Μ.Βορίδης: Η Ελλάδα στις 7 φθηνότερες χώρες καυσίμων της Ευρώπης για τον καταναλωτή – Παγκόσμια η κρίση (video)

Οι επιπτώσεις  του πολέμου στην Ουκρανία  έρχονται να ακουμπήσουν ήδη μία μεγάλη ενεργειακή κρίση. Πράγματι πάνω στην ενεργειακή κρίση έρχεται και προστίθεται και μία επίπτωση  που ακόμα δεν μπορούμε να μετρήσουμε στην ολότητα της είπε υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης  στην ΕΡΤ σε μια συνέντευξη με επίκεντρο την ακρίβεια  και την εισβολή της Ρωσίας  στην Ουκρανία.

Σε πολύ μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση  κάνει μεγάλες προσπάθειες  προκειμένου να στηρίξουμε νοικοκυριά να στηρίξουμε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από αυτές τις ανατιμήσεις.  Έχουμε εξαγγείλει μία δέσμη μέτρων που είναι πιο στοχευμένες και στο τελικό προϊόν και στην  ενίσχυση της Αγροτικής παραγωγής και σε άλλους τομείς. Έχουμε στηρίξει με 2 δισ ευρώ ως τώρα τα ευάλωτα νοικοκυριά και προφανώς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό και τον Μάρτιο και όσο χρειάζεται.

Είναι στο τραπέζι  μέτρα για την ισορροπία των τιμών. Αυτά τα μέτρα διαταραχής της αγοράς και ειδικά μέτρα τα οποία έχουν χαρακτήρα πλαφόν και ορίων είναι μέτρα τα οποία πρέπει να γίνονται με φειδώ γιατί δημιουργούν περαιτέρω επιπτώσεις. Όμως χρειάζονται μέχρι να υπάρξει μία ισορροπία.

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή είναι  ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε μόνοι μας να απορροφήσουμε το σύνολο των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης , αν και είναι  κατανοητή η δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.

Τα στοχευμένα μέτρα τα οποία μπορεί να έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης η τη διεύρυνση των δικαιούχων, είναι πράγματα τα οποία εξετάζονται διαρκώς.

Η κουβέντα  έχει ανοίξει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί μία παρέμβαση συνολική επίσης θα χρειαστεί. Πανευρωπαϊκά το έθεσε ο Πρωθυπουργός με πρόταση για Ενιαίο Ταμείο Στήριξης.

Η αλήθεια είναι και πρέπει να λέγεται ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή με τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι μέσα στις 7 φθηνότερες χώρες στο ενεργειακό κόστος που φτάνει στον καταναλωτή.

Εν μέρει με τα μέτρα  αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Προφανώς  δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί συνολικά. Δεν γίνεται η επίπτωση να είναι μηδενική είναι κάτι που αντιμετωπίζει ο πλανήτης  και ο κόσμος. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο διαταραχής, θέλω να ελπίζω στο επόμενο χρονικό διάστημα και με μέτρα τα οποία θα ληφθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο  και με την περαιτέρω στήριξη στη δική μας και εν γένει ίσως με μια εξομάλυνση της αγοράς  θα αντιμετωπιστεί όλο αυτό το δύσκολο θέμα.

Σε ότι αφορά την Ουκρανική κρίση, ο κ Βορίδης έθεσε τη διάσταση του θέματος  λέγοντας πως Δύση, Ευρώπη, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ υπερασπίζονται την ανεξαρτησία ενός κράτους, το Διεθνές Δίκαιο, τη διεθνή νομιμότητα, την Δημοκρατία.

Δεν πρόκειται για περιφερειακή ή διμερή διένεξη. Πρόκειται για πόλεμο στην Ευρώπη που προκάλεσε η Ρωσία. Δεν γίνεται να λειτουργούμε  με ίσες αποστάσεις και κατευναστικά σε δυνάμεις αναθεωρητισμού, υπογράμμισε ο κ.Βορίδης.  Υπενθύμισε δε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στη βουλή ότι αν τυχόν εμείς κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κάτι ανάλογο με ποιο ανάστημα ηθικό   θα αξιώσουμε, τη στήριξη των άλλων.

Ο κ.Βορίδης χαρακτήρισε ισχυρή πολιτική κίνηση την εκκίνηση  της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Ουκρανίας με την ΕΕ. Απαντώντας δε στα «παράπονα» Ερντογάν  για την καθυστέρηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας ο υπουργός παρέπεμψε  στην συμπεριφορά της γείτονος όλα αυτά χρόνια. Η Ε.Ε, σημείωσε, έχει προϋποθέσεις για την ένταξη μιας χώρας τις οποίες προφανώς θα αντιμετωπίσει και η Ουκρανία. Σημείωσε επίσης ότι σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ είναι μια πάρα πολύ δύσκολη σχέση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος