Ανησυχία για τη συνύπαρξη Covid & γρίπης – Προτροπή για έγκαιρο εμβολιασμό

Για τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη νοσηρότητα στην κοινότητα τον φετινό χειμώνα μίλησε στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Οπως είπε οι παράγοντες που ανησυχούν είναι ότι το ποσοστό του εμβολιασμού υπολείπεται από το επιθυμητό κι ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας είναι πιο χαλαρή. Επίσης,μίλησε και για τις καιρικές συνθήκες που αλλάζουν κάτι που χαρακτήρισε σημαντικό – αν κι όχι καθοριστικό – καθώς όπως εξήγησε στους 6 βαθμούς Κελσίου ο κορονοϊός διατηρείται στο περιβάλλον 10 φορές μακρότερο χρονικό διάστημα από ότι στους 20 βαθμούς.

Ακόμα αναφέρθηκε στην ανησυχία που προκαλεί η συν – κυκλοφορία γρίπης και covid. Μάλιστα είπε ότι σε μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο που έγινε στην αρχή της επιδημίας καταγράφηκε ότι η συν-λοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20% ενώ η συν – λοίμωξη διπλασιάζει τον κίνδυνο τα άτομα που νοσούν να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη.

Μιλώντας για την εικόνα που υπάρχει σε σχέση με τον αντιγριπικό εμβολιασμό ανέφερε ότι μέχρι χθες έγιναν μερικές χιλιάδες δόσεις πάνω από το 1 εκατομμύριο, «ένας αριθμός που υπολείπεται σαφώς από τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς. Βλέποντας κανείς τα επιμέρους ποσοστά διαπιστώνει ότι το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες πληθυσμού δεν πρέπει να έχει φτάσει. Και γίνομαι πιο συγκεκριμένη όταν είναι 4.000 εμβολιασμοί εγκύων, 5.000 εμβολιασμοί παχύσαρκων ενηλίκων και παιδιών όπως και 20.000 υγειονομικών».

«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο, με ανεπιθύμητες σοβαρές επιπλοκές και δεν θα πρέπει να συγχέουμε το κοινό κρυολόγημα με τη γρίπη. Ας θυμόμαστε ότι φέτος είμαστε πιο ευάλωτοι από πλευράς ανοσίαςστη γρίπη κι ότι θα υπάρχουν και οι δυο ιοί στο περιβάλλον», σημείωσε.

Αναφερόμενη σε πρόσφατες μελέτες τριών ευρωπαϊκών χωρών (Σουηδία, Γαλλία και Δανία) στην περίοδο της επκράτησης της μετάλλαξης Δέλτα για το μεικτό σχήμα εμβολιασμού είπε ότι προέκυψαν εντυπωσιακά αποτελέσματα για την πρόληψη της λοίμωξης, αποδίδοντας έτσι μεγάλη σημασία στο θέμα της αλληλοσυμπλήρωσης από δυο διαφορετικά εμβόλια.

«Το ένα μπορεί να ενισχύει περισσότερο την κυτταρική ανοσία ενώ το δεύτερο τη λεγόμενη χημική αντισωματική απόκριση και ο συνδυασμός αυτών των δυο να αποδίδει πολύ περισσότερο από ότι το ίδιο εμβόλιο και στις δυο δόσεις. Τα σχήματα αυτά είναι πολύ επωφελή για ανοσοκατασταλμένα άτομα και ιδίως για μεταμοσχευμένους όπυ η χορήγηση της σειράς των πρωταρχικών εμβολίων σε ορισμένους πληθυσμούς αυτής της ομάδας υστερεί σημαντικά στην ανοσοαπόκριση» είπε η Μαρία Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε «επί του παρόντος αυτός ο ετερόλογος συνδυασμός εφαρμόζεται μόνο για επαναληπτική δόση».

Παράλληλα τόνισε ότι εγκρίθηκε η επαναληπτική δόση του Moderna που είναι ουσιαστικά η μισή δόση από την αρχική καθώς πρόκειται για 50 μικρογραμμάρια και υπογράμμισε ότι θα υπάρξει σύντομα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών για τρίτη δόση στους κάτω των 50 ετών.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε την ανάγκη να γίνουν έγκαιρα όλα τα εμβόλια που πρέπει όπως εκείνο της γρίπης και της αναμνηστικής δόσης κατά της Covid.

Kλείνοντας την τοποθέτησή της είπε: «Στην ώρα της μια βελονιά σε γλυτώνει από εννιά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος