Μ. Σφακιανάκης: Πώς τα social media «ανοίγουν» την πίσω πόρτα στην εγκληματικότητα (video)

Με αφορμή το έγκλημα στα Γλυκά Νερά και τη δολοφονία της 20χρονης μητέρας ειδικοί επανεξετάζουν κανονισμούς, δεδομένα μέχρι και τον ίδιο τον ποινικό κώδικα. Ωστόσο, το θέμα αυτό έφερε στο επίκεντρο και τον κίνδυνο που ενέχει η χρήση των social media στις ζωές μας.

Πολλοί άνθρωποι λόγω άγνοιας δημοσιεύουν σχεδόν όλες τις καθημερινές τους ενέργειες στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αγνοώντας σε πόσο μεγάλο κίνδυνο ενδέχεται να βρεθούν, εάν αυτά τα στοιχεία γίνουν αντικείμενο προσοχής εγκληματιών. Ο κ. Μάνος Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα.

«Πολλοί πάνε στο Facebook και γράφουν τα πάντα για τη ζωή τους, σαν να υποβάλουν αίτηση σε μια δημόσια υπηρεσία. Γίνεται υπερέκθεση των ατόμων, η οποία μάλιστα συμπληρώνεται και επικαιροποιείται καθημερινά. Όταν 8 στους 10 Έλληνες που έχουν social media δηλώνουν τα πάντα για τη ζωή τους, οι εγκληματίες δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.

Πάνω στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο ποινικολόγος Παναγιώτης Μπαλακτάρης, αναφέροντας πως η ελληνική αστυνομία θα καταλήξει στην εύρεση των δραστών. Ωστόσο, ο ποινικός κώδικας πρέπει να επανεξεταστεί, σύμφωνα με τον νομικό. «Όσες φορές τροποποιήθηκε ο ποινικός κώδικας λόγω ειδεχθούς επικαιρότητας, οι τροποποιήσεις απέτυχαν. Πρέπει να γνωρίζουν και οι πολίτες και οι εγκληματίες επακριβώς τις ποινές. Τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια, ή πάνω από 20 χρόνια ή ακόμα μεγαλύτερη», υπογράμμισε ο κ. Μπαλακτάρης.

Από τη μεριά της αστυνομίας μίλησε ο Στράτος Μαυροειδάκος, γεν. Γραμματέας Ειδικών Φρουρών, ο οποίος υπογράμμισε ότι τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν αναλάβει έμπειροι αξιωματικοί και ότι θα έχουμε αποτελέσματα άμεσα. «Αυτό που μένει, μετά απ’ αυτό το κακό είναι ότι πλέον η εγκληματικότητα άλλαξε. Ο μπουκαδόρος της παλιάς εποχής, γίνεται εγκληματίας. Αν βρει αντίσταση έστω και για λίγα ευρώ, μπορεί να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή», είπε ο κ. Μαυροειδάκος και συνέχισε, «Οι μικροεγκληματίες που εξελίσσονται σε δολοφόνους (και κατά τη διαμονή τους μέσα στη φυλακή), αν ξέρανε ότι θα μείνουν φυλακή όντως ισόβια, πολύ καλά θα το σκεφτόντουσαν να εγκληματήσουν», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ