Μ. Tσολιά: Ο εμβολιασμός θα κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά – Υψηλού κινδύνου οι οδοντριατρικές εργασίες (video)

«Ως υψηλού κινδύνου» χαρακτήρισε τις οδοντιατρικές πράξεις η Μαρίζα Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, η οποία μίλησε στην ΕΡΤ για τον κορονοϊό, την ασφάλεια των εμβολίων και τον εμβολιασμό των παιδιών, λέγοντας ότι οι επιστήμονες περιμένουν και στη Ελλάδα αύξηση των κρουσμάτων. Μέσα από την εκπομπή «Συνδέσεις» προέτρεψε να προχωρήσουμε στους εμβολιασμούς καθώς θα πρέπει να θυμόμαστε ότι καμιά ηλικιακή ομάδα δεν είναι μόνη της στην κοινωνία. «Αν μένουν ομάδες του πληθυσμού ανεμβολίαστες, τότε ευνοείται η κυκλοφορία του ιού και η ανάδυση μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός θα κρατήσει τα σχολεία μας ανοιχτά».

«Είναι πολύ υψηλού κινδύνου οι πράξεις που γίνονται στο οδοντιατρείο και προσωπικά δεν θα διαφωνήσω με αυτό το μέτρο γιατί ξέρουμε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Επομένως, το να έχουν κάνει ένα rapid test προτού κάνουν κάποιες επεμβάσεις οι οδοντίατροι στο ιατρείο τους, που είναι αυξημένου κινδύνου και δημιουργούν αερόλυμα, δεν είναι κακή ιδέα», τόνισε η ιατρός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τις υγειονομικές επιπτώσεις που θα υπάρχουν από τη λειτουργία των σχολείων η Μαρίζα Τσολιά είπε: «Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων. Το έχουν δει και άλλες χώρες, άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο. Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών στα παιδιά το έχουμε δει στις ΗΠΑ. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Ένα πολύ σημαντικό μέτρο είναι ο εμβολιασμός».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχουμε αργήσει να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό των παιδιών η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι «για να γίνουν εισηγήσεις πρέπει να έχουμε βιβλιογραφικά δεδομένα. Νομίζω ότι αρκετά ώριμα και στην κατάλληλη στιγμή πάρθηκε η απόφαση».

Να εμβολιαστούν πρώτα οι ενήλικοι

Όπως τόνισε η κ. Τσολιά, σημαντικός παράγοντας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι να εμβολιαστούν πρώτα οι ενήλικοι. «Όλες οι μελέτες, σε άλλες χώρες, έχουν δείξει ότι τα κρούσματα στα παιδιά και τους εφήβους είναι μεγαλύτερα σε περιοχές με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών ενηλίκων. Για να βοηθηθούν τα παιδιά και τα σχολεία πρέπει να σπεύσουν πρώτα να εμβολιαστούν οι ενήλικοι για να βελτιωθούν τα ποσοστά εμβολιασμού. Ασφαλώς θα βοηθήσει πάρα πολύ και ο εμβολιασμός των παιδιών, όπως έχει συστηθεί από 12 ετών και πάνω. Θα πρέπει να προχωρήσουν οι γονείς και τα παιδιά να πάρουν την απόφαση για τον εμβολιασμό τους, γιατί είναι το κύριο μέτρο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια».

Ο εμβολιασμός γίνεται για την προστασία των παιδιών

«Πρέπει να προστατεύσουμε και τα ίδια τα παιδιά. Τα παιδιά καμιά φορά τυχαίνει να χρειαστεί να νοσηλευθούν, να μπουν στη ΜΕΘ, να εμφανίσουν σοβαρή νόσο. Στις ΗΠΑ αυξήθηκαν, σε κάποιες ηλικιακές ομάδες, δέκα φορές οι νοσηλείες μέσα στον Αύγουστο. Και εμείς έχουμε νοσηλεύσει και σοβαρά περιστατικά με σύνδρομο MIS-C. Έχουμε νοσηλεύσει τουλάχιστον 10 – 15 παιδιά. Κάποια χρειάστηκαν να μπουν και στην μονάδα ΜΕΘ, άλλα παιδιά μπορούν να έχουν μακροχρόνια συμπτώματα».

Μιλώντας για τις παρενέργειες του εμβολίου έναντι του κορονοϊού στα παιδιά η κ. Τσολιά αναφέρθηκε στα περιστατικά που έχουν συμβεί με μυοκαρδίτιδες. «Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Δεν έχει παρενέργειες. Κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις είναι λιγότερο από 5 στο εκατομμύριο και αντιμετωπίζονται με την έγκαιρη αναγνώριση στα εμβολιαστικά κέντρα. Εκείνο για το οποίο γίνεται έντονη συζήτηση είναι η μυοκαρδίτιδα, η οποία είναι όμως καλοήθης, αυτοπεριοριζόμενη. Δεν έχει σημειωθεί θάνατος. Το πολύ να χρειαστεί 1 – 2 ημέρες νοσηλεία και αποκαθίσταται. Είναι συχνότερη στα αγόρια. Η συχνότητά της είναι 18 περιπτώσεις στο εκατομμύριο. Είναι μια αυτοπεριοριζόμενη κατάσταση».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών μικρότερης ηλικίας, η ίδια επισήμανε ότι θα το έβλεπε θετικά, αλλά αυτό είναι μια απόφαση που θέλει αρκετή συζήτηση. «Για πάρα πολλά παιδιά, οι συνέπειες του κλειστού σχολείου, είναι σημαντικές. Δεν είναι μόνο τι προκαλεί αμιγώς η νόσος, αλλά και το κλειστό σχολείο στην υγεία των παιδιών τη σωματική και την ψυχική, αλλά και στο μέλλον τους αργότερα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος