Μ. Θεοδωρίδου: Απαραίτητο για τους φοιτητές το εμβόλιο – «Εργαστήριο» παραγωγής νέων μεταλλάξεων οι ανεμβολίαστοι

Απαραίτητο εφόδιο για όλους τους φοιτητές χαρακτήρισε τον εμβολιασμό η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία ΘεοδωρίδουΤους δίνει την ευκαιρία να χαρούν τη φοιτητική ζωή, αλλά και να έχουν διαδραστική επικοινωνία με τους καθηγητές τους, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον στις μικρότερες ηλικίες καθώς όπως πρόσθεσε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα επόμενα επιδημικά κύματα θα πυροδοτούνται από μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα νέα άτομα σε ανεμβολίαστους.

Για την ηλικιακή ομάδα των 15 έως 17 ανέφερε ότι ο κίνδυνος για νόσηση αν και μικρός είναι υπαρκτός. Και σε αυτές τις ηλικίες υπάρχουν άτομα με υποκείμενα νοσήματα εξήγησε η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και κατ’ επέκταση αυξημένος κίνδυνος. «Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των ηλικιών είναι κυρίως η διασπορά του ιού στο περιβάλλον όπου μπορούν να βρίσκονται κι άτομα ευάλωτα ή και ανεμβολίαστα».

Μίλησε για μια προδημοσίευση μελέτης στο BMJ στην οποία φαίνεται για πρώτη φορά ότι οι εμβολιασμένοι φρενάρουν την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών του ιού κι αντιθέτως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί λειτουργούν σαν «εργαστήριο» παραγωγής νέων μεταλλάξεων που εκφράζονται γρήγορα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς δεδομένου ότι δημιουργείται και αυξημένο ιικό φορτίο.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είπε ότι στην επιδημία από τη μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου αφού προσφέρει προστασία από 33% έως maximum 50%.

Ακόμα η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επιλεκτικά σε κάποιες διαπιστώσεις για αντιλήψεις που μπορεί να αποτρέπουν κάποιους από τον εμβολιασμό σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι τύποι των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχουν ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια επομένως το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοημάτων, δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα, η ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται. Και υπάρχουν κι ορισμένα νοσήματα υπό ειδικές θεραπείες στις οποίες ο θεράπων γιατρός μπορεί να προγραμματίσει τον χρόνο μεταξύ ενός φαρμάκου πχ ενός βιολογικού παράγοντα και του εμβολίου. Επομένως το μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα δεν ισχύει».

Άλλοι περιμένουν το φάρμακο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι αποτελεσματικό είπε. Ακόμα τόνισε ότι δεν επηρεάζει τη γονιμότητα κι ότι ο εμβολιασμός συστήνεται για εγκύους και μπορεί να γίνει και σε θηλάζουσες μητέρες ενώ αναφέρθηκε και σε όσους φοβούνται τις παρενέργειες «από τον φόβο για την περίπτωση του ένα με δύο στο εκατομμύριο σε σχέση με τον πολύ κοντινό κίνδυνο της νόσησης».

Nα σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.065, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.802 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 139 (66.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος