Μ. Θεμιστοκλέους στο ΕΡΤΝews: Ρεκόρ δωρεάς οργάνων στην Ελλάδα το 2024 – Εύκολη η εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών

Ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στο ζήτημα της μεταμόσχευσης ως «την υπέρτατη πράξη αγάπης προς το συνάνθρωπο», υπογραμμίζοντας τη σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή UPDATE και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, το 2023 κατέγραψε ρεκόρ μεταμοσχεύσεων και το 2024 αναμένεται να καταγράψει ακόμη περισσότερες, καθώς ήδη στο εννεάμηνο έχουν ξεπεραστεί οι αριθμοί του 2023. Σχετικά με τους θανόντες δότες, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι έχουν ξεπεράσει τους 90, ένας αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα.

Η μεταμόσχευση ως πολυσύνθετο εγχείρημα

Αναλύοντας τις προκλήσεις της μεταμόσχευσης, ο Υφυπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα, το οποίο εξαρτάται από τη συντονισμένη συνεργασία πολλών ειδικών. Από τους χειρουργούς και τους νοσηλευτές, μέχρι τους πιλότους που μεταφέρουν τα μοσχεύματα, απαιτείται μια συλλογική προσπάθεια και ένα οργανωμένο πλαίσιο, το οποίο έχει αρχίσει να υλοποιείται και να βελτιώνεται συνεχώς. «Έχουμε εισαγάγει τον θεσμό των συντονιστών μεταμοσχεύσεων, οι οποίοι βρίσκονται στις μεγάλες μονάδες της χώρας και στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων», ανέφερε, εξηγώντας ότι οι συντονιστές έχουν εκπαιδευτεί και εργάζονται πλέον ενεργά στα νοσοκομεία. «Αυτό που μας μένει είναι να πείσουμε περισσότερο τους πολίτες, παρόλο που και εκεί έχουμε κάνει άλματα αν θέλετε στο πως οι πολίτες συμμετέχουν», πρόσθεσε.

Καταρρίπτοντας τα ταμπού

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε τα εμπόδια που θέτουν τα κοινωνικά και θρησκευτικά ταμπού στη δωρεά οργάνων, με την Εκκλησία να αποτελεί ωστόσο «σύμμαχο» στην προσπάθεια. «Τα ταμπού αυτά ξεπερνιούνται, και δεν υπάρχει λόγος να υστερεί η Ελλάδα στον αριθμό δοτών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε, εξηγώντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά απαιτείται ακόμη προσπάθεια για να φτάσει η χώρα μας τον μέσο όρο της Ευρώπης. «Οι ευρωπαϊκές χώρες ήμασταν πολύ κάτω. Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα και έχουμε βελτιωθεί. Χρειάζεται όμως να βελτιωθούμε περισσότερο έτσι ώστε να φτάσουμε στον μέσο ευρωπαϊκό όρο» υπογράμμισε.

Η δωρεά ως «δώρο ζωής»

Μιλώντας για τη σημασία της δωρεάς οργάνων, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι σε πολλές περιπτώσεις η ζωή ενός ασθενούς εξαρτάται από την εύρεση ενός μοσχεύματος. Για τους νεφροπαθείς, για παράδειγμα, μια μεταμόσχευση σημαίνει απελευθέρωση από την αιμοκάθαρση, αποτελώντας ένα «δώρο ζωής». Ο Υφυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, υποστηρίζοντας ότι οι πιθανότητες ένας άνθρωπος να χρειαστεί μόσχευμα στη ζωή του είναι πολύ περισσότερες από το να γίνει ο ίδιος δότης «Το θέμα της προκατάληψης και τα ταμπού που υπάρχουν, ότι οι πιθανότητες κάποιος να γίνει δότης οργάνων είναι πολύ, πολύ πιο λίγες από την πιθανότητα ο ίδιος να χρειαστεί κάποια στιγμή στη ζωή του μόσχευμα. Είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Χρειάζεται να το καλλιεργήσουμε στην κοινωνία».

Εύκολη εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Δωρητών

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η διαδικασία εγγραφής ως δωρητής οργάνων είναι πλέον πολύ απλή μέσω της ιστοσελίδας του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, όπου κάθε πολίτης μπορεί να εκδώσει την «κάρτα δωρητή» χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet. «Η χώρα μας έχει διπλασιάσει τον αριθμό των εγγεγραμμένων δοτών μέσα σε ένα χρόνο, δείχνοντας ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται στη σημαντική αυτή πράξη αγάπης προς το συνάνθρωπο». «Είναι πολύ εύκολο να γραφτεί κάποιος με την κάρτα δωρητή, όπως ονομάζεται όταν επισκεφθείτε τη σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων μέσω στοιχείων Taxisnet για να είναι όλα πιστοποιημένα. Μπορεί να γραφτεί για δωρητής. Η χώρα μας έχει διπλασιάσει σε ένα χρόνο τους εγγεγραμμένους».

Μια νέα ζωή μέσα από τη δύσκολη διαδρομή της αιμοκάθαρσης και της μεταμόσχευσης νεφρού

Ο Σταμάτης Αρβάλης, ένας μαχητής της ζωής και δικηγόρος με 17 χρόνια εμπειρίας, αφηγείται τη συγκλονιστική πορεία του από την αιμοκάθαρση μέχρι τη μεταμόσχευση νεφρού, η οποία του χάρισε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

«Στα 33 μου έτη ανιχνεύθηκε νεφρική ανεπάρκεια, λόγω του διαβήτη τύπου 1 που είχα από τα 11 μου», αναφέρει ο κ. Αρβάλης. «Η κατάσταση των νεφρών μου επιδεινώθηκε, και χρειάστηκε να ξεκινήσω αιμοκάθαρση, μια διαδικασία που διήρκησε εννέα χρόνια. Ήταν μια δύσκολη εμπειρία, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, και επηρέασε όχι μόνο εμένα, αλλά και τους οικείους μου, που ήταν μαζί μου σε αυτή τη δοκιμασία». Η αιμοκάθαρση, όπως περιγράφει, ήταν εξαντλητική, προκαλώντας αφυδάτωση και μυϊκές κράμπες, ενώ ήταν και εξαιρετικά χρονοβόρα, με συνεδρίες διάρκειας τεσσάρων ωρών κάθε δεύτερη μέρα.

Ο κ. Αρβάλης συνέχισε να εργάζεται και να υποστηρίζει τους πελάτες του, παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε. «Τα πρώτα χρόνια επέλεξα νυχτερινή βάρδια, από τις 9 το βράδυ έως τη 1 το πρωί, όμως η εξάντληση ήταν τεράστια και η επόμενη μέρα ήταν πάντα δύσκολη. Οι μέρες της αιμοκάθαρσης ήταν δύσκολες και αναγκαζόμουν να αποχωρώ από την εργασία μου το μεσημέρι για να υποβληθώ στη θεραπεία».

Η καμπή για τη ζωή του ήρθε το Σεπτέμβριο, όταν τελικά έλαβε το πολυπόθητο μόσχευμα, έπειτα από επτά ειδοποιήσεις. «Η αναμονή ήταν εφιαλτική, αλλά τελικά η μεταμόσχευση έγινε στις 24 Σεπτεμβρίου, και πραγματικά ένιωσα σαν να μου χάρισαν μια νέα ζωή», λέει με συγκίνηση. «Αυτή τη στιγμή, η ποιότητα ζωής μου έχει βελτιωθεί δραματικά. Δεν χρειάζεται πλέον να ζήσω ξανά την καθημερινή ταλαιπωρία της αιμοκάθαρσης και μπορώ να απολαύσω τη ζωή με την οικογένειά μου, το παιδί μου, την εργασία και τους φίλους μου».

Ο κ. Αρβάλης νιώθει ευγνωμοσύνη για την οικογένεια του δότη, αν και, λόγω προσωπικών δεδομένων, δεν γνωρίζει την ταυτότητά τους. «Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς. Μου έδωσαν την ευκαιρία να ζήσω φυσιολογικά και πάλι, και αυτό το δώρο δεν μπορεί να αποτιμηθεί με λόγια».

Πέρα από την προσωπική του εμπειρία, ο κ. Αρβάλης αναδεικνύει και την ανάγκη για ενημέρωση του κοινού γύρω από τις μεταμοσχεύσεις. «Η ενημέρωση είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για να μπορέσουμε όλοι να αντιληφθούμε το καλό που μπορεί να προκύψει από μια τόσο ευγενή πράξη, καθώς ένας θάνατος μπορεί να δώσει ζωή σε πολλούς άλλους», καταλήγει με ελπίδα και αίσθημα ευθύνης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος