Μ. Θεοδωρίδου: Έκκληση για εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών — Τι είπε για την 3η δόση του εμβολίου

Έκκληση στους γονείς να προγραμματίσουν μετά τις διακοπές τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών για την Covid-19 απηύθυνε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την Covid-19. Για όλους τους δισταγμούς που έχουν οι γονείς και είναι δικαιολογημένοι, ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος, τον οποίο εμπιστεύονται, σημείωσε η κα. Θεοδωρίδου. Αναφέρθηκε εκτενώς και στα δεδομένα για την τρίτη δόση του εμβολίου, για την οποία ο δόκιμος όρος, όπως είπε, είναι «ενισχυτική δόση».

Η Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε τη σύσταση του τελευταίου 10ημέρου του Ιουλίου για εμβολιασμό των 12-15 ετών, επισημαίνοντας ότι στοχεύει στην προστασία της υγείας των παιδιών, στην επαναφορά των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης και στις κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και στην προστασία των ευάλωτων ατόμων του περιβάλλοντός τους.

Υπογράμμισε ότι από τον κορονοϊό κινδυνεύουν περισσότερο τα παχύσαρκα παιδιά, καθώς και τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, με ανοσοεπάρκειες, σύνδρομα και αναπτυξιακά προβλήματα. Ανέφερε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου παγκοσμίως και για αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι οι συνήθεις των εμβολίων και πως είναι εξαιρετικά σπάνιες οι μυοκαρδίτιδες (12,6 περιπτώσεις στο ένα εκατομμύριο).

Τόνισε ότι τα εμβόλια που γίνονται στην εφηβεία δεν πρέπει να παραμεληθούν, ενώ σημείωσε ότι δεν χρειάζεται κάποιο μεσοδιάστημα μεταξύ των εμβολιασμών αυτών με εκείνον για την Covid-19.

Για την ενισχυτική δόση του εμβολίου, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επισήμανε ότι οι μελέτες των ερευνητών στη χώρα μας, έχουν συμπεριλάβει μεταμοσχευμένους, άτομα με νεοπλασίες και υγειονομικούς διαφόρων ηλικιών. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, μετά τους 6 μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων στους εμβολιασμένους, ιδιαίτερα στους ανοσοκατασταλμένους για τους οποίους η αποτελεσματικότητα των εμβολίων, όπως είπε, είναι η μισή, αλλά και στα άτομα με μειωμένη ανοσοαπόκριση λόγω ηλικίας.

Προτεραιότητα για την ενισχυτική δόση θα έχουν και οι υγειονομικοί λόγω αυξημένης έκθεσής τους στον ιό.

Η κα. Θεοδωρίδου δήλωσε ότι η γνωμοδότηση για την ενισχυτική δόση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα στηριχθεί στα επιστημονικά στοιχεία αλλά και στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Όπως σημείωσε, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν την ανάγκη χορήγησης της ενισχυτικής δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Ο Π.O.Y. τόνισε ότι η καταπολέμηση της πανδημίας απαιτεί εμβολιασμό σε κάθε γωνιά της γης, ζητώντας παύση της τρίτης δόσης για δύο μήνες, ώστε να εμβολιαστεί το 10% πληθυσμών με χαμηλό εισόδημα.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε ειδικές κατηγορίες πολιτών και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

Σύμφωνα με το CDC, χρειάζεται να λάβουν την ενισχυτική δόση οι εξής ομάδες:

  • μεταμοσχευμένοι ασθενείς
  • άτομα με μέτρια ή σοβαρού βαθμού συγγενή ανεπάρκεια
  • άτομα με HIV λοίμωξη
  • άτομα που λαμβάνουν φάρμακα όπως η κορτιζόνη σε ποσότητα άνω των 20 mgr ημερησίως και άλλα σκευάσματα.

Η ενισχυτική δόση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα χορηγείται 28 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος