Μ. Θεοδωρίδου: Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων κι επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων

«Η ανεπαρκής ανοσία λόγω πλημμελούς εμβολιασμού και συμμόρφωσης θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού αυξάνοντας και την πιθανότητα των μεταλλάξεων. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων κι επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων και συνέχισης των εμβολιασμών» τόνισε μεταξύ άλλων η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι φέτος συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του εμβολιασμού με προτεραιοποίηση και αλλά αι 2 χρόνια από την αναφορά της  Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για πνευμονίες στη Γουχάν.

Αυτό αποτελεί αιτία ανασκοπήσεων σημείωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η οποία υπογράμμισε μεταξύ άλλων τη σημασία των εμβολιασμών για την πρόληψη των εισαγωγών σε νοσοκομεία και την αποφυγή των θανάτων. Ωστόσο η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η αρχική προσδοκία που δεν επαληθεύθηκε και το βιώνει η ανθρωπότητα ιδιαίτερα με την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, είναι η πρόληψη της λοίμωξης. Μάλιστα ανέφερε πρόσφατες δηλώσεις του Άντονι Φάουτσι σύμφωνα με τις οποίες όλοι θα μολυνθούν από την Όμικρον ασχέτως αν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, αλλά οι ανεμβολίαστοι είναι δέκα φορές πιο πιθανό να κολλήσουν και 20 φορές πιο πιθανό να καταλήξουν.

Μιλώντας στη συνέχεια για τα παιδιά η Μαρία Θεοδωρίδου παρουσίασε σχετική μελέτη στην οποία γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για κυτταρική ανοσία διπλάσια σε σχέση με των ενηλίκων αλλά και διασταυρούμενη ανοσία από προϋπάρχουσα ανοσία σε εποχιακούς κορονοϊούς (σε κάποιες περιπτώσεις σε παιδιά που δεν είχαν νοσήσει). Συμπλήρωσε ότι τα αντισώματα στα παιδιά φαίνεται ότι διαρκούν μάλιστα πέραν των έξι μηνών. Όπως είπε τα ευρήματα αυτά ενδεχομένως να δικαιολογούν τη λοίμωξη των παιδιών στο ανώτερο αναπνευστικό και τη μη διάχυσή της στο κατώτερο αναπνευστικό, δείχνοντας ότι διαθέτουν ισχυρούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς.

«Τα παιδιά έγινε εξαρχής  αντιληπτό ότι είχαν ήπια κλινική προβολή ή ήταν ασυμπτωματικά σε σχέση με τους ενήλικες. Η παραλλαγή Όμικρον με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων αύξησε και τον αριθμό των εισαγωγών των παιδιών στο νοσοκομείο όπως καταγράφεται σε σημαντικό βαθμό στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ένα βαθμό και στη χώρα μας. Ομως ιδιαίτερα οι ανήσυχοι γονείς θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή και ιδιαίτερα για τα βρέφη κάτω του ενός έτους η εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνεται περισσότερο για προληπτικούς λόγους».

Ακόμα η κ. Θεοδωρίδου παρουσίασε στοιχεία μελέτης για εγκύους από όπου όπως ανέφερε προκύπτει το συμπέρασμα είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει μητέρα και νεογνό.

«Όπως είναι γνωστό, οι έγκυες αποτελούν έναν πληθυσμό αυξημένου κινδύνου λόγω των μεταβολών που συμβαίνουν στην κύηση τόσο από πλευράς ανοσολογικού όσο και στο αναπνευστικό σύστημα.

Ο κυριότερος λόγος μη αποδοχής του εμβολιασμού ήταν και παραμένει σε υψηλό ποσοστό ο φόβος των εγκύων και αρκετών γιατρών για ανεπιθύμητες ενέργειες για το κύημα, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο δεν περιέχει ζώντα αναπαραγώγιμο μικροοργανισμό.

Στις 6 Ιανουαρίου δημοσιεύεται στο Morbidity Mortality Weekly Report το δελτίο του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων της Αμερικής, μια μελέτη με τα δεδομένα ασφάλειας των εμβολιασμών κατά την κύηση, που συγκεντρώθηκαν από εννέα οργανισμούς καταγραφής των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ του Δεκεμβρίου του ‘20 και του Ιουλίου του ‘21.

Η μελέτη αυτή είναι αναδρομική και εστιάζεται στην καταγραφή της προωρότητας των νεογνών. Όταν λέμε προωρότητα, εννοούμε νεογνά, που γεννιούνται σε ηλικία κύησης μικρότερη των 37 εβδομάδων, όπως και των νεογνών με μικρό βάρος γέννησης για την ηλικία κύησης αυτών, που είναι κάτω από την δέκατη εκατοστιαία θέση.

Η μελέτη περιλαμβάνει 46.000 κυήσεις ζώντων νεογνών, από τις οποίες 10.064, δηλαδή, το 21,8%, είχε εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση.

Σχεδόν το σύνολο, το 98%, είχε εμβολιαστεί μεταξύ δευτέρου και τρίτου τριμήνου, ενώ τα εμβόλιο που είχαν χρησιμοποιηθεί ήταν κυρίως τα mRNA εμβόλια και σε ένα ποσοστό- κοντά στο 4,5%- το εμβόλιο Johsnon & Johnson.

Στις εμβολιασμένες η επίπτωση για προωρότητα ήταν 6,6 ανά 100 γεννήσεις ζώντων νεογνών.

Και για το χαμηλό βάρος γέννησης σε σχέση με την ηλικία κύησης ήταν 8,2 ανά 100 γεννήσεις ζώντων.

Οι νεογνολόγοι, κυρίως, ξέρουν ότι η επίπτωση αυτή είναι ανάλογη με αυτήν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, ότι ο εμβολιασμός κατά κύηση δεν αυξάνει την προωρότητα, όπως και τη γέννηση νεογνών χαμηλού βάρους, το CDC συνιστά ένθερμα τον εμβολιασμό των εγκύων και των γυναικών που πρόκειται τώρα, στο άμεσο μέλλον ή και στο απώτερο, να κυοφορήσουν.

Διαφορετικά είναι τα στοιχεία από εγκύους που νόσησαν κατά την διάρκεια της κύησης. Προ τριημέρου στο Nature Medicine δημοσιεύτηκε μια μελέτη, που προέρχεται από την Σκωτία, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και παρουσιάζει την έκβαση εγκύων που νόσησαν στο τέλος της κύησης, 28 μέρες προ του τοκετού ή λίγο νωρίτερα.

Η μελέτη προέρχεται, όπως είπα, από την Σκωτία και από μια βάση δεδομένων 87.694 κυήσεων.

4.950 έγκυοι νόσησαν με Covid και σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε αύξηση της προωρότητας και της περιγεννητικής θνησιμότητας.

Περιγεννητική θνησιμότητα είδαν 22,6 ανά 1.000 γεννήσεις, δηλαδή συχνότητα υπερ-τετραπλάσια του γενικού πληθυσμού σε σχέση με 4,3 ανά 1.000 στις εμβολιασμένες εγκύους.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο εμβολιασμός στην κύηση προστατεύει και τη μητέρα και το κύημα/νεογνό, ενώ η λοίμωξη από το ιό αυξάνει τον κίνδυνο και στη μητέρα και στο νεογνό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος