Μ. Θεοδωρίδου: Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση (video)

Ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας, οι άνω των 60 και οι υγειονομικοί παίρνουν σειρά για την τρίτη δόση ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου στην αρχή της τοποθέτησής της τα εμβόλια έχουν αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικά για την πρόληψη της σοβαρής νόσου, της εισαγωγής σε νοσοκομεία και των θανάτων.

Ακόμα είπε ότι φάνηκε ότι τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά από 5 με 6 μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό. Πρόσθεσε ότι η μείωση των αντισωμάτων σε συνδυασμό και με την εμφάνιση των μεταλλάξεων αποτέλεσε έναν κίνδυνο οδηγούν για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία από τα εμβόλια.

«Με βάση αυτά τα δυο στοιχεία, τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις, άρχισε ο έντονος προβληματισμός για την πιθανή ανάγκη χορήγησης μιας τρίτης δόσης» είπε και πρόσθεσε «ότι το σκεπτικό όλων με αυτά τα δεδομένα στράφηκε στην επιλογή των ομάδων του πληθυσμού τα οποία θα είχαν μεγαλύτερη ανάγκη συγκριτικά με άλλα για την ενίσχυσή τους με μια τρίτη δόση».

«Η πρώτη ομάδα αφορά άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα όπως οι ανοσοκατασταλμένοι και οι μεταμοσχευμένοι, η δεύτερη κατηγορία είναι οι άνθρωποι που έχουν μειωμένα αντισώματα για διάφορους λόγους όπως η ηλικία και τρίτη κατηγορία αυτοί που εκτίθενται περισσότερο στον ιό» σημείωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Συμπλήρωσε ότι η Eπιτροπή έκανε θετική γνωμοδότηση για εμβολιασμό με τρίτη δόση στους ανοσοκατασταλμένους, που εφαρμόζεται από την περασμένη εβδομάδα.

Θύμισε ότι στην αρχή του εμβολιασμού βασικός παράγοντας για την προτεραιοποίηση ήταν η ηλικία αναγνωρίζοντας ότι αποτελούσε σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο.

«Έτσι λοιπόν και με το ενδεχόμενο της χορήγησης της τρίτης δόσης τα άτομα που παίρνουν σειρά για να εμβολιαστούν με αυτή είναι οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας όπως και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Ο αυξημένος κίνδυνος για τους άνω των 60 αποτυπώνεται και με επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία δίνει και ο ΕΟΔΥ και με ανοσολογικές μελέτες».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «τρίτος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης είναι η αυξημένη έκθεση κι εδώ το κύριο παρών το δίνουν οι υγειονομικοί. Με βάση τα δεδομένα που έχουμε, έχουν αυξημένο κίνδυνο ενώ μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλλει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid ως προς την ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική λοίμωξη, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη μείωσης της λοίμωξης και των ασυμπτωματικών νόσων στους υγειονομικούς για να περιοριστεί η μετάδοση τόσο στο περιβάλλον της ανοσίας όσο και στο εργασιακό. Η τρίτη λοιπόν κατηγορία που χορηγείται η τρίτη δόση μετά από 6-8 μήνες από τη δεύτερη δόση είναι οι υγειονομικοί».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος