Μ. Παγώνη στην ΕΡΤ: Πότε περιμένουμε κύμα γρίπης ― Παλεύουμε ενάντια σε τρεις ιούς

Array

Το θέμα της γρίπης έχει αρχίσει και μας προβληματίζει από το καλοκαίρι οπότε είχαμε κάποια κρούσματα και μετά σταδιακά μέχρι και τώρα έχουμε αρκετά μεγάλη αύξηση τόνισε η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ ενώ επισήμανε ότι η έξαρση η μεγάλη θα είναι μετά τα μέσα Δεκεμβρίου. Παράλληλα η κ. Παγώνη τόνισε ότι ο κόσμος θα πρέπει να πάει να κάνει το εμβόλιο.

Όπως είπε: «το θέμα της γρίπης έχει αρχίσει και μας προβληματίζει από το καλοκαίρι και θυμόσαστε ότι είχαμε κάποια κρούσματα το καλοκαίρι και μετά σιγά – σιγά σταδιακά μέχρι και τώρα έχουμε αρκετά μεγάλη αύξηση. Βεβαίως τα δύο χρόνια φορούσαμε τη μάσκα και ήταν λογικό η γρίπη να ήταν σε ύφεση και να μην είχαμε πολλά κρούσματα. Τώρα δυστυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει. Μάσκες δεν υπάρχουν στην ουσία, έχουμε χαλαρώσει πάρα πολύ και τα μηνύματα από το εξωτερικό πρώτα που εκεί έχει αλλάξει ο καιρός και τα πράγματα είναι διαφορετικά… είδαμε ότι η Γαλλία είναι σε πανικό αυτή τη στιγμή με τόσα πολλά κρούσματα γρίπης που έχει και μάλιστα η επιτροπή σκέπτεται να επιβάλει τις μάσκες υποχρεωτικά, στην Αμερική το ίδιο.

Γι’ αυτό λοιπόν εμείς εδώ θα πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να πάει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης, να μην το αμελήσει, γιατί η έξαρση η μεγάλη θα είναι μετά τις 15 – 20 Δεκεμβρίου, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Τότε έχουμε την έξαρση της γρίπης. Έχουμε τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό που ιδιαίτερα για τα μικρά παιδάκια ενός και δύο έτους και για τους πολύ μεγάλους, γιατί τα παιδάκια μεταφέρουν στο σπίτι τους ιούς αυτούς. Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι μήνες ιώσεων και δεν πρέπει να ξεχνάμε τις υπόλοιπες ιώσεις. Και βέβαια εδώ παρών είναι ο κορονοϊός, η νόσος Covid 19. Λέμε στον κόσμο -όλοι οι συνάδελφοι- ότι πρέπει οι άνω των 60 να πάνε να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο και οι κάτω των 60 όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Δηλαδή έχουμε στην ουσία τρεις ιούς που προσπαθούμε να τους παλέψουμε από εδώ και πέρα. Γι’ αυτό οι συστάσεις είναι οι εμβολιασμοί.

Προσοχή με το πλύσιμο των χεριών, με τις αποστάσεις, με όλα αυτά που πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε τώρα τις γιορτές, γιατί θα πάμε σε πολυκαταστήματα, θα είμαστε σε κλειστούς χώρους, θα αλλάξει ο καιρός, άρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Και νομίζω ότι εάν κάνουμε όλα αυτά θα μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση και να μην πιεστεί το σύστημα υγείας. Ήδη έχουμε μία αύξηση γύρω στο 14% στα κρούσματα, στις απλές κλίνες Covid και δεν θέλουμε να πιεστεί περισσότερο τις επόμενες μέρες».

Για τη χρήση μάσκας η κ. Παγώνη είπε ότι δεν χρειάζεται στην παρούσα φάση στη χώρα μας ενώ αναφερόμενη στο εξωτερικό είπε «αυτή τη στιγμή αυτοί έχουν αύξηση 45% σε νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες για την Covid. Eμείς εδώ για την Covid έχουμε γύρω στο 10 με 14% αύξηση. Είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Και να πω και κάτι άλλο δεν μπορούμε συνέχεια να λέμε μέτρα, mέτρα έχει βαρεθεί ο κόσμος. Ξέρει ο καθένας μας μετά από δυόμισι χρόνια εμπειρίας πού πρέπει να βγάλει τη μάσκα από την τσάντα του και να τη φορέσει, δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω και πότε πρέπει να πλένει τα χέρια του. Είναι τα απλά πράγματα που πια τα είπαμε δύο χρόνια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος