Μ. Θεοδωρίδου: Όσοι νόσησαν με τις παραλλαγές Α, Β και Δ έχουν ισχυρή προστασία έναντι επαναλοίμωξης από την Όμικρον

Τα θέματα που επικρατούν στην παγκόσμια αρθρογραφία είναι η παραλλαγή Όμικρον και το θέμα της 4ης δόσης, ανέφερε στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Για την παραλλαγή Όμικρον η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι διανύουμε μια περίοδο όπου οι γνώσεις συνεχώς μεταβάλλονται και ότι αυτή χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα, ανοσολογική διαφυγή και αυξημένες επαναλοιμώξεις. Η ίδια σημείωσε ότι επαναλοίμωξη επιβεβαιώνεται τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη λοίμωξη με PCR τεστ.

Η κ. Θεοδωρίδου εστίασε στη φυσική νόσηση με τις παραλλαγές Α, Β και Δ η οποία όπως είπε προστατεύει ισχυρά έναντι επαναλοίμωξης από την Όμικρον σε ποσοστό 90% ενώ η προστασία με φυσική νόσηση με Όμικρον ανέρχεται σε ποσοστό 60%. Επομένως, όπως είπε, η φυσική νόσηση και για περιπτώσεις επαναλοιμώξεων προστατεύει απο το να μπει κανείς στο νοσοκομείο ή να νοσήσει σοβαρά ανεξάρτητα από τις μεταλλάξεις. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι αξίζει να πούμε ότι η φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα και εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα που την τροποποιούν.

Ακόμα η Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε και για μελέτη από το Ισραήλ για την 4η δόση εμβολίου με mRNA εμβόλια, 4 μήνες μετά την τρίτη δόση. σε άτομα άνω των 60. «Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα η 4η δόση διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με την παραλλαγή Όμικρον και τριπλασιάζει την προστασία έναντι των εισαγωγών στο νοσοκομείο» σημείωσε.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών συμπλήρωσε ότι «ας θυμηθούμε όμως από άλλες μελέτες ότι η τρίτη δόση προσφέρει μακρά προστασία μέσω των Β και Τ λεμφοκυττάρων κυτταρικής ανοσίας που μπορεί να αντιμετωπίσει την Όμικρον παρά τη μείωση των αντισωμάτων».

«Υπάρχει ομοφωνία ότι απαιτείται παρασκευή νέων εμβολίων με ιδιότητες ευρύτερης προστασίας έναντι και νέων μεταλλάξεων» τόνισε ακόμα η κ. Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε ότι «επομένως παραμένει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τρίτη δόση, η τέταρτη δόση επιφυλάσσεται για τις ειδικές περιπτώσεις όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι».

Αναφερόμενη στα άτομα με καρκίνο, τα οποία, όπως σημείωσε, έχουν τριπλάσιο κίνδυνο στην περίπτωση που νοσήσουν με κορονοϊό, είπε πως μελέτη που αφορά την ασφάλεια των εμβολίων mRNA έδειξε ότι οι παρενέργειες που είχαν όσοι καρκινοπαθείς υπό θεραπεία έκαναν το εμβόλιο, ήταν ανάλογες όλων των υπολοίπων ατόμων. Μια ήπια αντίδραση στο σημείο της ένεσης, μυαλγίες, κόπωση, κεφαλαλγία, ανέφερε και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερη παρενέργεια σε άτομα που βρίσκονται σε αντικαρκινική θεραπεία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος