Αυτή την στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι περισσότερο ενισχυμένο από ποτέ. Έχει απόλυτη αναπλήρωση των αποχωρήσεών του. Έχει ειδικές διατάξεις ώστε οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να έχουν αναπληρωθεί. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 20.000 εργαζόμενοι σε θέσεις Covid», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «έχει ενισχυθεί σημαντικά το Σύστημα Υγείας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί είναι πώς θα μειώσουμε το ποσοστό των ανεμβολίαστων».

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα πίεσης προς τους ανεμβολίαστους που έχει θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «σε ό,τι κάνουμε προκειμένου να ενισχύσουμε τον αριθμό των εμβολιασμένων, που φέρνει και αποτέλεσμα, η αντιπολίτευση είναι απέναντι».

Σχολιάζοντας τα υψηλά ποσοστά θανάτων που παρατηρούνται στα περιφερειακά νοσοκομεία, τόνισε ότι είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο και ειδικά του νοσοκομείου Αγρινίου.

«Πρέπει να υπάρχει μια ευρύτερη συζήτηση για το λεγόμενο Χάρτη Υγείας και το ποιες είναι είναι οι δυνατότητες των περιφερειακών νοσοκομείων».

Συνεχή και μόνιμη δράση για την παραβατικότητα

Με αφορμή την κυκλοφορία στο Διαδίκτυο ενός βίντεο που ομάδες Ρομά, στο Ζεφύρι, επιδεικνύουν τον βαρύ οπλισμό τους ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι οι περιοχές της Δυτικής Αττικής είναι ξεχωριστές και απαιτείται διαφορετικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

«Χρειάζεται συνεχής και σταθερή δράση γιατί αυτές οι περιοχές ζουν, για πολλά χρόνια ζουν σε καθεστώς παραβατικότητας. Θέλει μια συνεχή, σταθερή και μόνιμη δράση. Χρειάζεται παρέμβαση και αστυνομική και κατασταλτική», ανέφερε χαρακτηρίζοντάς το ως ένα από τα πιο πολύπλοκα προβλήματα που υπάρχουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος