M. Παγώνη και Κ. Σονίδου μιλούν για την τρίτη δόση του εμβολίου και τις επιπτώσεις του κορονοϊού στο σώμα (video)

Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να εξελίσσεται, τις ΜΕΘ να γεμίζουν ξανά και τους ιατρούς να κάνουν εκκλήσεις για εμβολιασμούς, η Κική Σονίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ιατρών Ηνωμένου Βασιλείου και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μίλησαν στην ΕΡΤ για τη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

«Αυτή τη στιγμή αλλάζουμε σταδιακά τη ζωή μας, αλλά πάντα με φόβο. Δεν θέλουμε να έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων«, δήλωσε η κ. Παγώνη στην εκπομπή «Συνδέσεις», ενώ μιλώντας για την επόμενη ημέρα από την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα είπε:

«Ο καθένας να έχει τα μέσα ατομικής προστασίας στο μυαλό του για να μπορέσουμε να φύγουμε σιγά-σιγά από αυτή την ιστορία. Είναι σωστό που ξεκίνησαν οι κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλη την Ελλάδα γιατί έτσι θα ανέβει το ποσοστό εμβολιασμού των πόλεων που είναι κάτω από 50%. Δεν είναι σωστό να μας έχουν ξεπεράσει Πορτογαλία και Ισπανία. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε να φτάσουμε το τείχος ανοσίας στο συν 80%».

Σχολιάζοντας τον μεγάλο αριθμό θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας η κ. Παγώνη δήλωσε ότι αρνείται να δεχθεί τις προβλέψεις των ειδικών που βλέπουν ότι οι νεκροί από τον κορονοϊό, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πλησιάσουν τους 3.000. «Δεν θέλω να το δεχτώ με τίποτα. Να προσπαθήσουμε όλοι να εμβολιαστούμε. Να πάνε να κάνουν την τρίτη δόση και όσοι πρέπει».

Μιλώντας η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ για την Βόρεια Ελλάδα τόνισε ότι πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να αυξήσει το ποσοστό εμβολιασμού. «Έχει πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Δεν είναι δυνατόν κάθε ημέρα να υπάρχει διψήφιος αριθμός θανάτων». Όσον αφορά την τρίτη δόση, η κ. Παγώνη είπε ότι «πρέπει η επιστημονική ομάδα να συνεχίσει να ενημερώνει τον κόσμο».

Η Κική Σονίδου, υπεύθυνη εμβολιαστικού προγράμματος στο δυτικό Λονδίνο, ανέφερε ότι και στη βρετανική πρωτεύουσα υπήρχε μια επιπέδωση για κάποιο διάστημα. «Έχουμε φτάσει τα 140.000 θύματα. Εδώ και ένα μήνα έχουμε ξεκινήσει τις επαναληπτικές δόσεις. Έχουμε εστιάσει στις ευπαθείς ομάδες και στα παιδιά όπου είχαμε αύξηση κρουσμάτων. Ξεκινήσαμε και οι υγειονομικοί να παίρνουμε την τρίτη δόση».

Σχολιάζοντας την επιστροφή στην κανονικότητα και στη Μ. Βρετανία η ίδια είπε ότι «έχουμε περισσότερη ανθρώπινη επαφή γι’ αυτό και έχουμε περισσότερα κρούσματα. Το μόνο όπλο που έχουμε είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Να κάνουμε και τις επαναληπτικές δόσεις».

Αλωπεκία και αμνησία προκαλεί ο κορονοϊός

Μιλώντας για το τι αφήνει ο κορονοϊός στο σώμα μας η κ. Σονίδου περιέγραψε ότι έχει ασθενείς 30 -32 ετών που νόσησαν σοβαρά τον Αύγουστο και έχουν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα και απώλεια μνήμης. «Υπάρχουν περιστατικά αλωπεκίας και δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Είναι ένας ιός απαίσιος και οι άνθρωποι δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει».

Στο θέμα παρενέβη και η κ. Παγώνη η οποία επισήμανε ότι ένα 10% των ασθενών έχουν προβλήματα στην καρδιά και στα πνευμόνια και μετά την ανάρρωση. «Πρέπει να λέμε ότι πρέπει να εμβολιαστώ γιατί δεν πρέπει να νοσήσω γιατί μετά θα τρέχω για όλη μου τη ζωή στα ιατρεία. Τα ευρήματα που αφήνει αυτός ο ιός είναι τόσο επιθετικός, τόσο μολυσματικός με καθημερινές δυσάρεστες εκπλήξεις κάθε μέρα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος