Μ. Σμυρνάκης: Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι εξαιρετικά λίγα σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων (audio)

«Αυτά τα περιστατικά των θρομβώσεων είναι εξαιρετικά λίγα για να μπορέσει να αλλάξει μια οδηγία για ένα εμβόλιο που έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του», είπε στη συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 της ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μανώλης Σμυρνάκης.

Ο κ. Σμυρνάκης ανέφερε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει στοιχεία από όλες τις χώρες με τα πολύ σπάνια περιστατικά, που έχουν καταγραφεί, για να δούμε αν υπάρχει μια αιτιολογική σχέση αναφορικά με τα περιστατικά, δεδομένου ότι χρονική συσχέτιση υπήρξε και γι’ αυτό παρακολουθείται.

«Το σίγουρο είναι ότι και η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τη νευρολογική και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όπως και αντίστοιχες εταιρείες σε όλο τον κόσμο, έχουν δώσει συγκεκριμένες οδηγίες και συστάσεις στους επαγγελματίες υγείας για το τι πρέπει να προσέξουν σε περίπτωση που κάτι συμβεί μετά από έναν εμβολιασμό», τόνισε ο καθηγητής. «Για το πολύ σπάνιο πράγμα συζητάμε αυτή τη στιγμή και πώς αυτή η κατάσταση μπορεί έγκαιρα να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί», είπε ο κ. Σμυρνάκης.

«Θα προχωρούσα στον εμβολιασμό μου (με εμβόλιο της AstraZeneca) όντας σε επικοινωνία για οτιδήποτε συμβεί με τον οικογενειακό μου γιατρό. Το μήνυμα που πρέπει να περάσει απ’ όλο αυτό που μας συμβαίνει αυτή τη χρονιά είναι η εμπιστοσύνη στην πρόληψη και τον εμβολιασμό», είπε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κ. Σμυρνάκη, η θέση των επαγγελματιών υγείας είναι η αναπαραγωγή σωστών επιστημονικά τεκμηριωμένων απόψεων, ώστε να υποδεικνύουν στον κόσμο ποιες είναι οι κατάλληλες πηγές πληροφόρησης. «Στην Ελλάδα έχουμε τον ΕΟΔΥ που βγάζει συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από τον κόσμο και υπάρχουν στην ιστοσελίδα του», ανέφερε ο ειδικός.

Τέλος, ο κ. Σμυρνάκης αναφέρθηκε και στους εμβολιασμούς λέγοντας πως μέσα στο καλοκαίρι, «θα μπορέσουμε να φτάσουμε τον στόχο που έχουμε βάλει, που είναι το 60-70% για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος